Αγορά πολλών ταχυτήτων

Προσέξτε ποιες μετοχές έχουν ενδιαφέρον στο ταμπλό. Μην μας πείτε ότι δεν αναγνωρίζεται κοινά χαρακτηριστικά με εκείνα του 1997! Όταν μία μικρή ομάδα μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκανε την διαφορά.

Αγορά πολλών ταχυτήτων
Προσέξτε ποιες μετοχές έχουν ενδιαφέρον στο ταμπλό. Μην μας πείτε ότι δεν αναγνωρίζεται κοινά χαρακτηριστικά με εκείνα του 1997! Όταν μία μικρή ομάδα μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκανε την διαφορά. Φαίνεται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται!

Η ρευστότητα δεν είναι απεριόριστη. Είναι αρκετή για να προκαλέσει άνοδο σε ένα μικρό κομμάτι της αγοράς. Η ποιότητα αυτών των κεφαλαίων είναι τέτοια που θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να κατευθυνθούν προς την μικρή ή ακόμη και την μεσαία κεφαλαιοποίηση. Τα blue chips αποτελούν τον φυσικό προορισμό τους.

Θέλοντας και μη έχει ήδη δημιουργηθεί μία αγορά πολλών ταχυτήτων. Από την μία οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και από εκεί και πέρα όλοι οι υπόλοιποι.

Δεν είναι μόνο το θέμα της ρευστότητας που αποτρέπει σε αυτή την φάση την διάχυση του ενδιαφέροντος σε όλη την αγορά, αλλά και της αξιοπιστίας.

Οι επενδυτές θέλουν να επενδύσουν σε ισχυρά brand names, αποφεύγοντας τις κακοτοπιές. Όσο καιρό θα διαρκεί η επίπονη διαδικασία της κάθαρσης οι επενδυτές θα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και πολύ καλά θα κάμουν.

Αν τα κέρδη θα διοχετευτούν στην συνέχεια στην μικρή και στην μεσαία κεφαλαιοποίηση, αυτό είναι κάτι που μένει να αποδειχτεί. Σημειώστε όμως ότι το 1999 και οι πληγές του δεν έχουν ακόμη ξεχαστεί.

Ούτε οι συνθήκες είναι οι ίδιες. Το 1999 τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι επιχειρήσεις δεν ήταν τόσο έντονα όσο σήμερα. Αλλά και οι επενδυτές ήσαν άπειροι και άμαθοι...

Θα λέγαμε ότι στο επόμενο διάστημα περιμένουμε αρκετές δυσάρεστες εκπλήξεις από τις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, γεγονός που επιδρά ανασταλτικά σε οποιαδήποτε κερδοσκοπική προσπάθεια. Ακόμη και αν τα γεγονότα θα είναι τελικά κατώτερα των φημών, ο φόβος είναι αρκετός για να αποτρέψει φαινόμενα υπερβολής. Τουλάχιστον σε αυτή την φάση...

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v