Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΠΑ: Ξεκινούν τα ΣΜΕ στην ισοτιμία EUR/USD

Στις 19 Μαΐου 2003 ξεκινά η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών το παράγωγο προϊόν ΣΜΕ στη συναλλαγματική ισοτιμία EUR/USD. Δείτε την αναλυτική παρουσίαση του νέου προϊόντος από το ΧΠΑ.

ΧΠΑ: Ξεκινούν τα ΣΜΕ στην ισοτιμία EUR/USD
Στις 19 Μαΐου 2003 ξεκινά η διαπραγμάτευση στην Αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών του παράγωγου προϊόντος ΣΜΕ στη συναλλαγματική ισοτιμία EUR/USD. Τα ΣΜΕ σε συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι γνωστά και ως currency futures.

Τα ΣΜΕ σε συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι μια τυποποιημένη νομικά δεσμευτική συμφωνία μεταξύ δύο συμβαλλομένων, εκ των οποίων ο ένας υποχρεούται να αγοράσει και ο άλλος υποχρεούται να πουλήσει ένα συγκεκριμένο ποσό ενός νομίσματος ως αντάλλαγμα για την παραλαβή ενός δεδομένου ποσού άλλου νομίσματος σε καθορισμένη μελλοντική ημερομηνία. Η ισοτιμία της μελλοντικής παράδοσης είναι η τιμή της πράξης στο ΣΜΕ.

Η διαπραγμάτευση των ΣΜΕ σε συναλλαγματικές ισοτιμίες ξεκίνησε από το Chicago Mercantile Exchange (CME) τον Μάιο του 1972, όταν το εν λόγω χρηματιστήριο δημιούργησε την International Money Market (IMM). Τα εν λόγω ΣΜΕ είναι τα πρώτα χρηματοοικονομικά παράγωγα προϊόντα που διαπραγματεύτηκαν σε οργανωμένη αγορά.

Κύριος λόγος για την έναρξη της διαπραγμάτευσής τους ήταν η εγκατάλειψη του συστήματος σταθερών ισοτιμιών που είχε ακολουθηθεί μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η υιοθέτηση (το 1974) του αντίστοιχου των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών, το οποίο επέφερε σημαντική αύξηση της μεταβλητότητας στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Τα ΣΜΕ σε συναλλαγματικές ισοτιμίες προσφέρουν διέξοδο στους επενδυτές (ή καταναλωτές) για τη διαχείριση του συναλλαγματικού κινδύνου, καθώς μετά την απελευθέρωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών η έκθεση στον συναλλαγματικό κίνδυνο αποτελεί καθημερινή πρακτική κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας ανάμεσα σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν χρηματοροές σε διαφορετικά νομίσματα.

Η διαπραγμάτευση των ΣΜΕ σε συναλλαγματικές ισοτιμίες στην οργανωμένη χρηματιστηριακή Αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών επιτρέπει σε μεγάλο εύρος τύπων επενδυτών να συμμετέχουν στην αγορά αυτή.

Σε αντίθεση με τις εξωχρηματιστηριακές (OTC) αγορές των προθεσμιακών συμβολαίων (forwards) και άλλων προϊόντων σε συναλλαγματικές ισοτιμίες, στις οποίες έχουν πρόσβαση κυρίως μεγάλες εταιρίες, στην οργανωμένη αγορά παραγώγων όπου διαπραγματεύονται τα ΣΜΕ σε συναλλαγματικές ισοτιμίες δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν επίσης ισότιμα μικρότερες επιχειρήσεις, κερδοσκόποι και ιδιώτες επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v