Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως εκτιμούν 5 ΑΧΕ τα αποτελέσματα της Alpha

Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς στα αποτελέσματα της Alpha Bank, τα οποία ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις. Η βελτίωση της κερδοφορίας αποδίδεται από 5 ΑΧΕ στη σημαντική αύξηση των εσόδων από συναλλαγές, αλλά και στην αποτελεσματική διαχείριση του κόστους.

Πως εκτιμούν 5 ΑΧΕ τα αποτελέσματα της Alpha
Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου της Alpha Bank.

Αμετάβλητη αφήνει την τιμή στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank έκθεση της Marfin Hellenic (στα 11,7 ευρώ) με ημερομηνία 7 Μαΐου, ενώ εξακολουθεί να συστήνει ”διακράτηση”. Στην έκθεση, αν και αναγνωρίζεται ότι τα αποτελέσματα τριμήνου της τράπεζας ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς, αναφέρεται πως η τιμή στόχος δεν αναθεωρείται, καθώς η συνεισφορά των ”non core εσόδων” ήταν αυξημένη.

Εξάλλου, το πρωινό report της Marfin Hellenic με ημερομηνία επίσης 7/05, αποδίδει την εξέλιξη στα υψηλότερα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές, αλλά και σε υψηλότερα έσοδα από τόκους και σε χαμηλότερο κόστος. Μέρος της διαφοράς ανάμεσα στις εκτιμήσεις των αναλυτών και τα αποτελέσματα της Alpha, όπως αναφέρει το report, πρέπει να αποδοθεί στη διαφορετική αντιμετώπιση του leasing.

Η Marfin μέσω του report εκτιμά ότι τα θετικά αποτελέσματα θα χαροποιήσουν την αγορά. Παρ’ όλα αυτά, σημειώνεται ότι τα core EBT κατέγραψε μικρότερη αύξηση σε επίπεδο έτους (16%), ενώ η συνεισφορά τους στα EBT (κέρδη προ φόρων) μειώθηκε στο 60% από το 93% στα α΄ τρίμηνο του 2002.

Εξ΄αυτού, η Marfin αναμένει την αποδυνάμωση του momentum της κερδοφορίας κατά τα επόμενα τρίμηνα. Σε κάθε περίπτωση καταλήγει το report, ”θα αναθεωρήσουμε ανοδικά τις προβλέψεις μας για το οικονομικό έτος 2003”.

Από την πλευρά της, και η Π&Κ χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα της τράπεζας ήταν σημαντικά υψηλότερα των εκτιμήσεων, αποδίδοντας και αυτή τη συγκεκριμένη εξέλιξη στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Σε γενικές γραμμές, τονίζει η Π&Κ, εκτιμάμε ότι τα αποτελέσματα της Alpha Bank θα ικανοποιήσουν την αγορά, ”αν και τα τεράστια έσοδα από συναλλαγές που εμφάνισε πρέπει να θεωρηθούν ως κάτι μη επαναλαμβανόμενο”.

H Alpha, αναφέρει το report, στο οποίο προαναγγέλεται και αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την τράπεζα, επαναδιατύπωσε τα περισσότερα από τα λειτουργικά της έσοδα, καθώς και στοιχεία των εξόδων της, κάτι το οποίο προκαλεί έλλειμμα συγκρισιμότητας σε ετήσια και τριμηνιαία βάση.

Κατά την εκτίμηση της χρηματιστηριακής, η Alpha Bank διαπραγματεύεται 12,1 φορές τα εκτιμώμενα για το 2003 κέρδη ανά μετοχή και 2,42 φορές το εκτιμώμενο book value.

Πολύ πέραν των προβλέψεων της και των συγκλινουσών εκτιμήσεων χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της Alpha και το report της EFG Eurobank Sec.

Και από την EFG η βελτίωση της εικόνας αποδίδεται στη λειτουργική επίδοση της τράπεζας, καθώς και στην αποτελεσματική διαχείριση του κόστους. Καταλήγοντας, το report κρίνει τα αποτελέσματα θετικά και εκτιμά ότι θα ευχαριστήσουν τους επενδυτές.

Ικανοποιητικά στοιχεία θεωρεί το πρωινό report της Εθνικής ΑΧΕ, τόσο το ρυθμό αύξησης λειτουργικών κερδών, όσο και τον περιορισμό των δαπανών της Alpha Bank. Στο report τα αποτελέσματα αναφέρονται ως ”αρκετά υψηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς”.

Για θετική έκπληξη του τελικού αποτελέσματος της Alpha Bank κάνει λόγο η Ωμέγα ΑΧΕΠΕΥ στο ημερήσιο της δελτίο, το οποίο αποδίδει μεταξύ άλλων στην καταγραφή χρηματοοικονομικών εσόδων ύψους 34,5 εκατ. ευρώ, που αποτέλεσαν το 11,1% των μικτών εσόδων, έναντι 1,4% του πρώτου τριμήνου του 2002.

Εξάλλου, η Ωμέγα προσθέτει πως το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο εμφανίζεται βελτιωμένο, με την ετήσια απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,9% έναντι 2,5% της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Επιπρόσθετα η Ωμέγα κρίνει ως θετική τη συγκράτηση των εξόδων προσωπικού, τα οποία παρουσίασαν οριακή ετήσια αύξηση κατά 0,95% και διαμορφώθηκαν στα 94,1 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v