Νέο ξεκίνημα προς τις 1.800 μονάδες;

Οι τράπεζες (2,61%) έδωσαν και σήμερα με επιθετικό τρόπο το σήμα ανόδου του Γενικού Δείκτη προς τις 1.800 μονάδες. Ισχυρότερη η κίνηση στην περιφέρεια, όπου η αναλογία ανοδικών προς πτωτικές διαμορφώθηκε στο 9/1.

[ΝΕΟ: Δύο σχόλια την ημέρα για το ΧΠΑ (ένα στη μέση της συνεδρίασης περί τις 13.00 - 13.30 και ένα μετά το κλείσιμο) στη σελίδα ΑΓΟΡΕΣ: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΠΑΡΑΓΩΓΑ, από την MARFIN AXEΠΕΥ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην ίδια σελίδα, ON LINE ανανέωση τιμών στα βασικά προϊόντα με κάθε ανανέωση (refresh) της σελίδας. Στοιχεία με 10’ λεπτά καθυστέρηση.

Στην ίδια σελίδα όλο το συνοδευτικό υλικό για την Αγορά Παραγώγων.]

”Μονότονη” η σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, καθώς ο Γενικός Δείκτης τιμών από το άνοιγμα έδειξε τις πραγματικές του διαθέσεις, ξεκινώντας με gap-opening προς τα πάνω, με τις τράπεζες (2,61%) να δίνουν για μια ακόμα φορά την ώθηση.

Εδώ, τίθεται κι ένα ζήτημα. Αν υποθέσουμε πως στις 1.720 μονάδες όφειλε κανείς, με βάση την υιοθέτηση της τακτικής stop-loss, να μειώσει θέσεις, τότε σήμερα βρίσκεται χαμένος, αφού πήρε την υποαξία και εν τέλει μένει εκτός αγοράς, για πολλοστή φορά.

Από την άλλη, είναι προφανές πως στην Ελλάδα ενδεχομένως να βιώνουμε το τελευταίο σκέλος της όποιας ανοδικής κίνησης πριν από την επαναφορά σε τροχιά πτώσης.

Διότι τα θεμελιώδη μεγέθη σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την συνέχιση της ανοδικής κίνησης, όπως άλλωστε φαίνεται και στη περίπτωση της γερμανικής αγοράς, όπου ο Dax απλά δεν ”μπορεί” να ανέβει με το ευρώ στο 1,15-1,16 έναντι του δολαρίου.

Ίσως, στη Σοφοκλέους, λόγω της πτωτικής υπερβολής να υπάρχει μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης των ορθολογικών αποτιμήσεων που βρίσκονται σαφώς ψηλότερα από τις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Με άλλα λόγια, είναι πιθανό να δούμε ένα Γενικό Δείκτη στις 1.900, στις 2.000 ή και στις 2.100 μονάδες. Αυτό που δεν θα δούμε όμως εν τέλει είναι η διατήρηση αυτών των αποτιμήσεων, εάν διατηρηθεί το υφιστάμενο περιβάλλον.

Γιατί; Διότι πολύ απλά η ελληνική οικονομία είναι εισαγωγική. Συνεπώς, βάλλεται, πλήττεται από την τρέχουσα ισοτιμία του ευρώ. Αυτό, θα το δείτε στα επόμενα δύο τρίμηνα.

Πάντως, μας εντυπωσιάζει η ”ανθεκτικότητα” κάποιων τίτλων, αφού με σχέση ανοδικών προς πτωτικών μετοχών κοντά στο 9 προς 1 υπέρ των πρώτων, καθίσταται προφανές πως κερδοσκοπικές δυνάμεις υπάρχουν ακόμα. Μικροεπενδυτές όχι φυσικά, το παιχνίδι είναι για λίγους και γίνεται από λίγους.

Το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 1.732,44 μονάδες, με κέρδη 1,62%, υπήρξε προιόν σχεδόν αποκλειστικά της θετικής κίνησης τραπεζών και ΟΠΑΠ (2,1%), χωρίς προφανώς να τιμολογείται η επικείμενη προσφορά τίτλων από ΔΕΗ και ΟΠΑΠ όπως εξαγγέλθηκε σήμερα.

Ελπίζουμε, για το καλό αυτής της χρηματιστηριακής αγοράς, να δούμε επιτυχείς μετοχοποιήσεις. Αλλά αυτές θα αντλήσουν ρευστότητα από την υπόλοιπη αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κλείνοντας, επιστρέφουμε στο χθεσινό σχόλιο, όπου επισημάναμε πως χρειάζονται δύο-τρεις μέρες για να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Δεν έχουν παρέλθει, συνεπώς δεν εξάγουμε συμπεράσματα.

Όποτε, αναμένουμε. Ας δούμε τι κάνουν οι διεθνείς αγορές, και κυρίως οι δικοί μας θεσμικοί. Και μετά, τα ξαναλέμε. Έως τότε, παραπέμπουμε στη συνεχιζόμενη όξυνση των υποτιμήσεων στα ΣΜΕ του Ιουνίου. Για όσους θεωρούν εαυτούς διορατικούς....

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Δυναμική Ζωή (κέρδη 6,46%), της Σαραντής (κέρδη 7,14%) και της Lantec (κέρδη 3,72%).

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Kορδέλου, της ΑΒ Βασιλόπουλος, της Δυναμική Ζωή, της Σαραντής, της Lantec, της Ερμής και της Καρέλιας.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 108 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 5,04 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 219.553 μετοχών του ΟΠΑΠ στα 8,5 ευρώ, δύο πακέτα 210.000 και 161.350 μετοχών της ΕΛΓΕΚΑ στα 4,3 ευρώ, ένα πακέτο 100 μετοχών της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες στα 3,66 ευρώ και ένα πακέτο 450 μετοχών της Κρέκα στα 3,06 ευρώ.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 49.800 μετοχών της ΔΕΗ στα 14,34 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v