Στον ΟΤΕ η σκυτάλη της (νέας) ανόδου

Η κατοχύρωση των κερδών στις τράπεζες, οδήγησε καταρχήν σε ήπια διόρθωση τη Σοφοκλέους, πλην, όμως το ”τρέξιμο” του ΟΤΕ (5,71%) έφερε την αγορά σε μία ακόμη ανοδική συνεδρίαση πλησίον των 1.780 μονάδων. Σημάδια κόπωσης στην περιφέρεια.

Από το πρωί φαινόταν πως η σημερινή ημέρα θα προσέφερε ιδιαίτερες συγκινήσεις, εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε με βάση το ότι η συνολική διακύμανση του Γενικού Δείκτη ανήλθε στις 34 μονάδες.

Επίσης, ο Γενικός Δείκτης άλλαξε πρόσημο έξι φορές ενδοσυνεδριακά, ενδεικτικό της έντονης αψιμαχίας αγοραστών-πωλητών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, όπου όταν φάνηκε πως οι πωλητές θα έπαιρναν, για πρώτη φορά εδώ και δέκα ημέρες, το πάνω χέρι στις τράπεζες – με εξαίρεση την Alpha Bank (2,7%), οι αγοραστές απλά υιοθέτησαν την αρχή του κυκλικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, ωθώντας με ταχείες διαδικασίες τον ΟΤΕ (5,7%) πάνω από τα 10 ευρώ, με κάποιο spill-over και στον ΟΠΑΠ (1%).

Ωστόσο, η ευρύτερη αγορά ”υπέφερε” στις εναλλαγές προσήμων, καθώς το θετικό κλίμα μετά τα πρώτα δέκα λεπτά διαδέχθηκε η πλαγιολισθητική κίνηση κατά το δεύτερο ήμισυ της ημέρας, με συνέπεια οι ανοδικές μετοχές να υπερκεράσουν οριακά τις πτωτικές, με έντονη την τάση αποκόμισης κερδών όπου αυτά έχουν επιτευχθεί.

Εξαιρέσεις φυσικά και υπήρχαν, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν δείγματα ”κόπωσης” στην ευρύτερη αγορά, τα οποία μπορεί μεν να μην αποτυπώνονται σήμερα στο Γενικό Δείκτη, ο οποίος έκλεισε σχεδόν στο υψηλό της ημέρας με κέρδη 0,94%, στις 1.768,27 μονάδες, αποτυπώνονται όμως στη διατήρηση του τζίρου σε υψηλά επίπεδα (130,6 εκ. ευρώ με 7,6 εκ. σε πακέτα), απόρροια της σημαντικής προσφοράς τίτλων.

Πού πάμε από εδώ; Οι αισιόδοξα σκεπτόμενοι μπορούν κάλλιστα να αντλήσουν θετικά ερείσματα από το γεγονός πως οι ”ισχυρές δυνάμεις” της αγοράς αρνούνται πεισματικά να αφήσουν τον 20αρι, αλλά και το Δείκτη να οπισθοχωρήσει, με έντονο αντίκτυπο στην αγορά παραγώγων όπου η προσαρμογή των τιμών γίνεται επιτακτική αποτρέποντας από την λήψη short θέσεων.

Από την άλλη, οι πιο ”συντηρητικά” σκεπτόμενοι μπορούν κάλλιστα να αναλογιστούν το ενδεχόμενο του τι θα γίνει όταν (γιατί θα υπάρξει το ”όταν”) αποφασίσουν οι ίδιες δυνάμεις να αποκομίσουν κέρδη.

Ίσως γι΄ αυτό και η ευρύτερη αγορά να ”βάζει νερό στο κρασί” της όσον αφορά τις προσδοκίες, και επαναλαμβάνουμε πως λογικό είναι αυτό αν είναι να μην ξεχάσουμε το τι έχει γίνει την τελευταία τριετία.

Τέλος, η απροθυμία τιμολόγησης πτώσης της υποκείμενης αγοράς στα ΣΜΕ της υψηλής κεφαλαιοποίησης κυρίως, δεν μπορεί να εκληφθεί ως προιόν οτιδήποτε άλλου παρά των σημαντικών ζημιών που έχουν καταγράψει όσοι ανέλαβαν αυτό το στοίχημα εσχάτως.

Το θέμα είναι, από πού έρχεται, αν έρχεται, το follow-through buying. Απαντήστε σε αυτό, και συμπεραίνεται με σχετική ευκολία τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς...

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Optima που έκλεισε στα 3,56 ευρώ με κέρδη 7,23%.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της έκλεισαν οι μετοχές της ΕΛΓΕΚΑ, της Πλαίσιο και των ΚΑΕ.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 131 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 12,24% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 7,63 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 100 μετοχών του ΟΤΕ στα 10,08 ευρώ, ένα πακέτο 200 μετοχών της Κορδέλου στα 7,3 ευρώ και ένα πακέτο 780 μετοχών της Elmec Sport στα 1,55 ευρώ.

Επίσης έγινε ένα πακέτο 80.515 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στα 13,88 ευρώ και δύο πακέτα 20.000 και 275.273 μετοχών της Cosmote στα 9,6 και 9,16 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο 160.000 μετοχών της Γρηγόρης στα 4 ευρώ.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης έγινε ένα πακέτο 64.000 μετοχών της Βωβός στα 17 ευρώ, ένα πακέτο 537.000 μετοχών της Μπαλάφας στα 2,57 ευρώ και ένα πακέτο 50.000 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στα 13,92 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v