Εμμένουν ανοδικά οι τράπεζες

Χωρίς αιματοχυσία έληξε η μάχη ”αγοραστών” - ”πωλητών” με αφορμή τη λήξη των ΣΜΕ Μαίου στο ΧΠΑ. Το ενδιαφέρον επανήλθε στις τράπεζες (2,07%) και ειδικότερα σε Alpha και Eurobank, ενώ δεν ”αντέχει” στα 10 ευρώ ο ΟΤΕ. Στο 5/1 η αναλογία ανοδικών προς πτωτικές.

ΝΕΟ: Δύο σχόλια την ημέρα για το ΧΠΑ (ένα στη μέση της συνεδρίασης περί τις 13.00 - 13.30 και ένα μετά το κλείσιμο) στη σελίδα ΑΓΟΡΕΣ: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΠΑΡΑΓΩΓΑ, από την MARFIN AXEΠΕΥ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην ίδια σελίδα, ON LINE ανανέωση τιμών στα βασικά προϊόντα με κάθε ανανέωση (refresh) της σελίδας. Στοιχεία με 10’ λεπτά καθυστέρηση.

Στην ίδια σελίδα όλο το συνοδευτικό υλικό για την Αγορά Παραγώγων.]

Όχι μόνο η σημερινή συνεδρίαση, αλλά και γενικότερα η εβδομάδα στη Σοφοκλέους ήταν πολύ περίεργη, καθώς εν αντιθέσει με το τι πίστευαν πολλοί σήμερα είχαμε μια σχετικά ήσυχη ημέρα.

Και αυτό, παρά τη λήξη των παραγώγων σειράς Μαΐου, αφού η μη υποχώρηση των τραπεζικών τίτλων και συνεπώς του FTSE – 20 ανάγκασαν από το πρωί όσους διατήρησαν short open interest να κλείσουν θέσεις, χωρίς όμως σημαντικό follow through buy, εξέλιξη που ουσιαστικά θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα επίτευξης ισχυρών ρυθμών ανόδου στο άμεσο μέλλον.

Στον αντίποδα, η διαμόρφωση της αναλογίας ανοδικών προς πτωτικών μετοχών πάνω από το 4/1 υπέρ των πρώτων, σίγουρα αποτελεί δείγμα ανθεκτικότητας, όπως επίσης και το γεγονός ότι ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

Συνυπολογίζεται φυσικά και η αντίδραση των ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, και δη της πρώτης, η οποία έδωσε ουσιαστικά για πρώτη φορά δείγματα ζωής μετά το πρόσφατο μπαράζ πωλήσεων.

Οι πιο συντηρητικοί παρατηρητές και επενδυτές της αγοράς αντιτάσσουν τις πιέσεις στην Εθνική και την υποχώρηση του ΟΤΕ - για πολλοστή φορά κάτω από τα 10 ευρώ - ως χαρακτηριστικά παραδείγματα μιας αγοράς που ενδεχομένως θα έπρεπε να βλέπει υψηλότερα επίπεδα που όμως δεν το κάνει, καθώς ελάχιστοι θεσμικοί είναι αυτοί που βάζουν φρέσκο χρήμα στην αγορά μετά από αυτό που εκείνοι θεωρούν ως ράλι.

Και για να είμαστε δίκαιοι, από τη στιγμή που οι ομοειδείς – θεωρητικά – αγορές της ευρωζώνης δεν έχουν ξεπεράσει τα υψηλά του τελευταίου δεκαημέρου, γιατί να το κάνει η Σοφοκλέους, από τη στιγμή μάλιστα που ουσιαστικά η προσπάθεια να διασπάσει ανοδικά τα προηγούμενα υψηλά της, συσχετίζεται με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στις 1.800 μονάδες, όπου, όμως, δεν είχαν κοπεί ακόμα τα μερίσματα.

Η συνεδρίαση βρήκε τον Γενικό Δείκτη τιμών να καταγράφει κέρδη 1,02%, στις 1.750,97 μονάδες, με τζίρο ενισχυμένο σε σχέση με χθες αφού προσέγγισε τα 120 εκατ. ευρώ, με 5,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα.

Αξίζει να σημειωθεί η διατήρηση υψηλών υποτιμήσεων στα ΣΜΕ λήξης Ιουνίου, όπου είναι προφανές πως αρκετοί θεσμικοί αυξάνουν το leverage, ήτοι αντισταθμίζουν τον κίνδυνο που διατρέχουν διατηρώντας χαρτοφυλάκια.

Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 120 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 16,50% σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, από τα οποία τα 6,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Όσον αφορά τα προσυμφωνημένα πακέτα, πραγματοποιήθηκαν πέντε (5) πακέτα της Cosmote, 249.000 και 66.000 τεμάχια στα 9,10 ευρώ, 75.000 και 70.000 τεμάχια στα 9,06 ευρώ και 75.150 τεμάχια στα 9,16 ευρώ.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 200.000 τεμάχια της Θεμελιοδομής στα 3,06 ευρώ, ένα πακέτο 1.530 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 8,66 ευρώ, ένα πακέτο 63.500 τεμάχια της EFG Eurobank στα 11,90 ευρώ και δύο πακέτα 1.000 και 2.000 τεμάχια της Μεταλλοπλαστικής στα 0,93 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v