Altec: Ολη η αλήθεια για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ

Εκτενέστατο Υπόμνημα των εταιριών Altec και Microland στο οποίο διατυπώνονται οι θέσεις τους για την πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΔΟΕ, την οποία και χαρακτηρίζουν ως ”αβάσιμη” έδωσε στη δημοσιότητα το ΧΑ. Παράλληλα, οι δύο εταιρίες ζητούν την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης. Δείτε το πλήρες κείμενο.

Altec: Ολη η αλήθεια για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ
Εκτενέστατο υπόμνημα των εταιριών Altec και Microland στο οποίο διατυπώνονται οι θέσεις τους αναφορικά με τις ανακοινώσεις του ΣΔΟΕ και με το οποίο αιτούνται από το ΧΑ την επανεξέταση της επ’ αόριστον αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών, έδωσε σήμερα, Παρασκευή, στη δημοσιότητα το Χρηματιστήριο.

Το αίτημα επανεξέτασης του καθεστώτος διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με το Υπόμνημα, βασίζεται στη θέση της εταιρίας ότι οι ”βεβιασμένα ανακοινωθείσες κατηγορίες του επίμαχου δελτίου τύπου είναι αβάσιμες”, η ”διαδικασία διοικητικής και δικαστικής διευθέτησης μιας υποτιθέμενης φορολογικής διαφοράς εκτείνεται σε εξαιρετικά μακρό χρόνο”, και τα ”οικονομικά μεγέθη των εταιρειών μας δεν επιτρέπουν, ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση, αμφιβολίες για την βιωσιμότητά τους”.

Ειδικότερα, στο υπόμνημα χαρακτηρίζεται ως ”αβάσιμη” η ανακοίνωση του ΣΔΟΕ με ημερομηνία 23 Απριλίου 2004, καθώς, όπως επισημαίνεται, από ”το έγγραφο αυτό απουσίαζαν οι πληροφορίες και τα τυπικά στοιχεία που διακρίνουν τα δημόσια έγγραφα. Διετύπωνε παρά ταύτα σε βάρος των εταιρειών μας βαρύτατες κατηγορίες για φορολογικές παραβάσεις”.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως τονίζεται, αν και παντελώς αβάσιμες, εμφανίζονταν να αποτυπώνουν τα συμπεράσματα του πραγματικού ελέγχου του ΣΔΟΕ, την στιγμή κατά την οποία ακόμη και σήμερα δεν έχει συνταχθεί η απαιτούμενη προς τούτο ”Έκθεση Ελέγχου”.

Στη συνέχεια και με αφορμή την αναστολή διαπραγμάτευσης αναλύονται οι ενέργειες της διοίκησης των δύο εταιριών μετά και από παρέμβαση του προέδρου του ΧΑ για την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, όπως και η συναίνεση στο αίτημα της Κεφαλαιαγοράς για το διορισμό ελεγκτών.

”Κατά την εκδίκαση μάλιστα της σχετικής αιτήσεως της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την 12η-5-2003 υποβάλαμε και εγγράφως την συναίνεσή μας για τον διορισμό Ελεγκτών στις εταιρείες μας προς διερεύνηση των συγκεκριμένων αμφισβητούμενων από το ΣΔΟΕ συναλλαγών κατά την χρήση εντός της οποίας διενεργήθηκαν”, επισημαίνεται στο υπόμνημα των εταιριών Altec - Microland.

Στη συνέχεια του Υπομνήματος και ειδικότερα στην ενότητα ”Η θέση των εταιριών” επισημαίνεται ότι ο ”έλεγχος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και οι εταιρείες μας συνεχίζουν να προσκομίζουν φορολογικά έγγραφα και στοιχεία προς συνδρομή της διενεργούμενης έρευνας και σε πλήρη συνεργασία με τις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ”.

Για τον λόγο αυτό αρνηθήκαμε στο σύνολό τους τα συμπεράσματα, που περιλαμβάνονται στο επίμαχο δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο εμφανίζει αβάσιμες κατηγορίες ως διαπιστώσεις του ελέγχου του ΣΔΟΕ.

Στην ίδια ενότητα τονίζεται επίσης η ”ανακριβής αναφορά του δελτίου τύπου σε συγχώνευση των εταιριών Altec και Altcom, όπως και ότι: ” Ακόμη ενδεικτικότερη περίπτωση αποτελεί η σύγχυση των εταιριών Altec και ”Ελεύθερη Τηλεόραση, με την θεώρησή τους ως συμμετέχουσες και εμπίπτουσες στον ίδιο όμιλο εταιριών της Altec, την στιγμή που δεν συνδέονται κατά κανένα απολύτως τρόπο.”

Εκτός όμως, όπως αναφέρεται στο Υπόμνημα, όλων αυτών των τυπικών σφαλμάτων, και το ίδιο το περιεχόμενο των διαπιστώσεων, όπως καταγράφονται στο δελτίο τύπου, είναι στο σύνολό του αβάσιμο και στηριγμένο αποκλειστικώς σε πρώιμες υπόνοιες ή αδιασταύρωτες υποψίες των ελεγκτικών οργάνων.

”Συγκεκριμένα:

α) Πωλήσεις προϊόντων στην βελγική εταιρεία GENDOM. Διατυπώνεται ως διαπίστωση στην ανακοίνωση του ΣΔΟΕ ότι τα τιμολόγια πώλησης των εταιρειών μας προς την βελγική εταιρεία ”GENDOM” είναι εικονικά.

Η εν λόγω αστήριχτη κατηγορία είναι ενδεικτική των κενών του ελέγχου, καθόσον η συγκεκριμένη υπόνοια στηρίζεται στην αδυναμία των ελεγκτικών οργάνων να επαληθεύσουν, όχι μόνον την εμπορική ύπαρξη των συναλλαγών, αλλά και την ύπαρξη της ίδιας της βελγικής εταιρείας.

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ βασιζόμενες σε έγγραφο των βελγικών αρχών σύμφωνα με το οποίο η πρώτη χρήση της εταιρείας άρχισε την 1η-1-2001 θεώρησαν ότι δεν εδύνατο να έχει συσταθεί και να λειτουργεί νομίμως από πριν, διανύοντας την πρώτη της υπερδωδεκάμηνη χρήση.

Στην εσφαλμένη λοιπόν υποψία ότι η εν λόγω εταιρεία δεν υφίστατο την περίοδο της έκδοσης ορισμένων φορολογικών στοιχείων στηρίχθηκε η αμφισβήτηση τιμολογίων πώλησης προϊόντων των εταιρειών μας ύψους περίπου 10 δισ. δρχ., που αφορούσαν συναλλαγές αποκλειστικώς εντός του έτους 2000, ενώ για τις επόμενες χρήσεις και μέχρι σήμερα οι συναλλαγές μας με την ίδια εταιρεία θεωρήθηκαν πραγματικές.

Οι πωλήσεις μάλιστα προς την εταιρεία ”GENDOM” για το συγκεκριμένο έτος (2000) έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους, ενώ μέχρι σήμερα ο λογαριασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές εξυπηρετείται κανονικά.

Η εσφαλμένη όμως αμφισβήτηση οφείλεται στο γεγονός ότι το δελτίο τύπου προηγήθηκε της πλήρους διερεύνησης των συναλλαγών από τα ελεγκτικά όργανα, καθόσον ο έλεγχος των συγκεκριμένων στοιχείων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ αναμένονται την στιγμή αυτή και οι επίσημες απαντήσεις και στοιχεία από τις αρμόδιες βελγικές φορολογικές αρχές

Οι εταιρείες μας έχουν ήδη προσκομίσει τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι η συγκεκριμένη βελγική εταιρεία συνεστήθη τον Νοέμβριο του έτους 2000 και προχώρησε σε έναρξη δραστηριότητας στις 16-11-2000, ενώ έλαβε από τις βελγικές φορολογικές αρχές τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου με αριθ. ΒΕ473312587.

Η κοινοτική λοιπόν αυτή επιχείρηση εδύνατο κατά την χρονική στιγμή της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων να πραγματοποιεί νομίμως και τυπικώς συναλλαγές, για τις οποίες άλλωστε έχουν υποβληθεί και οι σχετικές ενδοκοινοτικές δηλώσεις, έχει καταβληθεί ο οφειλόμενος φόρος εισοδήματος και προστιθέμενης αξίας και έχουν εντυπωθεί στο σύστημα καταγραφής των ενδοκοινοτικών παραδόσεων και αποκτήσεων, ”INTRASTAT”.

Οι ίδιες αυτές συναλλαγές έχουν δηλωθεί και καταχωρηθεί και από την βελγική εταιρεία στις βελγικές φορολογικές αρχές. Οι εταιρείες μας έχουν ήδη προσκομίσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ όλα τα απαιτούμενα έγγραφα από τα οποία αποδεικνύεται, όχι μόνον η ύπαρξη της βελγικής εταιρείας (νομιμοποιητικά έγγραφα, πιστοποιητικά κ.λπ.), αλλά και η ίδια η βασιμότητα των συναλλαγών της, τηρουμένων όλων των τυπικών απαιτήσεων (δηλώσεις ΦΠΑ της ”GENDOM”, τιμολόγια κ.λπ.),.

Αναμένουμε πλέον από τους αρμόδιους ελεγκτές την αποκατάσταση της αλήθειας και την διάψευση των αβασίμων και παντελώς αδίκων κατηγοριών.

β) Παράδοση υπηρεσιών στην Ρουμανία. Όλα τα φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια), η βασιμότητα των οποίων αμφισβητείται από την ανακοίνωση, αφορούν ουσιαστικές εμπορικές συναλλαγές με πραγματικό εμπορικό και οικονομικό αντικείμενο. Άλλωστε, η εταιρεία ”Essco Commodities Inc.” δεν είναι ”offshore” εταιρεία, αλλά έχει την νόμιμη έδρα στις Η.Π.Α. και εμπίπτει πλήρως στον φορολογικό έλεγχο της Πολιτείας.

Οι συναλλαγές μας με την συγκεκριμένη εταιρεία διεκόπησαν μετά το έτος 2000 δεδομένου ότι δραστηριοποιηθήκαμε επιχειρηματικά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με θυγατρικές μας εταιρείες, οι οποίες ανέλαβαν το σύνολο σχεδόν των εκεί εμπορικών μας δραστηριοτήτων.

Η συνεργασία μας πάντως με την συγκεκριμένη εταιρεία μάς προσέδωσε καλύτερη γνώση των τοπικών συνθηκών, μας προσέφερε ευκαιρίες σύνδεσης με εξειδικευμένες τοπικές επιχειρήσεις και μας επέτρεψε την διείσδυση στις συγκεκριμένες εθνικές αγορές.

Οι εταιρείες μας όμως μέχρι και το έτος 2000 εκτός των συμβάσεων υπηρεσιών ύψους 4,5 δισ. δρχ., οι οποίες αμφισβητούνται ως εικονικές, έχει παραδώσει στην Ρουμανία για λογαριασμό της ίδιας εταιρείας προϊόντα, τα οποία ξεπερνούν σε αξία τα 6,5 δισ. δρχ. Τα προϊόντα αφορούσαν κυρίως εξοπλισμό πληροφορικής και επικοινωνιών, ενώ οι συνδεόμενες με αυτά υπηρεσίες αφορούσαν σχεδιασμό λύσεων, μελέτες ανάπτυξης και εγκατάστασης και κυρίως εξειδικευμένο λογισμικό. Η εξόφληση των πωλήσεων αυτών έχει συμφωνηθεί ότι ακολουθεί την πορεία εκτέλεσης των αντίστοιχων μεγάλων έργων πληροφορικής στην Ρουμανία.

Στα έργα αυτά συμμετέχουμε σαν υπεργολάβοι των κυρίων αναδόχων, η δε εκτέλεσή τους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2004, οπότε και βάσει των συμβάσεών μας θα έχει εκκαθαρισθεί και εξοφληθεί το σύνολο των οφειλομένων. Οι συγκεκριμένες δηλαδή κατηγορίες στερούνται ερείσματος στην λογική, αφού κατά την ανακοίνωση θεωρείται ότι εστάλησαν στην Ρουμανία προϊόντα πληροφορικής αξίας 6,5 δισ. δρχ., χωρίς καμία μελέτη εγκατάστασης, χωρίς σχεδιασμό απαιτήσεων, χωρίς λογισμικό, εφαρμογές και τις σχετικές άδειες χρήσης, καθώς και χωρίς καμία παροχή υπηρεσιών υποστήριξης των προϊόντων, η τιμολόγηση των οποίων θεωρείται εικονική.

Μολονότι η ίδια η λογική ανάλυση των στοιχείων αφαιρεί κάθε υπόνοια εικονικότητας στις εν λόγω συναλλαγές, οι εταιρείες μας έχουν ήδη προσκομίσει και τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία και τις σχετικές συμβάσεις προμήθειας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών, αλλά και τις αναλυτικές τεχνικές τεκμηριώσεις και περιγραφές των αμφισβητούμενων υπηρεσιών”.

Στο Υπόμνημα γίνεται επίσης ειδική αναφορά στο ”χρονικό ορίζοντα των εξελίξεων”, όπου επισημαίνεται ότι η ”επίλυση της οποιασδήποτε φορολογικής διαφοράς ήθελε γεννηθεί από τον έλεγχο που διενήργησε το ΣΔΟΕ προϋποθέτει την εξάντληση μιας χρονοβόρας δυστυχώς διαδικασίας, η οποία συντίθεται από αρκετά και διακριτά στάδια”.

Γίνεται επίσης λόγος και για τις ”επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση των εταιριών” για την οποία τονίζεται δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς τα ”περιουσιακά στοιχεία και τα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεών μας υποστηρίζουν μία οικονομική ευρωστία, η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε φορολογική μεταχείριση των ζητημάτων αυτών χωρίς να ανησυχεί για την βιωσιμότητά της”.

”Ενδεικτικά, σημειώνουμε αναφέρεται στο Υπόμνημα, ότι ”μόνον η εκτίμηση της αξίας των ακινήτων των εταιρειών μας υπερβαίνει τα 14 δισ. δρχ. Οι συμμετοχές των επιχειρήσεών μας σε εισηγμένες εταιρείες προσεγγίζουν με σημερινή αποτίμηση τα 3 δις. δρχ., ενώ η αποτίμηση της λογιστικής και μόνον αξίας των συμμετοχών των εταιρειών μας σε μη εισηγμένες επιχειρήσεις ξεπερνά τα 10 δισ. δρχ. με πραγματική αξία τουλάχιστον υπερδιπλάσια.

Επίσης, οι προθεσμιακές καταθέσεις των εταιρειών μας αυτή την στιγμή ξεπερνούν το ποσό των 4 δισ. δρχ., η αναπόσβεστη αξία των παγίων περιουσιακών στοιχείων μας φθάνει τα 4,5 δισ. δρχ., ενώ οι παραχωρήσεις και τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας υπολογίζονται σε 4 δισ. δρχ.

Τέλος, τα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών μας αποτελούν από μόνα τους εγγύηση για την αντοχή των επιχειρήσεών μας σε οποιασδήποτε φύσης εξωτερικούς παράγοντες. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο εταιρείες διαθέτουν ίδια κεφάλαια, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ την χρηματιστηριακή τους αξία και ανέρχονται σε 48 δισ. δρχ. για την ALTEC και 4,6 δισ. δρχ. για την Microland, καταλήγει το υπόμνημα της Altec.

* Το πλήρες κείμενο του Υπομνήματος των εταιριών Altec και Microland για την ανακοίνωση του ΣΔΟΕ δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v