Συγκοινωνούντα δοχεία τα... blue chips!

Η ανακύκλωση ρευστότητας σε ”βαρειά χαρτιά” - σήμερα στον ΟΠΑΠ, χθες στον ΟΤΕ - χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά των δεικτοβαρών μετοχών, ενώ οι θετικές αφορμές διατηρούν σε ανοδικό μοτίβο τις τράπεζες. Στα υπόψιν η φυγή, δοθείσης αφορμής, όσων επιδίδονται στο intraday.

Οι πιέσεις στον ΟΤΕ προς το κλείσιμο οδήγησαν τελικά το Γενικό Δείκτη στις 1.781,95 μονάδες, με κέρδη 0,77%, σε μια συνεδρίαση, όπου για μία άλλη ημέρα οι ισχυροί ”διατράνωσαν” τη θέληση τους να συνεχισθεί η άνοδος της αγοράς, αλλά και στην οποία σημειώθηκαν ρευστοποιήσεις κερδών.

Ετσι, ο Γενικός δείκτης δεν μπόρεσε να κατοχυρώσει τα επίπεδα των 1.800 μονάδων, τα οποία διέσπασε κατ’ ελάχιστον, ως απόρροια της αποκόμισης κερδών σε σειρά τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη και η εξαέρωση του συστήματος στην περιφέρεια, και η αποχώρηση (με τους πρώτους τριγμούς) όσων επιδίδονται στο intraday.

Και αυτό γιατί καθίσταται ηλίου φαεινότερο πως οι δυνάμεις που επιχειρούν την αναρρίχηση του γενικού δείκτη, αλλά και του δείκτη FTSE-20 επιδεικνύουν μια μεγάλη ευχέρεια στο να μετακυλίσουν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον προς επίτευξη του αποτελέσματος.

Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι το γεγονός, ότι σήμερα, στο επίκεντρο της ζήτησης βρέθηκε η μετοχή της ΟΠΑΠ (3,6%) συνεπικουρούμενη από τη συνεχιζόμενη ανοδική κίνηση τωνn Alpha Bank και Εθνικής, ενώ και η Eurobank ”έπιασε” τα 12 ευρώ.

Το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου παρά την οριακή βελτίωση της σχέσης ανοδικών προς πτωτικών μετοχών σε σχέση με χθες είναι πασιφανές πως η αποκόμιση κερδών συνεχίζεται με συνέπεια ο τζίρος και σήμερα να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ, ακόμη και εάν συνυπολογιστεί η ύπαρξη 5,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα.

Παράλληλα, θα πρέπει να προβάλλουμε για πολλοστή φορά την έννοια της κατάστασης κλίματος αυτοτροφοδοτούμενης ανόδου, όπου η έχοντες short θέσεις στην αγορά παραγώγων συνεχίζουν να τις κλείνουν την ίδια ώρα, που οι ενασχολούμενη με την τεχνική ανάλυση επισημαίνουν διαρκώς πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω αναρρίχηση των τιμών.

Είναι επιτακτικό ωστόσο, να επιβεβαιωθεί και να επαληθευτεί πως η άνοδος αυτή αφορά τους πολλούς και όχι τους λίγους, και αυτό μέχρι στιγμής δε το βλέπουμε.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Newsphone που έκλεισε στα 6,04 ευρώ με κέρδη 4,5%.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Ερμής, της Ελτον, της Παπαστράτος, της Νotos Comm, της Κορδέλου και της Πλαίσιο.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 151 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 15,27% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 4,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 160.000 μετοχών της Γρηγόρης στα 4,04 ευρώ, ένα πακέτο 165.000 μετοχών της Informatics στα 3,66 ευρώ, ένα πακέτο 50.000 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στα 14,18 ευρώ και ένα πακέτο 100.000 μετοχών της Alpha Bank στα 14 ευρώ.

Επίσης έγινε ένα πακέτο 250.000 μετοχών της Μπαλάφας στα 2,54 ευρώ και ένα πακέτο 21.710 μετοχών της Τιτάν στα 34,46 ευρώ, ενώ στο κλείσιμο της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 50.000 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v