Ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης

Η χθεσινή ομιλία του κ. Θωμαδάκη στη Βουλή, η εξαγορά της Παπαστράτος από τη Philip Morris, η απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και η δεύτερη έκδοση των λαϊκών ομολόγων είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης
Η χθεσινή ομιλία του κ. Θωμαδάκη στη Βουλή, η εξαγορά της Παπαστράτος από τη Philip Morris, η απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και η δεύτερη έκδοση των λαϊκών ομολόγων είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Θωμαδάκης: Για ένταση στην επιτροπή ακροάσεων κάνει λόγο η Ημερησία σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Στ. Θωμαδάκης παρουσιάζοντας τον απολογισμό του 2002 υποστήριξε ότι η Επιτροπή δέχεται επιθέσεις που υποκρύπτουν συμφέροντα.

Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, η Δικαιοσύνη και κυρίως η Διοίκηση του Χ.Α. – συνεπικουρούμενοι από τη διάθεση των επενδυτών να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη – οδήγησαν μεταξύ άλλων στην ύπαρξη μετοχών – φούσκα, ισχυρίστηκε χθες ενώπιον της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής ο κ. Θωμαδάκης, αναφέρει η Εξπρές.

Γκρίνσπαν: Απαισιόδοξος φέρεται να είναι ο Άλαν Γκρίνσπαν σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία αναφέρει πως η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά επισήμανε ότι το τέλος του πολέμου δεν συνεπάγεται οικονομική ευφορία. Αβεβαιότητα περιβάλλει τον χρόνο όσο και το εύρος της οικονομικής ανάκαμψης, υπογράμμισε χθες η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατηρώντας αμετάβλητη την πιστωτική της πολιτική, όπως σημειώνει η Εξπρές.

Χριστοδουλάκης: Στις 25 Μαΐου θα καταβληθούν οι αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής 2,5% τους μισθούς και 4% στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων για το τρέχον έτος, αναφέρει το Βήμα.

Σοφοκλέους: Από καύσιμα κινδυνεύει να μείνει το ράλι τιμών στο Χ.Α. σύμφωνα με την Εξπρές η οποία σημειώνει πως η εντυπωσιακή άνοδος των τιμών κατά τον Απρίλιο δεν συγκίνησε, τους μεριδιούχους οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα επιμένουν στην ασφάλεια της Διαχείρισης Διαθεσίμων, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

”Τορπίλη” στην προσπάθεια ανάκαμψης της αγοράς φέρεται να είναι το ”αμαρτωλό” 1999 σύμφωνα με το Κέρδος, το οποίο αναφέρεται στην παρέμβαση Αλεξάκη για έλεγχο του ΣΔΟΕ σε 77 εισηγμένες. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική ο ΟΤΕ πήρε τη σκυτάλη της ανόδου, παρά τις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις για αποκόμιση κερδών.

Μια στις τέσσερις εισηγμένες εταιρίες δεν έχει εκλεχθεί φορολογικά, τουλάχιστον για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αναφέρει η Καθημερινή.

Προϋπολογισμός: Αισιόδοξη για την υλοποίηση του φετινού προϋπολογισμού εμφανίστηκε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Λαϊκά Ομόλογα: Στις 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη έκδοση των λαϊκών ομολόγων με πλαφόν τις 15.000 ευρώ, η απόδοση των οποίων θα είναι 3,6% και αφορολόγητη εφόσον διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους, αναφέρει η Ημερησία. Το Κέρδος αναφέρει πως στην έκδοση αυτή είναι πιθανό να μην υπάρξει ανώτατο όριο όσο αφορά στη συνολική προσφορά των τίτλων, ενώ το Βήμα σημειώνει πως δεν θα καθοριστεί εξαρχής η συνολική αξία της έκδοσης.

Αμοιβαία: Στα 27,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ενεργητικό της συνολικής αγοράς αμοιβαίων σημειώνοντας αύξηση κατά 31,7% αναφέρει το Βήμα.

Citigroup: Συστάσεις για αγορά μετοχών της Εθνικής δίνει σε έκθεσή της η Citigroup Smith Barney, όπως σημειώνει η Ημερησία, προσθέτοντας πως ο ξένος οίκος είναι επιφυλακτικός για τον ΟΤΕ και την Panafon, ενώ είναι αισιόδοξος για την τιμή της μετοχής της Cosmote.

TotalFina: Ξεπέρασε τις αρχικές προβλέψεις η κερδοφορία του γαλλικού πετρελαϊκού γίγαντα, καθώς τα κέρδη έφτασαν στα 2,12 δισ. ευρώ, τονίζει η Ημερησία.

Εφορία: Επεκτείνεται η ευνοϊκή ρύθμιση για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας, ενώ παρατείνεται η προθεσμία για τις μικρές εταιρίες, αναφέρει η Ημερησία.

Alpha Bank: Σούπερ έκπληξη αναμένεται να αποτελέσουν τα κέρδη της Alpha Bank σύμφωνα με το Χρηματιστήριο, το οποίο εκτιμά πως θα η ανακοίνωσή τους θα δώσει νέα ώθηση στην αγορά.

Παπαστράτος: Στα χέρια της Philip Morris θυγατρικής του πολυεθνικού – κατά βάση αμερικανικού – ομίλου Altria, αναμένεται να περάσει η Παπαστράτος έναντι 371 εκατ. ευρώ, αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Εβδομήντα-δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της η ιστορική καπνοβιομηχανία περνά στην Philip Morris, επισημαίνει η Ημερησία, η οποία κάνει αναφορά στους λόγους για τους οποίους η πολυεθνική εξαγόρασε την Παπαστράτος, ενώ η Εξπρές σημειώνει πως με την εν λόγω εξαγορά αλλάζει άρδην το σκηνικό στην ελληνική καπνοβιομηχανία.

Σύμφωνα με το Βήμα, η εξαγορά της Παπαστράτος αποτελεί ορόσημο για την ελληνική οικονομία, ενώ προσθέτει πως η εταιρία οδεύει εκτός Χ.Α. Σύμφωνα με την Καθημερινή μια από τις ισχυρότερες ελληνικές βιομηχανίες, ανήκει από χθες στον πολυεθνικό κολοσσό Philip Morris.

ΕΤΒΑ: Μεγάλες προσδοκίες φέρονται να υπάρχουν για τη σχέση ανταλλαγής, σημειώνει το Χρηματιστήριο το οποίο αναφέρει γιατί ισχυροποιείται η μετοχή της ΕΤΒΑ.

Δέλτα: Περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της προς Βορρά ανήγγειλε χθες από τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την Εξπρές, ο πρόεδρος της Δέλτα Συμμετοχών ο οποίος τόνισε ότι ο όμιλος θα προβεί έως το τέλος του 2004 σε νέα εξαγορά.

Notos Com: Ανοδική κίνηση κατέγραψαν τα μεγέθη της Notos Com στο πρώτο τρίμηνο, όπως αναφέρει η Εξπρές.

Τηλέτυπος: Τα έσοδα του ομίλου υποχώρησαν κατά 9,8% στο τρίμηνο ενώ τα κέρδη υποχώρησαν κατά 19,7% αναφέρει το Κέρδος.

Credit Suisse: Επέστρεψε στην κερδοφορία η Credit Suisse σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, το οποίο σημειώνει πως απέδωσε καρπούς το πρόγραμμα περικοπής των εξόδων του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v