Παπαστράτος: Επιστρέφει στο ταμπλό (update)

Τη διανομή μερίσματος 1,15 ευρώ ανά μετοχή και την επαναγορά ιδίων μετοχών μέχρι 10% αποφάσισε η γ.σ. της Παπαστράτος, ενώ από σήμερα η μετοχή διαπραγματεύεται κανονικά στο ταμπλό. Τι δήλωσε ο Χρ. Κομνηνός για το deal.

Παπαστράτος: Επιστρέφει στο ταμπλό (update)
Τη διανομή μερίσματος 1,15 ευρώ ανά μετοχή από 1 ευρώ που είχε αρχικά προταθεί, καθώς και την επαναγορά ιδίων μετοχών μέχρι 10% του μετοχικού κεφαλαίου με κατώτατη τιμή 1,5 ευρώ και ανώτατη τα 18,15 ευρώ, ενέκρινε κατά τη σημερινή της ετήσια τακτική γ.σ. η Παπαστράτος.

Δικαιούχοι είσπραξης μερίσματος θα είναι οι κάτοχοι μετοχών της εταιρίας στη λήξη συνεδρίασης του Χ.Α. της 8/5/2003 σύμφωνα με την εκκαθάριση του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών.

Οι μετοχές της εταιρίας από τις 9/5/2003 θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα για μέρισμα χρήσης 2002.

Παράλληλα, η μετοχή επιστρέφει και πάλι σήμερα στο ταμπλό, μετά την αναστολή μίας ημέρας που επέβαλε το ΧΑ, προκειμένου να ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό για τη συμφωνία εξαγοράς από τη Philip Morris.

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Χρήστος Κομνηνός, προσπάθησε να διαφωτίσει τους μετόχους στο μέτρο και τον βαθμό που η θέση του αλλά και το στάδιο της συμφωνίας του επιτρέπουν.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την συμφωνία για τη μεταβίβαση του 75% της Παπαστράτος ως θετική εξέλιξη, η οποία εξασφαλίζει στην ελληνική επιχείρηση τη συνέχιση της πορείας της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι τον καπνοβιομηχανιών παρά τη συρρίκνωση που παρατηρείται διεθνώς στο κλάδο.

Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Κομνηνός ανέφερε ότι οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας οδηγήθηκαν σε αυτήν την απόφαση μετά από σκέψη που εστιάστηκε τόσο στην συνέχιση του ιστορικού ονόματος. Εξασφάλισαν, όπως ο ίδιος σημείωσε, μέσω της συμφωνίας ότι η Παπαστράτος δεν πρόκειται να αλλάξει ονομασία περνώντας υπό τη σκέπη της Philip Morris-, αλλά, και στο μέτρο που αυτό είναι δυνατόν, τόσο το μέλλον των εργαζομένων όσο και μετοχικών συμφερόντων της Παπαστράτος.

Ο κ. Κομνηνός έκλεισε την τοποθέτηση του εκφράζοντας τη θέση ότι ”απ’ αυτή την ιστορία θα κερδίσει η Παπαστράτος”, ενώ όπως ήταν φυσικό δεν μπόρεσε να δώσει απάντηση ούτε τι θα κάνει η Philip Morris με την Παπαστράτος μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ούτε για το τι θα γίνει με τη συμμετοχή που κατέχει η καπνοβιομηχανία στην εισηγμένη εταιρία τροφίμων Μπάρμπα Στάθης, συμμετοχή που ανέρχεται στο 12,5% περίπου.

Επίσης, όσον αφορά τη διαγραφή των μετοχών από το ΧΑ, αλλά και την τιμή που θα διεξαχθεί η δημόσια προσφορά, ο κ. Κομνηνός, σημείωσε ότι αυτά είναι θέματα που θα εξεταστούν από την Philip Morris μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους βασικούς μετόχους, η οποία σημειωτέον υπόκειται στον οικονομικό έλεγχο της Παπαστράτος, στην έκθεση των διοικητικών συμβουλίων και γενικών συνελεύσεων καθώς και της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε συνέχεια της χθεσινής απόφασης του Προέδρου του Χ.Α. για την προσωρινή αναστολή για μία ημέρα των μετοχών της εταιρίας Παπαστράτος, λόγω των αναγκών πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού για τις πρόσφατες επιχειρηματικές εξελίξεις στην εισηγμένη εταιρία, επανέρχονται από σήμερα 7 Μαΐου 2003 σε διαπραγμάτευση οι μετοχές της εταιρίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενοποιημένες πωλήσεις του 2002 ανήλθαν σε 403,7 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 5,8%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 43,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 17,7% σε σχέση με το 2001. Επίσης τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 39,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 7,2% σε σύγκριση με πέρυσι.

Αντιόπη Σχοινά

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v