Ενταση πιέσεων στο ΧΑ

Αναχώματα πριν από την περιοχή των 1.720 μονάδων επιχειρεί να βρεί η Σοφοκλέους. Ζητούμενο είναι η αγορά να συνεχίσει να επιδεικνύει κάποιες αντιστάσεις, έστω κι αν αυτές εμφανίζουν τάσεις εξασθένισης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και τα μηνύματα από πλευράς ξένων θεσμικών.

ΝΕΟ: Δύο σχόλια την ημέρα για το ΧΠΑ (ένα στη μέση της συνεδρίασης περί τις 13.00 - 13.30 και ένα μετά το κλείσιμο) στη σελίδα ΑΓΟΡΕΣ: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΠΑΡΑΓΩΓΑ, από την MARFIN AXEΠΕΥ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην ίδια σελίδα, ON LINE ανανέωση τιμών στα βασικά προϊόντα με κάθε ανανέωση (refresh) της σελίδας. Στοιχεία με 10’ λεπτά καθυστέρηση.

Στην ίδια σελίδα όλο το συνοδευτικό υλικό για την Αγορά Παραγώγων.]

Με Dax και CAC να υποχωρούν κατά 3%, το –1,1% του Γενικού Δείκτη μοιάζει, και είναι, αξιοπρεπέστατο αφού οι θεσμικοί επενδυτές - προς το παρόν τουλάχιστον - δεν δείχνουν καμία διάθεση να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις τους.

Οι εγχώριοι επενδυτές τουλάχιστον, γιατί οι ξένοι θεσμικοί μάλλον άλλες ορέξεις έχουν, αν κρίνει κανείς από τις πιέσεις που εμφανίζονται σε ΟΤΕ, Εθνική και Alpha Bank, με αρκετούς πλέον να πιστεύουν ότι ακόμα και η δημιουργία συμμαχιών προκειμένου η αγορά να κρατήσει κάποια επίπεδα δεν θα αποφέρει αποτελέσματα.

Το μόνο θετικό στη μέχρι στιγμής κίνηση της αγοράς είναι η διατήρηση του τζίρου σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, αφού δεν ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι δυνητική προσφορά τίτλων δεν υφίσταται ακόμα, αν και έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η σχέση προσφοράς/ζήτησης σε σειρά τίτλων του FTSE – 20, είναι πιθανόν Alpha, Εθνική και Eurobank να υποχωρήσουν κάτω από τα επίπεδα των 13 ευρώ, 13 ευρώ και 12 ευρώ αντίστοιχα.

Παράλληλα ο Γενικός Δείκτης είναι δύσκολο να βρει αναχώματα πριν από την περιοχή των 1.720 μονάδων, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε την υιοθέτηση τακτικών stop loss στα τρέχοντα επίπεδα, εξέλιξη που φυσικά θα εντείνει τις πτωτικές πιέσεις.

Παράλληλα, η δραματική επιδείνωση της σχέσης πτωτικών/ανοδικών συγκριτικά με την πρώτη ώρα της συνεδρίασης καταδεικνύει την αδυναμία των περισσότερων να διατηρήσουν υφιστάμενες θέσεις αφού υπάρχει μια σχολή σκέψης που λέει ότι η βραχυπρόθεσμη τάση μετατρέπεται σε πτωτική, τάση που προεξοφλείται άλλωστε και στην αγορά παραγώγων, όπου διευρύνονται οι υποτιμήσεις και αυξάνεται παράλληλα ο δανεισμός τίτλων που είχε ξεκινήσει την Παρασκευή.

Ζητούμενο πάνω απ’ όλα είναι η αγορά να συνεχίσει να επιδεικνύει κάποιες αντιστάσεις έστω κι αν αυτές εμφανίζουν τάσεις εξασθένισης, αφού η σημερινή μέρα φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ θα πρέπει κυρίως να αντληθούν μηνύματα ως προς την στάση που τηρούν οι αλλοδαποί θεσμικοί επενδυτές.

Κι αυτό γιατί ίσως οδηγούμαστε σε μια μάχη εγχώριων και αλλοδαπών επενδυτικών σχημάτων με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το τι θα πρέπει να πράξει εφεξής η αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v