Μήπως θύμωσαν οι ξένοι;

Η υιοθέτηση τακτικών stop loss όταν διασπάστηκε καθοδικά η περιοχή των 1.720 μονάδων ήταν αυτή που ουσιαστικά διαμόρφωσε το κλίμα στη Σοφοκλέους, μετά και των ορυμαγδό των πιέσεων στις τράπεζες (με αιχμή την Alpha Bank), που αποδίδεται στο θυμό (και όχι μόνον) των ξένων με αφορμή το πρόστιμο στη UBS. Ψύχραιμη αντίδραση στην περιφέρεια.

Η υιοθέτηση τακτικών stop loss όταν διασπάστηκε καθοδικά η περιοχή των 1.720 μονάδων ήταν αυτή που ουσιαστικά διαμόρφωσε κλίμα και διαθέσεις στη Σοφοκλέους, καθώς μέχρι της 13:00 η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έδειχνε ικανή να κρατήσει το επίπεδο των 1.720 μονάδων, όπου και πρόσκαιρα αναπήδησε στην προσέγγιση.

Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιοι πουλούσαν και σε αυτό η εύλογη απάντηση και αυτή εν τέλει που τείνει να κριθεί πως ανταποκρίνεται πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι οι αλλοδαποί θεσμικοί, αυτοί δηλαδή που ξεκίνησαν την άνοδο.

Θα πρέπει να πούμε ότι στο χώρο της ευρύτερης αγοράς συντελείται μια μάχη για έδαφος και εξουσία. Από τη μια έχουμε τους ξένους θεσμικούς που έχουν κάθε λόγο να θεωρούν κάποιες αποτιμήσεις ελκυστικές και να ποντάρουν στα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου των τραπεζών, εύστοχα όπως φάνηκε.

Από την άλλη, σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, έχουμε κάποιους εγχώριους θεσμικούς ομίλους και το ΙΚΑ, που για λόγους εγχώριας... κατανάλωσης και καλλωπισμού των υποαξιών, ακολούθησαν την τάση, την ενίσχυσαν και ίσως πίστεψαν ότι έχουν... το πάνω χέρι. Κάτι που μένει να αποδειχθεί στο τεραίν της αγοράς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ίδια σενάρια, και με αφορμή το πρόστιμο στη UBS, οι ξένοι έκαναν σήμερα επίδειξη δύναμης, καθώς είναι αυτοί που έχουν διαθέσιμη ρευστότητα.

Μάλιστα, κύκλοι του εξωτερικού, λέγεται πως διαμήνυσαν με τη σημερινή συμπεριφορά τους πως δεν έχουν καμία πρόθεση να μετατραπούν σε αποδιοπομπαίους τράγους, από οποιαδήποτε θεσμική αρχή επιχειρήσει να πείσει ότι συντελεί έργο, επιβάλλοντας πρόστιμα σε ”εύκολους” στόχους.

Με Alpha Bank στο –6,6%, λόγω και της αποκοπής μερίσματος, αλλά κυρίως με Εθνική στο –3,3%, όταν κόβει μέρισμα τη Δευτέρα (μέρισμα που κάποιοι απαρνήθηκαν) είναι προφανές ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια επίδειξη δύναμης που σίγουρα δεν είναι συμβατή με την έννοια της περαιτέρω ανόδου.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, ο Γενικός δείκτης ήταν φυσιολογικό να κλείσει με απώλειες 2,13% στις 1.712.71 μονάδες, με μέσο τζίρο που ξεπέρασε και πάλι τα 100 εκατ. ευρώ.

Το μόνο θετικό σημείο αναφοράς είναι, προς το παρόν, η έλλειψη επέκτασης του φαινομένου στην ευρύτερη αγορά με την αναλογία ανοδικών προς πτωτικών μετοχών στο 1 προς 2,2 υπέρ των δεύτερων.

Τέλος, όσον αφορά το ΧΠΑ κερδισμένοι σίγουρα είναι όσοι συνέχισαν να πωλούν πάνω στο discount χωρίς να παραγνωρίζεται όμως το γεγονός ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να επανέλθουμε σε φάση αυτοτροφοδοτούμενης πτώσης.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Lantec που έκλεισε στα 13,78 ευρώ με άνοδο σε ποσοστό 3,3%.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Καρέλιας που έκλεισε στα 53,48 ευρώ με κέρδη 1,87%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 110 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 8,91% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 3,88 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 161.190 μετοχών της Vodafone-Panafon στα 5,48 ευρώ, ένα πακέτο 330.000 μετοχών της Νεοχημική στα 5,5 ευρώ, ένα πακέτο 300 μετοχών του Χατζηκρανιώτη στα 3,4 ευρώ και ένα πακέτο 308.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 2,26 ευρώ.

Επίσης έγινε ένα πακέτο 32.571 μετοχών της Μαΐλης στα 3 ευρώ, ένα πακέτο 30.814 μετοχών της ΕΥΔΑΠ στα 3,8 ευρώ, ένα πακέτο 16.857 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στα 14 ευρώ και ένα πακέτο 4.050 μετοχών της Cosmote στα 9,58 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v