Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Γάντι” Κωστόπουλου στον ανταγωνισμό (update 2)

”Εμείς και η Εθνική είμαστε στην πρώτη κατηγορία, ενώ οι άλλες τρεις τράπεζες (Εμπορική, EFG Eurobank, Πειραιώς) ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία”, δήλωσε ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γ. Κωστόπουλος, από το βήμα της Γ.Σ. της τράπεζας. Ολος ο αποκαλυπτικός διάλογος του Γ. Κωστόπουλου με τους μετόχους.

”Γάντι” Κωστόπουλου στον ανταγωνισμό (update 2)
του Γιώργου Μαντέλα

”Γάντι” προς τον ανταγωνισμό πέταξε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γ. Κωστόπουλος, μιλώντας προς τους μετόχους της τράπεζας.

”Εμείς και η Εθνική Τράπεζα είμαστε στην πρώτη κατηγορία, ενώ οι άλλες τρεις τράπεζες (Εμπορική, EFG Eurobank, Πειραιώς) ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία”, είπε με έμφαση ο κ. Κωστόπουλος, προκαλώντας ιδιαίτερη αίσθηση στο ακροατήριο.

Απαντώντας σε ερώτηση μετόχων αναφορικά με την εξαγορά της Ιονικής, ο κ. Κωστόπουλος δήλωσε ”δεν μετανιώνω ούτε στιγμή που αγόρασα την Ιονική”, προσθέτοντας ότι ”αν δεν είχαμε αγοράσει την Ιονική, δεν θα ήμασταν σήμερα η δεύτερη τράπεζα στην Ελλάδα”.

Παράλληλα, ο κ. Κωστόπουλος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της τράπεζας, ανέφερε πως ”μη φανταστείτε ότι όλος ο χρόνος μπορεί να είναι τόσο καλός όσο το α’ τρίμηνο”, ενώ πρόσθεσε ότι ”είναι όμως μία καλή αρχή για να αλλάξει η ατμόσφαιρα στην οικονομία που βαραίνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο”.

Αναφερόμενος στην αύξηση-έκπληξη των επιτοκίων χορηγήσεων στην οποία είχε προβεί η Alpha Bank, ο κ. Κωστόπουλος δήλωσε πως ”επικοινωνιακά αυτή η τακτική δεν ήταν καλή”.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως διορθώθηκαν τα τιμολόγια στα σταθερά επιτόκια, υπάρχει, ωστόσο, όπως είπε, μια επιβάρυνση στα κυμαινόμενα της τάξης των 10–11 ευρώ και αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος να ωθήσουμε τον κόσμο στα σταθερά επιτόκια.

Επίσης, ο κ. Κωστόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων, δήλωσε ότι ”δεν υφίσταται πρόβλημα με τα μετοχοδάνεια”, ενώ διευκρίνισε ότι για την ενίσχυση των κεφαλαίων της θα συνεχίσει την πολιτική των υβριδικών και άλλων πρωτοποριακών προϊόντων.

Κληθείς να προβεί σε προβλέψεις για το σύνολο της χρήσης του 2003, είπε χαρακτηριστικά: ”Πολύ δύσκολο να γίνει πρόβλεψη. Ένα καλό τρίμηνο είναι ένδειξη, αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Τα κέρδη από τις τραπεζικές εργασίες πάνε καλά και αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί”.

Σχολιάζοντας την απόφαση για τη μερισματική πολιτική, ο κ. Κωστόπουλος δήλωσε: ”Mακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε παραπάνω, είναι λίγο χαμηλότερο απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Τα 0,40 ευρώ είναι μια προσγείωση στη γενικότερη πραγματικότητα. Ελπίζουμε να δώσουμε πολύ περισσότερα του χρόνου”.

Η Γ.Σ. αποφάσισε τη διανομή μερίσματος ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή, πληρωτέο στις 22 Μαΐου 2003, ενώ από αύριο η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα.

Στη διάρκεια της συνέλευσης ανακοινώθηκε η αποχώρηση του κ. Κωνσταντίνου Κυριακόπουλου από τη θέση του γενικού διευθυντή της Τράπεζας, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.

Ωστόσο, ο κ. Κυριακόπουλος θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας ως μη εκτελεστικό μέλος, μέχρι τη λήξη της θητείας του.

Επίσης, τη θέση του Λ. Μαρινόπουλου, που παραιτήθηκε από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank, ανέλαβε ο Μηνάς Τάνες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Επίσης ως ανεξάρτητοι σύμβουλοι με βάση τον νόμο της εταιρικής διακυβέρνησης ορίστηκαν οι κ. Αναστάσιος Αβέρωφ και Θάνος Βερεμής.

Τέλος, στις 27 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η επαναληπτική Γ.Σ. προκειμένου να εγκριθεί η έκδοση ομολογιακών δανείων, καθώς σήμερα δεν συγκεντρώθηκε η απαραίτητη απαρτία για την έγκριση του θέματος.

Κατά το παρελθόν έτος, επεσήμανε στην αρχική ομιλία του ο κ. Κωστόπουλος, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του Νόμου 3091/2002, η Τράπεζα προχώρησε στον συμψηφισμό του εναπομείναντος goodwill από την αγορά της Ιονικής Τραπέζης, ύψους 578,7 εκατ. ευρώ.

Ο συμψηφισμός, πρόσθεσε, γίνεται σε δύο χρήσεις με φορολογημένα αποθεματικά, καθώς και με τη διαφορά από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο. Με την πράξη αυτή παύει η επιβάρυνση των 33,4 εκατ. ευρώ ετησίως, που θα ακολουθούσε την Τράπεζα για 18 έτη, ενώ από εποπτικής πλευράς τα 578,7 εκατ. ευρώ αφαιρούντο ούτως ή άλλως από τα κεφάλαια. Mετά από αυτή τη διαγραφή, τα ίδια κεφάλαια, περιλαμβανομένης και της αναλογίας τρίτων, ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ έναντι 1,9 δισ. ευρώ την 31/12/2001, επεσήμανε ο κ. Κωστόπουλος.

Τα στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση κατά 91% και τα δάνεια καταναλωτικής πίστης σημείωσαν αύξηση κατά 23%, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Κωστόπουλος, επισημαίνοντας ότι ”προσφάτως, ανακοινώθηκε ένα νέο πρόγραμμα στεγαστικών δανείων, σταθερού επιτοκίου, διάρκειας από τρία έως δεκαπέντε έτη, με σκοπό να στραφεί το πελατειακό κοινό προς τα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου”.

Ο κ. Κωστόπουλος επεσήμανε ότι για τα επόμενα έτη πρωταρχικός στόχος παραμένει η διατήρηση της πρωτευούσης θέσεως του ομίλου της Alpha Bank στον χρηματοπιστωτικό τομέα της εγχώριας αγοράς και η περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.



Ο πρóεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank ανακοίνωσε, τέλος, ότι το διοικητικό συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της 6ης Μαΐου 2003, απεφάσισε τη διατήρηση του βασικού οργανωτικού σχήματος του ομίλου που υιοθετήθηκε πέρυσι με τη διάκριση των δραστηριοτήτων σε εργασίες retail και wholesale και την καθιέρωση του Chief Financial Officer. Οι επικεφαλής των τομέων αυτών θα είναι εντεταλμένοι γενικοί διευθυντές.

* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας Γ. Κωστόπουλου στη Γ.Σ. της Alpha Bank δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v