Ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής

Στις ανησυχίες του ΣΕΒ για τις ”μεταναστεύσεις” των επιχειρήσεων, στο πρόστιμο που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην UBS, στις χθεσινές απώλειες του Δείκτη, αλλά και στο ”ράλι” του ευρώ, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής
Στις ανησυχίες του ΣΕΒ για τις ”μεταναστεύσεις” των επιχειρήσεων και το ποσοστό της ανεργίας, στο πρόστιμο που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην UBS, στις χθεσινές απώλειες του Δείκτη, αλλά και στο ”ράλι” του ευρώ, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Χριστοδουλάκης: Ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης κατήγγειλε, σύμφωνα με την Ημερησία, ότι η Ολυμπιακή βάλλεται, προκειμένου να μη γίνει η αποκρατικοποίησή της με όρους που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά της.

Η Οικονομική Ελευθεροτυπία αναφέρεται στην άρνηση της κυβέρνησης να ενσωματώσει τα γενικά επιδόματα στο βασικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων η οποία έφερε την μετ’ επαίνων απόρριψη του κυβερνητικού σχεδίου των νέων μισθολογίων από την ΑΔΕΔΥ.

Σοφοκλέους: Για ανοιχτές πληγές από τη ”φούσκα μετοχών” κάνει λόγο η Ημερησία, η οποία αναφέρει πως σύμφωνα με την Εθνική εξακολουθεί να επηρεάζει την κατανάλωση και το ΑΕΠ. Με σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,8% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης χθες, εν μέσω αθρόων ρευστοποιήσεων σε όλο το εύρος της αγοράς, τονίζει η Εξπρές.

Η εφημερίδα Μέτοχος τονίζει πως η ”ορμητική” άνοδος των τελευταίων εβδομάδων έχει αιφνιδιάσει τους περισσότερους στην αγορά, ταυτόχρονα όμως έχει δώσει την ευκαιρία σε ορισμένους κύκλους να μιλούν μετ’ επιτάσεως για αλλαγή σελίδας στη Σοφοκλέους.

Το Κέρδος μεταξύ άλλων σημειώνει πως το κλίμα στην αγορά δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ αντίθετα θα δώσει την ευκαιρία σε ώριμους κεφαλαιούχους να τοποθετηθούν στις τιμές – ευκαιρίες που διαμορφώνονται σε σειρά υποτιμημένων μετοχών, ενώ η Ναυτεμπορική σημειώνει πως χθες η Σοφοκλέους έσπασε το ανοδικό της σερί. Η εφημερίδα Χρηματιστήριο εκτιμά πως η χθεσινή διόρθωση του Χ.Α. ήταν φυσιολογική.

UBS: ”Παιχνίδια” στη Σοφοκλέους με τις εκθέσεις του έκανε ο ξένος επενδυτικός οίκος καθώς αγόραζε ή πωλούσε μετοχές λίγο πριν ανακοινώσει εκθέσεις και συστάσεις στους επενδυτές, αναφέρει η Ημερησία. Η Εξπρές σημειώνει πως το πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς την UBS δημιούργησε έντονη δυσφορία μεταξύ των στελεχών της ελβετικής τράπεζας.

Ευρωπαϊκή Τράπεζα: Το κριτήριο του πληθωρισμού φέρεται να χαλαρώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, σύμφωνα με το Κέρδος. Το Βήμα σημειώνει πως η ΕΚΤ προχωράει σε χαλάρωση του κριτηρίου του πληθωρισμού για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής.

Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Ευνοϊκή ρύθμιση φέρεται να υπάρχει για τη χρηματοδότηση μικρών εταιριών, ενώ μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως μικρομεσαίες και να υπάγονται στο καθεστώς ενίσχυσης από τα κοινοτικά κονδύλια, τονίζει η Ημερησία. Το Κέρδος συμπληρώνει πως η Κομισιόν θέσπισε νέο ορισμός για τις πολύ μικρές, τις μικρές και τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, ο οποίος σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική είχε καθοριστεί το 1996.

Λαϊκά Ομόλογα: Νέο πλαφόν τα 15.000 ευρώ ορίστηκε για τα λαϊκά ομόλογα, η δημόσια εγγραφή των οποίων είναι μεταξύ 19 και 23 Μαΐου, ενώ οι προσφορές για τα πενταετή ομόλογα στη δημοπρασία ανήλθαν στα 2,12 δισ. ευρώ, όπως σημειώνει η Ημερησία. Το επιτόκιο για τα λαϊκά ομόλογα παρέμεινε στο 3,6%, ενώ η απόδοση θα απαλλάσσεται της φορολόγησης με 10% εφόσον ο τίτλος δεν ρευστοποιηθεί πριν τη λήξη του προσθέτει η Εξπρές.

Ευρώ - Εξαγωγές: Πάνω από τα 1,15 δολάρια βρέθηκε το ευρώ, σύμφωνα με την Ημερησία, ενώ η Εξπρές τονίζει ότι η μεγάλη άνοδος του ευρώ προβληματίζει την οικονομία, ενώ προσθέτει πως υπάρχει κίνδυνος για τις εξαγωγές των ευρωπαϊκών προϊόντων. Η Ναυτεμπορική προσθέτει πως η πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ κατά 18% και ο πόλεμος στο Ιράκ το πρώτο τρίμηνο ”έπληξαν” τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Καταλυτική φέρεται να είναι η στάση του προέδρου της ΕΚΤ Βιμ Ντούιζενμπεργκ ο οποίος σύμφωνα με το Βήμα δήλωσε ότι είναι δικαιολογημένα τα τρέχοντα επίπεδα του ευρώ ενώ φάνηκε ότι δεν συμμερίζεται το κύμα των ανησυχιών από τις επιπτώσεις που θα έχει το ράλι.

ΣΕΒ: Για φόβους του ΣΕΒ σε ό,τι αφορά τις μεταναστεύσεις επιχειρήσεων κάνει λόγο η Ημερησία, η οποία προσθέτει πως το φαινόμενο Palco μπορεί να συνεχισθεί εάν δεν ληφθούν μέτρα που θα συμβάλουν στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Η Εξπρές αναφέρει πως σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλος, ένα δεν βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον η ανεργία θα φτάσει στο 18%. Σύμφωνα με το Κέρδος ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει φιλικό περιβάλλον για το επιχειρείν, γεγονός που αποτελεί τον ανασταλτικό παράγοντα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Το Βήμα τονίζει ότι ο ΣΕΒ κρούει τον κώδων του κινδύνου καθώς βάσει των δηλώσεων του κ. Κυριακόπουλου, ο κίνδυνος ”έκρηξης” της ανεργίας τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας είναι ορατός, ως και σε διπλάσιο από το σημερινό 10%, ενώ η Καθημερινή αναφέρει πως τα λάθη στην κατάρτιση και την εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσουν σε διπλασιασμό των ανέργων.

Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα: Στις καλένδες μπαίνουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, σύμφωνα με το Κέρδος, το οποίο αναφέρει πως ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης επιβεβαίωσε χθες ουσιαστικά την αναβολή τους.

Porter: Σκληρή κριτική για την ελληνική οικονομία άσκησε χθες ο διεθνούς φήμης καθηγητής οικονομικής στρατηγικής του Harvard Business School, Μάικλ Πόρτερ σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Πληροφορική: Νέο τοπίο στην αγορά διαμορφώνουν η μεγάλη πτώση των κεφαλαιοποιήσεων, η μακρά περίοδος των ”ισχνών αγελάδων”, το Γ’ ΚΠΣ και οι εξελίξεις στην Altec, τονίζει το Κέρδος.

Προστασία Καταναλωτή: Στην πρόταση οδηγίας για πανευρωπαϊκό δίκτυο καταναλωτή αναφέρεται η Ημερησία.

Αμοιβαίο ΙΚΑ: Τέσσερα ακόμη ταμεία στο σχήμα του Αμοιβαίου του ΙΚΑ και δυο νέα Αμοιβαία Κεφάλαια εισέρχονται στο αμοιβαίο του ΙΚΑ σύμφωνα με την εφημερίδα Μέτοχος, που επίσης αναφέρει που διοχετεύονται οι αγορές του συγκεκριμένου αμοιβαίου.

Εθνική Τράπεζα: Η πτώση των χρηματιστηρίων την περασμένη χρονιά θα συνεχίσει να επιδρά αρνητικά στην καταναλωτική συμπεριφορά των νοικοκυριών, επισημαίνει το Βήμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Μέτοχος, μολονότι το σενάριο της συμμαχίας μεταξύ Εθνικής και Πειραιώς έχει παίξει αρκετά και στο παρελθόν, δεν έχει ολωσδιόλου παραδοθεί στη λήθη.

Alpha Bank: ”Με την απόκτηση της Ιονικής μπήκαμε στην α’ κατηγορία και αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε κι άλλες κινήσεις” επισήμανε χθες ο πρόεδρος της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλος κατά την γενική συνέλευση της Τράπεζας, αναφέρει η Εξπρές, η οποία προσθέτει πως πρωταρχικός στόχος της Τράπεζας είναι η Ν.Α. Ευρώπη. Το Κέρδος συμπληρώνει πως ο κ. Κωστόπουλος σημείωσε πως η Alpha είναι η δεύτερη μεγαλύτερη Τράπεζα και από κοινού με την Εθνική ανήκουν στην πρώτη κατηγορία. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική το μέρισμα της Τράπεζας για τη χρήση του 2002 αποφασίστηκε στα 0,40 ευρώ, ενώ παραθέτει και εκτιμήσεις του προέδρου για καλή πορεία στο σύνολο του έτους.

ΟΤΕ: Για περικοπές των δαπανών αλλά και αύξηση των επενδυτικών κονδυλίων κάνει λόγο η Καθημερινή.

Παπαστράτος: Στα ερωτήματα της επόμενης μέρας του deal με την Philip Morris αναφέρεται ο Μέτοχος.

Σελόντα - Seafarm: Τη δυνατότητα της από κοινού συγκέντρωσης της δραστηριότητάς τους σε ενιαίο σχήμα διερευνούν οι Σελόντα και Seafarm σύμφωνα με την Εξπρές.

Hellas Sat: Στις 12 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η εκτόξευση του Hellas Sat του πρώτου ελληνικού δορυφόρου, σύμφωνα με την Ημερησία.

KLM: Ζημίες – ρεκόρ ανακοίνωσε για το σύνολο του έτους η KLM, τονίζει η Εξπρές.

Ahold: Στα 880 εκατ. δολάρια έφτασε η ”φούσκα” των κερδών της Ahold σύμφωνα με την Καθημερινή.

Barclays: Επεκτείνεται στην Ισπανία η Barclays σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, εξαγοράζοντας την Banco Zaragozano έναντι 1,14 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v