Απαιτείται άμεση αντίδραση από τα blue chips

”Κρεμάει” ο δείκτης μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά ανθίσταται η μεσαία– χαμηλότερη. Μόνο που οι αντοχές της περιορίζονται και συν τω χρόνω, εξασθενούν. Απαιτείται άμεσα η ενεργοποίηση των αγοραστικών αντανακλαστικών σε μετοχές εταιριών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ειδικότερα τραπεζών.

Ξεκάθαρα τα πράγματα στην αγορά μας. Εάν δεν αντιδράσουν σήμερα τα blue chips, εάν δεν ανασχεθεί η πτωτική τάση στη μετοχή της Εθνικής, η Σοφοκλέους θα απειλείται με την επαναφορά των αρνητικών ενδεχομένων.

Συσσώρευση, με αυτές τις χρηματιστηριακές προϋποθέσεις και συνθήκες, πέριξ των 1.700 μονάδων δεν μπορεί να συνεχιστεί πέραν της σημερινής, το πολύ αυριανής συνεδρίασης.

Θεωρητικά όσο και τεχνικά, ”στήριξη” έχει διαμορφωθεί και χαμηλότερα προς τις 1.670– 1.690 μονάδες. Στην περίπτωση όμως που υποχωρήσει ο Δείκτης προς αυτά τα επίπεδα, τότε θα ενισχυθούν οι πωλητές και θα μειωθούν περαιτέρω οι εν δυνάμει αγοραστές.

Δεν έχει τάση η αγορά και αυτό εξηγεί γιατί πιο εύκολα αγοράζουν οι βραχυπρόθεσμοι στην άνοδο– δηλαδή ακριβότερα– παρά στη διόρθωση – σε φθηνότερη τιμή.

Ομολογουμένως, δεν αναμέναμε τέτοιας έκτασης διόρθωση χθες στη μετοχή της Εθνικής, που έχασε περίπου... ενάμιση μέρισμα. Αλίμονο εάν οι βραχυπρόθεσμοι ”παίκτες” αρχίσουν να επιφυλάσσονται από τώρα για τη διανομή δωρεάν μετοχών της Τράπεζας, από το τέλος του μήνα.

Θα πρέπει να αντιδράσει ο ΟΤΕ, έστω και ενδοσυνεδριακά, στα 10 ευρώ, αν και η αγορά αυτή την περίοδο έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις από την Eurobank, η μετοχή της οποίας στάθηκε αξιοπρεπώς χθες.

Δευτερευόντως, από τη μετοχή της Alpha για την οποία αγοραστικό ενδιαφέρον ενδέχεται να εκδηλωθεί στα 12,2 – 12,3 ευρώ. Το ενθαρρυντικό είναι πως κάτι κινείται στην καλώς εννοούμενη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Ικανοποιητική για παράδειγμα η χθεσινή συμπεριφορά της μετοχή του Νίκα, καθώς αποκόπηκε το μέρισμα 0,17 ευρώ. Θετική η συμπεριφορά μετοχών εταιριών όπως οι ΟΛΘ, Intracom, Τιτάν, από τον FTSE – 20 αλλά και Ιντρακάτ, Creta Farm, Kleemann, Lantec, Σαράντης, Notos, Hitech, Κανάκης και βεβαίως Κλωνατέξ.

Ειδικά για τη μετοχή του ομίλου πολλά έχουν φημολογηθεί από την αρχή του χρόνου και ασχέτως των όσων πράγματι συμβαίνουν, υπάρχει η αδιάψευστη χρηματιστηριακή πορεία, σαφώς πιο ομαλοποιημένη τους τελευταίους μήνες.

Μετοχές εταιριών όπως οι Καμπάς, ΕΤΜΑ, ΚΡΕ.ΚΑ., Compucon και γενικότερα αυτής της κατηγορίας, θα μπορούσαν να σταθούν ”ανοδικά”, στην περίπτωση που αντιδράσει η υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Μ. Γελ.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v