Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Στο 3,4% ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός για τον μήνα Απρίλιο από 4,1% τον Μάρτιο. Η υποχώρηση είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης και οφείλεται στην υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και στην ισχυροποίηση του ευρώ. Στο 3,3% υποχώρησε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός.

Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Μεγάλη υποχώρηση του πληθωρισμού στο 3,4% τον Απρίλιο, από το 4,1% τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,3% από 3,9% τον Μάρτιο και είναι υψηλότερος περισσότερο από μία μονάδα σε σχέση με τον μέσο πληθωρισμό της ευρωζώνης, ο οποίος εκτιμάται από τη Eurostat ότι διαμορφώθηκε στο 2,1% τον περασμένο μήνα.

Η μείωση του πληθωρισμού τον Απρίλιο οφείλεται αποκλειστικά στην υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και στην ανατίμηση του ευρώ, έναντι του δολαρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν θεαματικά οι εγχώριες τιμές των καυσίμων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΣΥΕ, η ευνοϊκή επίδραση στον πληθωρισμό από την υποχώρηση των τιμών των καυσίμων ανέρχεται σε 8/10 της μονάδας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, σχολίασε πως η υποχώρηση του πληθωρισμού δείχνει ότι η ”ελληνική οικονομία έχει αρχίσει πια να φεύγει από την πίεση την οποία δημιούργησαν το προηγούμενο δίμηνο τόσο η γεωπολιτική αβεβαιότητα με κορύφωση τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ όσο και οι πολύ κακές καιρικές συνθήκες”.



”Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και μάλιστα σε τόσο σημαντική έκταση”, όπως επεσήμανε, ”δείχνει πως η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας έχει ξεκινήσει σταδιακά αλλά συστηματικά και τόσο οι ρυθμοί ανάπτυξης όσο και οι ρυθμοί πληθωρισμού θα ανταποκρίνονται όλο και περισσότερο στους ετήσιους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει”.

Άκης Χαραλαμπίδης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v