Χτυπούν την Alpha, πλήττουν την άνοδο

Στη μετοχή της Alpha Bank έχουν επικεντρώσει τα βέλη τους οι ”πωλητές”, πιέζοντας χαμηλότερα Εθνική και Eurobank, ενώ δεν λείπουν και τα σενάρια περί... UBS. Αγοραστές στον ΟΤΕ χαμηλότερα των 10 ευρώ, ενώ θετικά κινούνται μετοχές σηματωροί της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Μεταξύ ”φθοράς” (1.710 μονάδες) και... ”αφθαρσίας” (1.720 μονάδες) συντηρείται η αγορά, με μοχλό πίεσης τις τράπεζες και ειδικότερα την Alpha.

Η μετοχή της Alpha Bank με απώλειες περίπου 5,5% υποχωρεί στα 12,9 ευρώ, παρασύροντας τον FTSE – 20 όσο, αλλά και ακυρώνοντας την όποια προσπάθεια αντίδρασης επιχειρείται από πλευράς Εθνικής.

Το ζητούμενο για την αγορά δεν είναι τόσο να ”κρατηθεί” σήμερα ο Δείκτης υψηλότερα των 1.710 μονάδων όσο την ερχόμενη Δευτέρα, που για τεχνικούς λόγους (αποκοπή μερίσματος 0,45 ευρώ της Εθνικής Τράπεζας) ενδέχεται να επιχειρηθεί να πιεστεί χαμηλότερα.

Πέραν όμως δυο – τριών συγκεκριμένων τραπεζικών μετοχών, ο τίτλος της Intracom απορρόφησε όλη την προσφορά και κάλυψε σημαντικά τη ζημιά, η μετοχή της ΕΧΑΕ εμφανίζει κέρδη περίπου 3,3%, η επανεμφανιζόμενη Folli – Follie περίπου 5%, ενώ σαφώς ηπιότερη είναι η πίεση στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως μετοχές όπως Κλωνατέξ, Lantec, Νάουσα, αλλά και ΟΛΘ, Πουλιάδης, Despec, Sanyo, εμφανίζουν θετική απόδοση.

Θα λέγαμε ότι η πίεση σήμερα επικεντρώνεται κυρίως σε δυο – τρεις τραπεζικές μετοχές. Αυτό δίνει τροφή σε ορισμένους να ισχυριστούν ότι εντείνεται η κόντρα μεταξύ ξένων και εγχώριων μετά την επιβολή προστίμου στην UBS, ενώ άλλοι θεωρούν απόλυτα δικαιολογημένη τη ρευστοποίηση θέσεων – κατοχύρωση κερδών, κυρίως από πλευράς ξένων.

Ολ’ αυτά δεν αναιρούν τη μεσοπρόθεσμα ανοδική τάση, με την προϋπόθεση ότι στο κλείσιμο της Δευτέρας ο Δείκτης δε θα έχει υποχωρήσει χαμηλότερα των 1.710 μονάδων και πως οι ξένοι πωλητές - χθες και σήμερα - θα επανατοποθετηθούν το αργότερο Δευτέρα, Τρίτη.

Μ. Γελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v