Κεφαλαιαγορά: Πέλεκυς σε UBS - τι απαντά ο οίκος

Πρόστιμο ύψους 330.000 ευρώ στον επενδυτικό οίκο UBS, για κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών, επέβαλε στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο διεθνής οίκος μετά από ερώτημα του euro2day.gr προέβη σε σχετική δήλωση, στην οποία εκφράζει τις αντιρρήσεις του.

Κεφαλαιαγορά: Πέλεκυς σε UBS - τι απαντά ο οίκος
Πρόστιμο ύψους 330.000 ευρώ στον επενδυτικό οίκο UBS A.G., για κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών, επέβαλε στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για το οποίο ο διεθνής οίκος εκφράζει τις αντιρρήσεις του.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από ελέγχους των συναλλαγών διαπιστώθηκε ότι η UBS πραγματοποιούσε συναλλαγές για ίδιο λογαριασμό στο Χ.Α., κατά το χρονικό διάστημα που προηγείται της δημοσίευσης εκθέσεών της με συστάσεις για μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Ο επενδυτικός οίκος εκμεταλλευόταν το πληροφοριακό προβάδισμα της επικείμενης ανακοίνωσης των συγκεκριμένων εκθέσεων-συστάσεων για να προβαίνει σε χρηματιστηριακές συναλλαγές επί των μετοχών στις οποίες αφορούσαν οι συστάσεις του.

Το ύψος του προστίμου προσδιορίστηκε βάσει της διαπίστωσης των παραβάσεων, ενώ ελήφθη υπόψη και το γεγονός ότι ο ξένος οίκος δεν αποκόμισε σημαντικά κέρδη, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κεφαλαιαγοράς.

Σε δήλωση για το θέμα του προστίμου από την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε η UBS, κατόπιν σχετικού ερωτήματος του euro2day.gr.

Στη δήλωση αυτή αναφέρονται τα εξής:

”Η UBS Warburg, εκφράζει τη μεγάλη της έκπληξη για την συγκεκριμένη απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε παραβεί κανέναν σχετικό νόμο ή κανονισμό. Η UBSW συνεργάστηκε πλήρως στα αιτήματα της Ε.Κ. διασφαλίζοντας την παροχή πλήρους διαφάνειας επί των συναλλακτικών της δραστηριοτήτων.

Δεδομένων των συνθηκών, η UBSW θεωρεί ότι η επιβολή του προστίμου είναι πλήρως αδικαιολόγητη, κι εξετάζει τις επιλογές που έχει στη διάθεση της” (σ.σ. προφανώς από νομικής πλευράς, για την αμφισβήτηση της απόφασης και του προστίμου)

To πλήρες κείμενο στην αγγλική έχει ως εξής:

UBS Warburg is very surprised at the decision of the CMC. We believe that we have not broken any relevant laws or regulations. UBSW has co-operated fully with the requests of the CMC and has ensured total transparency of its trading activities. In the circumstances UBSW considers that the fine imposed today is wholly unjustified. We are currently reviewing our options”.



Επίσης, η Επιτροπή αποφάσισε την επιβολή προστίμου 20.000 ευρώ στην εταιρία ALFA ALFA HOLDINGS Α.Ε., μέτοχο της εταιρίας ΑΛΤΕ ΑΤΕ, για παράβαση των κανόνων συμπεριφοράς των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιριών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, ενώ η ALFA ALFA HOLDINGS είχε προαναγγείλει την πώληση του 9% της ΑΛΤΕ, τελικά προέβη σε πώληση μικρότερου ποσοστού χωρίς να προβεί σε νεότερη γνωστοποίηση για τη μεταβολή της πρόθεσής της.

Παράλληλα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε:

* την επιβολή προστίμου ύψους 18.000 ευρώ στην ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΧΕΠΕΥ για παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας των ΑΧΕΠΕΥ.

* την επιβολή προστίμου ύψους 10.000 ευρώ στην εταιρία ΑEGIS ΑΕΛΔΕ, διότι παρείχε χωρίς την άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επενδυτικές υπηρεσίες.

* την απαγόρευση λειτουργίας των ΑΕΛΔΕ ΚΩΣ FINANCE και ΒΕΛΟΣ FINANCE για σειρά παραβάσεων του κώδικα δεοντολογίας και μη παροχή στοιχείων στις αρχές.

* την αναστολή της λειτουργίας της εταιρίας ΦΙΛΙΠΠΟΥ FINANCE ΑΕΛΔΕ, διότι δεν παρείχε ως όφειλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα απαραίτητα στοιχεία ελέγχου και η συνέχιση της λειτουργίας της καθίσταται επικίνδυνη για τη διασφάλιση των συμφερόντων των επενδυτών.

* την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρίας ΙBG ΑΕΠΕΥ, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

* τον διορισμό χρηματιστηριακών εκπροσώπων ΑΧΕ ΑΡΤΙΟΝ, INDEX και ΔΥΝΑΜΙΚΗ.

* τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της ΠΕΡΒΑΝΑΣ ΑΧΕ ώστε να παρέχει και υπηρεσίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου και αναδοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v