Λοκομοτίβα οι τράπεζες

Φαίνεται να ξεχωρίζει πια εκείνη η ομάδα των ισχυρών που έχει αναλάβει τις τύχες της αγοράς στα χέρια της. Με πρώτη την Εθνική, από προχθές τη Eurobank και εν συνεχεία την Alpha, διαμορφώνεται ένα ”μπλοκ αγοραστών” που προσβλέπει σε περαιτέρω βελτίωση και της δικής του θέσης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αμφιταλαντεύεται και η Σοφοκλέους, όπως στο σύνολό τους οι ευρωπαϊκές αγορές, περιμένοντας το έναυσμα από τη Νέα Υόρκη. Σε κομβικό σημείο όλα ανεξαιρέτως τα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια, φαίνονται να ακολουθούν διαδικασίες συσσώρευσης πριν την επόμενη θεαματική κίνηση.

Η μια πλευρά των αγοραστών κάνει λόγο για αντίδραση του Dow προς τις 9.000 μονάδες σε αυτή τη φάση. Η άλλη προσβλέπει σε διόρθωση.

Σε ανάλογο σημείο και η δική μας αγορά με ένα όμως ποιοτικό χαρακτηριστικό να μπορεί να κάνει τη διαφορά. Είναι αυτό που εύλογα περιγράφεται στο πρωινό Εγερτήριο και αφορά στις μετοχές εκείνων των εταιριών που είτε λόγω μεγέθους, βαρύτητας, είτε λόγω προσδοκιών για θετικότερα αποτελέσματα, μπορούν να ”τραβήξουν” την αγορά από τις 1.680 μονάδες προς τις 1.820 μονάδες.

Φαντάζει βέβαια θετικότατο το εν λόγω σενάριο, ποντάρει όμως σε μια κίνηση – αντίδραση που θα καθιστούσε τη μεσοπρόθεσμη πλέον ανοδική τάση σε μακροπρόθεσμη, δηλαδή μονιμότερη.

Τις τελευταίες 2- 3 εβδομάδες παρατηρούμε πως την υπόθεση αγορά την έχουν αναλάβει ισχυρότατα χέρια, αρχικά της Εθνικής, εν συνεχεία της Eurobank με την χρησιμότατη συνδρομή και στήριξη μέχρι στιγμής της Εμπορικής και δευτερευόντως της Alpha.

Την ίδια όμως περίοδο παρέχεται απλόχερα πεδίο δράσης σε όσους δραστηριοποιούνται στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Το αν η αγορά διορθώσει λίγο σήμερα ή αντιδράσει πέραν των 1.700 μονάδων δεν έχει και τόση σημασία. Από Δευτέρα θα πρέπει να κινηθούμε σταθερά πάνω από τις 1.698 μονάδες (υψηλή τιμή Φεβρουαρίου) με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές.

Θα πρέπει επίσης η αποκοπή μερίσματος της Alpha να μην επηρεάσει, όπως και στην περίπτωση της Εμπορικής, την τιμή της μετοχής δίνοντας αφορμή στους πωλητές.

Το πιθανότερο είναι πως κάτι αλλάζει αφού η αγορά περνάει πέραν του τυπικού και ουσιαστικά στα χέρια των ισχυρών. Δεν θα έχουμε έλεγχο της αγοράς, μόνο μέσω της ΕΧΑΕ αυτό είναι προφανές και, αυτό μας δίνουν να καταλάβουμε οι τραπεζίτες.

Σε κατάσταση αναμονής η Σοφοκλέους και σήμερα, εάν χρειαστεί, προκειμένου να διαμορφωθεί πρώτα η τάση στη Νέα Υόρκη με κινήσεις γύρω από μετοχές με μεγάλη διακυμανσιμότητα και σημαντική αύξηση συναλλαγών στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Δεν θα πρέπει να περνάει απαρατήρητη η... μετάλλαξη της μετοχής του ΟΤΕ σε βραχυπρόθεσμο, για τους μεγάλους παίκτες, ”χαρτί”. Είναι χαρακτηριστικό πως στις προηγούμενες δυο συνεδριάσεις το συνολικό εύρος διακύμανσης έφτασε το 7% και το 5% (στις συνεδριάσεις Τρίτης, Τετάρτης).

Μπορεί να μην εμπνέει πια τους ξένους επενδυτές για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις ο Οργανισμός αλλά για κινήσεις άμεσες και βραχύβιες, αναδεικνύεται σε πρώτης τάξεως ”πουλέν”.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v