Συσσώρευση ή (και) νέα άνοδος;

Ειδήσεις από το χώρο των τραπεζών, όπως το α’ τρίμηνο της Alpha Bank και η αποκοπή του μερίσματος από τη μετοχή της Εθνικής, αναμένεται να δώσουν τον τόνο και αυτήν την εβδομάδα στη Σοφοκλέους, η οποία δεν αποκλείεται να κινηθεί και προς τις 1.780 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Και τώρα τι κάνουμε, που η αγορά ξεπερνά τη μεσοπρόθεσμη ”αντίσταση” των 1680-1705 μονάδων; Θα οδηγηθούμε σε μία ήπιων τόνων συσσώρευση αγορά, περιμένοντας την αποσαφήνιση της περαιτέρω τάσης στα διεθνή χρηματιστήρια ή θα συνεχιστεί άμεσα η αντίδραση;

Το σίγουρο είναι πως τον Απρίλιο βγήκαν χρήματα, μειώθηκαν κόκκινοι κωδικοί, καλύφθηκαν μετοχοδάνεια και βελτιώθηκαν σημαντικά οι υποαξίες όλων ανεξαιρέτως των χαρτοφυλακίων.

Οι θετικές ενδείξεις που συνηγορούν στη συντήρηση της ανόδου, αφορούν στην σύνθεση των αγοραστών, την αποφασιστικότητα τους και επιμέρους συγκριτικά πλεονεκτήματα της αγοράς μας έναντι ορισμένων ευρωπαϊκών.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα ανακοινώσει η διοίκηση της Alpha τα αποτελέσματα τριμήνου. Επίσης στην ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχιστεί η προσπάθεια συντήρησης του αγοραστικού ενδιαφέροντος στη μετοχή της Εθνικής, καθώς μετά το short squeeze της Παρασκευής ακολουθεί (την μεθεπόμενη Δευτέρα) η αποκοπή μερίσματος.

Άλλωστε οι ξένοι θεωρούν πως και σε αυτό το επίπεδο, των 2.650 μονάδων, ο τραπεζικός δείκτης παραμένει χαμηλότερα σε σχέση με αντίστοιχους ευρωπαϊκών αγορών. Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί, πως η αναθεώρηση των δεικτών msci μπορεί να υποβάθμισε τρεις μετοχές, αναβάθμισε όπως (σύμφωνα με έκθεση της UBS), άλλες δύο, την Βιοχάλκο και την Εθνική.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν πως ένα σημαντικό μέρος των αγορών στη μετοχή της Εθνικής αφορούσε στην κάλυψη ”ανοιχτών” θέσεων, ωστόσο, δεν παραλείπουν να προσθέσουν πως ένα επίσης ικανοποιητικό ποσοστό πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό κυρίως ξένων που προσβλέπουν σε αντίδραση προς τα 14,2 ευρώ.

Θα μπορούσε, εάν συνεχιστεί η άνοδος των τραπεζών, να κινηθεί προς τις 1.780 μονάδες η αγορά, καθώς παραδοσιακά, άνοδοι που στηρίζονται σε blue chips, διακρίνονται από μεγαλύτερη διάρκεια και ανθεκτικότητα.

Δεν θα πρέπει επίσης να διαφεύγει της προσοχής μας πως αγοραστές εμφανίζονται και υψηλότερα των 33 ευρώ για τη μετοχή του Τιτάνα, την Ιντρακόμ αλλά και τις Vodafone, 3E, Cosmote.

Η μετοχή της τελευταίας θα πρέπει άμεσα να καλύψει όλο το χαμένο έδαφος της ”πτωτικής” συνεδρίασης. Κατά συνέπεια συνάγεται πως έδαφος γόνιμο για συνέχιση της ανόδου υπάρχει. Το σίγουρο είναι πως η διάθεση δεν περιορίζεται πλέον στο σχεδιασμό ορισμένων χρηματιστηριακών ή τραπεζικών κύκλων, αλλά στοχεύει πολύ υψηλότερα.

Με οικονομικές και όχι μόνο πιθανές επιπτώσεις. Για την ερχόμενη εβδομάδα ενδεχόμενη τεχνική και μόνο μορφής διόρθωση, θα βρει ισχυρή στήριξη πέριξ των 1685-1690 μονάδων. Το πιθανότερο όμως ενδεχόμενο είναι πως εάν ξεπεράσει –επιτέλους- τις 8520 μονάδες ο Dow, να έχουμε συνέχεια της ανόδου προς τις 1.780 μονάδες.

Ούτως ή άλλως, ο στόχος της υπέρβασης των 840 μονάδων, για τον FTSE 20, που είχαμε θέσει σε προηγούμενό μας σχόλιο, της Τετάρτης, επιβεβαιώθηκε πλήρως και με λιγότερη δυσκολία από ό,τι περιμέναμε.

* Τα εβδομαδιαία σχόλια των ΑΧΕ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v