Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Διπλασιασμός κερδών στο τρίμηνο!

Σχεδόν διπλάσια ανακοινώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank για το πρώτο τρίμηνο του 2003, τόσο για τον όμιλο όσο και για την Τράπεζα, καταγράφοντας αύξηση 90% και 103,7% αντίστοιχα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών που εκτιμούσαν αύξηση της τάξεως του 22% - 31%.

Alpha Bank: Διπλασιασμός κερδών στο τρίμηνο!
Σχεδόν διπλάσια ανακοινώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, τόσο για τον όμιλο όσο και για την Τράπεζα, καταγράφοντας αύξηση 90% και 103,7% αντίστοιχα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών που εκτιμούσαν αύξηση της τάξεως του 22% - 31%.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Alpha Bank τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας στο εξεταζόμενο διάστημα κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση κατά 90% διαμορφούμενα στα 60 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 32 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Τα αντίστοιχα αποτελέσματα σε απλή βάση παρουσιάζουν αύξηση κατά 103,7% και έφτασαν στα 55 εκατ. ευρώ έναντι 27 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2003.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ενισχύθηκαν κατά 87,7% και ανήλθαν στα 92 εκατ. ευρώ από 49 εκατ. του πρώτου τριμήνου του 2002.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Alpha Bank τα κέρδη που αφορούν σε καθαρά τραπεζικές δραστηριότητες, σύμφωνα με στοιχεία ανά Τομέα Δραστηριότητος, κινήθηκαν ανοδικά κατά 34,8% και έφτασαν στα 62 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 46 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Εξάλλου, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας, τα προαναφερθέντα μεγέθη αντανακλούν τη συνεχιζόμενη βελτίωση της κερδοφορίας, κυρίως, λόγω της ενισχύσεως των δραστηριοτήτων της Τραπέζης στον Τομέα Εργασιών Δικτύου, που συμπεριλαμβάνει τις εργασίες της λιανικής τραπεζικής και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται πως τα καθαρά κέρδη από τις εν λόγω δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 38% και ανήλθαν στο εξεταζόμενο διάστημα στα 51 εκατ. από 37 εκατ. ευρώ του περυσινού πρώτου τριμήνου.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Alpha Bank η αύξηση των στεγαστικών δανείων σε ετήσια βάση στο τέλος Μαρτίου 2003 διαμορφώθηκε σε 83%.

Επιπλέον, επισημαίνεται πως η Τράπεζα συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της στον τομέα αυτό, όπου μέσα σε δύο χρόνια διπλασιάσθηκε το μερίδιο αγοράς της, με νέα προϊόντα και υπηρεσίες όπως το πρωτοποριακό πρόγραμμα στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου διάρκειας 3 έως 15 ετών.

Στον τομέα της καταναλωτικής πίστεως, όπου η Τράπεζα επεκτείνεται δυναμικά με νέες πρωτοβουλίες η αύξηση σε ετήσια βάση στο τέλος Μαρτίου 2003 διαμορφώθηκε σε 21%, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί η συνεργασία με ΟΤΕ και COSMOTE για την έκδοση καρτών VISA που θα φέρουν τα ονόματα και των τριών συνεργαζομένων Ολυμπιακών χορηγών και θα συνοδεύονται από το ”ΕΠΑΘΛΟΝ”, το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πρόγραμμα επιβραβεύσεως πελατείας στην Ελλάδα.

Η νέα αυτή δραστηριότητα αναμένεται να ενισχύσει πολλαπλώς τα μεγέθη και τα έσοδα των καρτών και των καταναλωτικών δανείων της Τραπέζης.

Στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν ήδη χορηγηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2002, 8.000 νέα δάνεια εκ των οποίων 4.000 περίπου εντός του πρώτου τριμήνου του 2003.

Επίσης, η Alpha Bank τονίζει στην ανακοίνωσή της πως συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στη συγκράτηση των δαπανών. Η αύξηση των δαπανών, συμπεριλαμβανομένων και των αποσβέσεων, περιορίσθηκε σε ετήσια βάση στο 3% ενώ οι δαπάνες προσωπικού και τα γενικά έξοδα, ειδικότερα, αυξήθηκαν μόλις κατά 1%.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο περαιτέρω περιορισμού του κόστους, η Τράπεζα ολοκλήρωσε στο πρώτο τρίμηνο του 2003 πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, σύμφωνα με το οποίο 470 άτομα (6% περίπου του δυναμικού της Τραπέζης) θα αποχωρήσουν μέχρι τέλους του 2003.

Επίσης, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα αναδιαρθρώσεως του Δικτύου Καταστημάτων με τη συγχώνευση Καταστημάτων σε 50 περιοχές και την παράλληλη ίδρυση 10 νέων Καταστημάτων.

Τέλος, στην ανακοίνωσή της η Alpha Bank τονίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συγχώνευση ομοειδών λειτουργιών και η συγκέντρωση όλων των υποστηρικτικών εργασιών στην Τράπεζα και στον Όμιλο.

Ως εκ τούτου, η Τράπεζα, με τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται τα τελευταία έτη, αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη των εργασιών και της κερδοφορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v