Ο οικονομικός Τύπος της Δευτέρας

Η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί από τις πρόσφατες πτωχεύσεις ορισμένων επιχειρήσεων, η εικόνα της Σοφοκλέους και η κίνηση των blue chips τον τελευταίο μήνα, οι εγγραφές των λαϊκών ομολόγων που ξεκινούν σήμερα είναι ορισμένα από τα θέματα που επισημαίνουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας.

Ο οικονομικός Τύπος της Δευτέρας
Η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί από τις πρόσφατες πτωχεύσεις ορισμένων επιχειρήσεων, η εικόνα της Σοφοκλέους και η κίνηση των blue chips τον τελευταίο μήνα, οι εγγραφές των λαϊκών ομολόγων που ξεκινούν σήμερα είναι ορισμένα από τα θέματα που επισημαίνουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας.

Ελληνική Οικονομία: Η ελληνική ”διμορφία” της ισχυρής ανάπτυξης εν μέσω μιας ευρωπαϊκής οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση φαίνεται πως θα διατηρηθεί και φέτος, όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Απασχόληση: Τη μορφή χιονοστιβάδας απειλούν να λάβουν οι πτωχεύσεις των επιχειρήσεων και οι ομαδικές απολύσεις εργαζομένων, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία η οποία αναφέρει πως σε δίνη ανταγωνισμού χάθηκαν 1.400 θέσεις, ενώ προσθέτει πως πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν με ”υποθήκη” τους εργαζόμενους. Η Ημερησία τονίζει πως υπάρχει έντονη ανησυχία από τις πτωχεύσεις των επιχειρήσεων, ενώ συμπληρώνει πως μετά την πτώχευση της Connection έκλεισαν τα καταστήματα Υβόννη Stores και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Αντωνόπουλος.

Υπουργοί Οικονομίας G7: Για ψήφο εμπιστοσύνης των 7 ισχυρών στη διεθνή οικονομία, κάνει λόγο η Ημερησία, η οποία σημειώνει πως οι υπουργοί οικονομίας είναι πεπεισμένοι πως η οικονομίας θα ανακάμψει όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της συνάντησης στη Ντοβίλ.

Σοφοκλέους: Επτά δισ. ευρώ κέρδισαν σε 40 ημέρες τα blue chips όπως σημειώνει η Ημερησία, ενώ προσθέτει πως η κεφαλαιοποίηση των 140 εισηγμένων που συμμετέχουν στους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες αυξήθηκε κατά 10 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η Ημερησία αναφέρεται στην μερισματική απόδοση της τάξεως του 3-8,5% που προσφέρουν οι μετοχές 57 εισηγμένων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο η Σοφοκλέους βγαίνει από το τέλμα της απαξίωσης και της μιζέριας, ενώ προσθέτει πως ύστερα από τις 60 ημέρες ανόδου έπεται συνέχεια.

Φορολογικές Παραβάσεις - Εφορία: Αυτοματοποιημένο σύστημα επιλογής των υποθέσεων για φορολογικό έλεγχο καθιερώνεται με νέο σχέδιο νόμου, που προβλέπει επίσης την κατάργηση του συνόλου των προστίμων για παραβάσεις του ΚΒΣ, οι οποίες θα χρεώνονται όμως με βαθμούς ποινής – μόρια, όπως τονίζει η Ναυτεμπορική. Σύμφωνα με την Ημερησία η εφορία καλεί 635.000 οφειλέτες, ενώ προσθέτει πως τα χρέη ανέρχονται στα 5,7 δισ. ευρώ.

Λαϊκά Ομόλογα: Σήμερα γίνονται οι δημόσιες εγγραφές για τα λαϊκά ομόλογα, τα οποία έχουν απόδοση 3,6%, αφορολόγητη εφόσον οι τίτλοι διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους, ενώ τα ανώτατο όριο διάθεσης για κάθε επενδυτή έχει οριστεί στις 15.000 ευρώ, όπως αναφέρει η Ημερησία.

Τράπεζες: Στα προβλήματα των συγχωνεύσεων των Τραπεζών και γιατί δεν τις θέλουν οι διοικήσεις τους και τα συνδικάτα, αναφέρεται η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Ναυτιλία: Στα 950 εκατ. δολ. (από 180 εκατ. δολ.) ανέρχεται το αποθεματικό του Ταμείου Περιβαλλοντικών Αποζημιώσεων για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, σύμφωνα με την Ημερησία.

Τρομοκρατία: Μετά το νέο μακελειό στην Καζαμπλάνκα, όπως αναφέρει η Ημερησία, συντονίζονται οι 5 μεγάλοι της Ε.Ε. για την τρομοκρατία, ενώ όπως τονίζει η Ελευθεροτυπία ο Μπους επιμένει στην τυφλή αντι-βία.

Ολυμπιακή: Την περικοπή των προνομίων των εργαζομένων προβλέπει το σχέδιο για τη νέα Ολυμπιακή, όπως επισημαίνει η Ημερησία, η οποία επίσης αναφέρεται στην αυριανή νέα γενική συνέλευση των πιλότων.

ΕΧΑΕ: Σειρά αντιδράσεων έχει προκαλέσει η επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΧΑΕ, η οποία όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική βρίσκεται κοντά στο τελικό στάδιο, καθώς εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο περί ”ίδρυσης και εποπτείας χρηματιστηρίων και οργανωμένων αγορών, κλπ.”

Cosmote: Ανοδικά κινούνται τα μεγέθη της Cosmote, σύμφωνα με προβλέψεις όπως αναφέρει το Χρηματιστήριο, για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Coca – Cola Τρία Έψιλον: Για μπαράζ εξαγορών στο νερό από την Τρία Έψιλον κάνει λόγο το Χρηματιστήριο, ενώ παράλληλα αναφέρεται στις δραστηριότητες, τα brand names και τις προοπτικές της εταιρίας.

ΟΛΘ: Επενδύσεις ύψους 205 εκατ. ευρώ σε τουρισμό και αναψυχή ετοιμάζει ο ΟΛΘ σε 400 ιδιόκτητα στρέμματα, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v