Τραπεζική... σκυταλοδρομία προς τις 1.800 μονάδες

Εντυπωσιακή χθες στη Νέα Υόρκη η Εθνική, καθώς μέχρι την Παρασκευή εκτιμάται πως υπάρχουν περιθώρια ανόδου. Εξάλλου, ”προετοιμάζονται” οι εφεδρείες των Eurobank, Alpha και από χθες της ΔΕΗ, ενώ σε ανοδική πλέον φορά βρίσκεται πλήθος μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ταλαντεύονται μεταξύ συσσώρευσης και ανόδου η Νέα Υόρκη και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αναζητείται, θα λέγαμε, αφορμή ικανή να οδηγήσει τον Dow προς τις 9.000 μονάδες σε αυτήν τη φάση. Κόντρα στις εκτιμήσεις των απαισιόδοξων και όσων δεν μπορούν να διακρίνουν τα πολλαπλά κέρδη του αμερικανικού κεφαλαίου.

Ουσιαστικά, οι Αμερικανοί πωλούν στην Ευρώπη και διεθνώς, σε όλο και φθηνότερο δολάριο, όλο και πιο ακριβά προϊόντα τους (στο τελικό κόστος παραγωγής) ”τρώγοντας” μερίδια αγοράς από τους Ευρωπαίους, και όχι μόνο.

Στη Σοφοκλέους τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς το club των ισχυρών βγάζει όποτε θέλει και έναν ακόμη άσσο από το μανίκι του.

Έτσι μετά την κίνηση ματ της Εθνικής με τη μια δωρεάν, τα αποτελέσματα του ομίλου, τον εγκλωβισμό της Eurobank στους σορτάκηδες, το μέρισμα της Εμπορικής, τη χθεσινή εκτίμηση της Εθνικής χρηματιστηριακής για τα αυριανά αποτελέσματα της Alpha, προστίθενται η αναβολή των ΔΛΠ για... καταλληλότερο χρόνο.

Κατεβάζει όμως των πήχη και η, μόλις μια εβδομάδα πριν αυστηρότατη, Τράπεζα της Ελλάδος, ”χαλαρώνοντας” την εκτίμησή της στο θέμα των απαιτήσεων.

Ως δια μαγείας οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια τελικά δε θα αυξηθούν. Θα ήταν αφελής όποιος πίστευε πως όλ’ αυτά που από το τέλος Μαρτίου - αρχές Απριλίου σηματοδοτούνται στην ελληνική αγορά, γίνονται χωρίς σχέδιο και έναν κεντρικό προγραμματισμό.

Ας μη διαφεύγει της προσοχής μας πως εκείνη την περίοδο στα χαμηλότατα της αγοράς είχε επισκεφθεί τετραμελές κλιμάκιο της UBS την Αθήνα, είχε συνομιλήσει με επιχειρηματίες και εκπροσώπους εισηγμένους, τέθηκαν οι βάσεις της ανόδου που ακολούθησε.

Γι’ αυτό από τις αρχές Απριλίου επιμένουμε πως η άνοδος έχει διατηρησιμότητα, σχετικά χαμηλό ρίσκο, καθώς αφορά ακόμη σε επαγγελματίες του χρηματιστηρίου, και το κυριότερο πολλαπλούς ωφελημένους αποδέκτες.

Τεχνικά θα μπορούσε η αγορά να διορθώσει προς τις 1.720 μονάδες ”καλύπτοντας” το χθεσινό ”κενό” (που δημιουργήθηκε στην αρχή της συνεδρίασης μέχρι τις 1.744 μονάδες).

Τεχνική λεπτομέρεια που δεν αποτελεί όμως σε αυτή τη φάση απαραίτητη προϋπόθεση για να κινηθούμε προς τον επόμενο στόχο 1.780 – 1.805 μονάδες. Η οποιαδήποτε διόρθωση προς τις 1.720 μονάδες θεωρείται πρώτης τάξεως ευκαιρία για επαναγορές.

Μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής μετοχή αιχμή – σηματωρός παραμένει η Εθνική, ενώ και το χθεσινό ”κλείσιμο” του δικαιώματος στη Νέα Υόρκη δείχνει προσέγγιση των 14,8 ευρώ.

Ακολουθούν όμως, συμπληρωματικά, Alpha και Eurobank, ενώ από χθες ξεκίνησε η προσπάθεια ”μόχλευσης” της επίσης δεικτοβαρούς μετοχής, της ΔΕΗ. Για κάθε ενδεχόμενο.

Ποντάρουν οι αγοραστές σε περαιτέρω άνοδο του FTSE – 20. Και αυτό θα επιχειρήσουν να το εκμεταλλευτούν και όσοι δραστηριοποιούνται στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Μετοχές σηματωροί σε αυτήν την κατηγορία η LogicDis που επιστρέφει στο ταμπλό, η Frigoglass που εμφανίζει κατά 36% αυξημένο κύκλο εργασιών, αλλά και οι Newsphone, Ζήνων, Κορδέλλου, Fashion Box, Κανάκης, Ιατρικό Αθηνών, Lantec και αρκετές ακόμη.

Διαγραμματικά από τις μετοχές του FTSE – 20 αυτή που εντυπωσιάζει τελευταία είναι η Intracom, καθώς τόσο η διαγραμματική της απεικόνιση όσο και επιμέρους τεχνικά στοιχεία ”δείχνουν” περιθώρια σημαντικής ανόδου. Με τρέχουσα τιμή στα 5,38 ευρώ είναι προφανές πως επιχειρείται η κίνηση υψηλότερα της ”αντίστασης έτους” με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Σε ανάλογη τροχιά κυμαίνονται, δοκιμάζονται αρκετές ακόμη μετοχές με ξεκάθαρα ανοδική τάση.

ΣΗΜ. Επιστρέφουν μετά από καιρό δημοσιεύματα που σχετίζουν τον χρηματιστηριακό δείκτη με τις... επόμενες εκλογές, τις αυξημένες ανάγκες του ΥΠΕΘΟ για έσοδα, την πολιτική πίεση.

Την ίδια στιγμή αρκετοί συνάδελφοι επιστρέφοντας στον ”τόπο του εγκλήματος” και πάλι με τη μορφή του... γκουρού αυτοεπιβεβαιώνονται επαίρονται, διατυμπανίζοντας πως αυτοί πρώτοι τα είχαν προβλέψει.

Κρείττον το σιγάν, καθώς ο αναγνώστης του euro2day.gr και του κάθε δικτύου ή της κάθε εφημερίδας, μόνο ανόητος... δεν είναι.

Είναι όμως ολ΄ αυτά στοιχεία παράπλευρα, ενδείξεις πως η αγορά μπορεί να μπει σε ανοδικό κανάλι.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v