Τεστ αντοχών στη Σοφοκλέους

Μια διόρθωση έως την περιοχή των 1.700 μονάδων φαντάζει άκρως εφικτή. Ωστόσο, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στάση των περιφερειακών επενδυτικών σχημάτων και μικροεπενδυτών μπροστά στη νέα τάση, όπως αυτή διαμορφώνεται.

ΝΕΟ: Δύο σχόλια την ημέρα για το ΧΠΑ (ένα στη μέση της συνεδρίασης περί τις 13.00 - 13.30 και ένα μετά το κλείσιμο) στη σελίδα ΑΓΟΡΕΣ: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΠΑΡΑΓΩΓΑ, από την MARFIN AXEΠΕΥ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην ίδια σελίδα, ON LINE ανανέωση τιμών στα βασικά προϊόντα με κάθε ανανέωση (refresh) της σελίδας. Στοιχεία με 10’ λεπτά καθυστέρηση.

Στην ίδια σελίδα όλο το συνοδευτικό υλικό για την Αγορά Παραγώγων.]

Με το πρώτο πραγματικά κρίσιμο τεστ αντοχών βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Αυτό οφείλεται στην παραδοχή μέρους των ιθυνόντων της οικονομικής πολιτικής παγκοσμίως, ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, η αμερικανική ”το παλεύει” και ότι ο αποπληθωρισμός είναι ένας πραγματικός κίνδυνος ενόψει.

Ολ’ αυτά ωθούν μέχρι στιγμής τις ευρωπαϊκές αγορές σε σημαντικότατες απώλειες, αφού για πολλοστή φορά φαίνεται να επαναλαμβάνεται το σενάριο της απόκλισης των αγορών με την οικονομία, κάτι που συνήθως έχει ως φυσικό επακόλουθο (βλ. Ιούλιο, Οκτώβριο 2002) την οξύτατατη διόρθωση των αγορών.

Με το ευρώ να διαπραγματεύεται στο 1,17 δολάρια, την εξαγωγική ισχύ και των ελληνικών επιχειρήσεων μπορείτε να την ξεχάσετε.

Οι πιο διορατικοί θα παρατηρήσουν ότι οι τιμές των κρατικών ομολόγων, και δη των ευρωπαϊκών, διαμορφώνονται σε ιστορικά υψηλά με αντίστοιχη καταγραφή ιστορικού χαμηλού του yield (ετησιοποιημένη απόδοση).

Αυτό σημαίνει ότι οι θεσμικοί επενδυτές διεθνώς αποχωρούν ολοένα και πιο άτακτα από τις χρηματιστηριακές αγορές, θωρακιζόμενοι εν αναμονή της επιδείνωσης της ύφεσης.

Το ερώτημα τώρα είναι τι σημασία έχουν ολ’ αυτά για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Η απάντηση είναι πως έχουν τεράστια σημασία, αν είναι να πιστέψουμε πως ακολουθούμε τις ευρωαγορές.

Δεδομένου λοιπόν, ότι είναι μάλλον απίθανο, οι αλλοδαποί θεσμικοί να μείνουν εξολοκλήρου με τις υφιστάμενες θέσεις, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, μια διόρθωση έως την περιοχή των 1.700 μονάδων φαντάζει άκρως εφικτή με μεγάλο ερωτηματικό ωστόσο, αλλά και ζητούμενο παράλληλα, την στάση των περιφερειακών επενδυτικών σχημάτων και μικροεπενδυτών μπροστά στη νέα τάση, όπως αυτή διαμορφώνεται.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v