Κινήσεις σταθεροποίησης στη Σοφοκλέους

Αυτό που φοβίζει πραγματικά την αγορά δεν είναι η επικείμενη μετοχοποίηση των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ επισημαίνουν γνώστες του παρασκηνίου. Οι ίδιοι επιμένουν σε συντήρηση της ανοδικής τάσης, ποντάρουν εκ περιτροπής σε δεικτοβαρείς μετοχές (π.χ. η χθεσινή ώθηση του ΟΤΕ στα 10,08 ευρώ) και περιμένουν.

ΝΕΟ: Δύο σχόλια την ημέρα για το ΧΠΑ (ένα στη μέση της συνεδρίασης περί τις 13.00 - 13.30 και ένα μετά το κλείσιμο) στη σελίδα ΑΓΟΡΕΣ: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΠΑΡΑΓΩΓΑ, από την MARFIN AXEΠΕΥ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην ίδια σελίδα, ON LINE ανανέωση τιμών στα βασικά προϊόντα με κάθε ανανέωση (refresh) της σελίδας. Στοιχεία με 10’ λεπτά καθυστέρηση.

Στην ίδια σελίδα όλο το συνοδευτικό υλικό για την Αγορά Παραγώγων.]

Πλασματικές και εν μέρει αδικαιολόγητες χαρακτήριζε τις χθεσινές ρευστοποιήσεις σε ΔΕΗ και ΟΠΑΠ κορυφαίο στέλεχος ισχυρότατης χρηματιστηριακής.

Δικαιολογημένοι εν μέρει οι φόβοι και οι επιφυλάξεις όσων αισθάνονται τον... ίλιγγο από την επικείμενη υπερπροσφορά και άλλων μετοχών, αδικαιολόγητη όμως η επίκληση του άλλοθι πως οι μετοχοποιήσεις θα αντλήσουν πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά.

Σε σταθερότατες μετοχές υγιέστατων επιχειρήσεων, που αποτελούν επενδυτική επιλογή χαμηλότατου ρίσκου καλούνται να τοποθετήσουν μέρος της ρευστότητάς τους οι εγχώριοι και οι ξένοι θεσμικοί.

Οι δεύτεροι πάντως, αγόραζαν χθες και ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, όσα δηλαδή ρευστοποιούσαν και ορισμένοι εγχώριοι διαχειριστές.

Αυτό που προέχει είναι η χωρίς κραδασμούς λήξη– αύριο– της σειράς Μαΐου στα παράγωγα. Το σχεδόν μηδενικό περιθώριο που έχει διαμορφωθεί από χθες, κυρίως στα συμβόλαια του FTSE – 20, προϊδεάζει για μια ”αναίμακτη” μετακύλιση θέσεων προς τον Ιούνιο και δευτερευόντως προς τον Ιούλιο.

Στην περίπτωση που η αγορά ξεπεράσει και τη λήξη παραγώγων με τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 1.720 μονάδων, τότε το θετικό σενάριο θα κερδίζει ακόμα περισσότερο έδαφος. Να συνεκτιμηθεί πως τις 1.800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης τις κατέκτησε, πριν την αποκοπή μερίσματος των Alpha και Εθνικής.

Τα αποτελέσματα σήμερα της Eurobank θα κλείσουν έναν θετικότερο των προσδοκιών κύκλο για τον τραπεζικό κλάδο καθιστώντας τον και πάλι, από την ερχόμενη Δευτέρα, σηματωρό των εξελίξεων.

Να προσεχθεί επίσης πως η πολυδιαφημισμένη τάχα ανθεκτική αντίσταση των 10 ευρώ γα τη μετοχή του ΟΤΕ διασπάστηκε χθες με χαρακτηριστική ευκολία, μόλις έγιναν εντονότερες οι πιέσεις κυρίως σε ΔΕΗ και δευτερευόντως στον ΟΠΑΠ.

Εμμένουμε κατά συνέπεια στη μεσοπρόθεσμα ανοδική τάση της αγοράς, προσβλέποντας σε επιβεβαίωση της στήριξης των 1.705 – 1.720 μονάδων και μετά το κλείσιμο της αυριανής συνεδρίασης, διατηρώντας τη συγκρατημένη μας αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Μ. Γελ.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v