Εθνική vs ΟΤΕ !

Εντείνεται στο ταμπλό και της Σοφοκλέους η μάχη μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Από τη μία οι συμπαρατασσόμενοι γύρω από τη... σημαία της Εθνικής, από την άλλη, αυτοί που προσβλέπουν σε περαιτέρω πίεση και υποχώρηση της μετοχής του ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εύλογη η επιφυλακτικότητα των επενδυτών και η νευρικότητα των αγορών, καθώς σε διεθνές επίπεδο οι δείκτες επιχειρούν την υπέρβαση μεσοπρόθεσμων αντιστάσεων. Απόλυτα συγχρονισμένη και η Σοφοκλέους με τους ”αγοραστές” και ”πωλητές” να αντιπαρατίθενται με ισχυρά όπλα.

Από τη μία πλευρά, όσοι κυρίως μέσω Εθνικής επιχειρούν την υπέρβαση των 1.700 μονάδων του Γενικού Δείκτη και των 835 – 840 μονάδων του FTSE – 20. Συγκριτικό τους πλεονέκτημα η πολύ καλή τεχνική απεικόνιση τόσο του κλαδικού δείκτη, όσο και επιμέρους τραπεζικών μετοχών.

Από την άλλη, όλοι εκείνοι που στοιχηματίζουν σε ενδεχόμενη αδυναμία κίνησης της αγοράς υψηλότερα των 1.700 μονάδων. Πλεονεκτήματά τους η μακροπρόθεσμη προβληματική με την οποία αντιμετωπίζεται ο ΟΤΕ, η πρόσκαιρη αδυναμία της Cosmote και η ”διφορούμενη”, μέχρι στιγμής, στάση της Eurobank.

Η μετοχή της Eurobank θα μπορούσε λόγω πολύπλευρης βαρύτητας να αποτελέσει ανάχωμα, αντίβαρο, τη χρυσή εκείνη εφεδρεία της αγοράς, καθώς και κίνηση ”χρωστάει”, ενώ θα εμφανίσει και αποτελέσματα που δικαιολογούν καλύτερη κεφαλαιοποίηση.

Η αναποφασιστικότητα όμως που την διακρίνει τελευταία, έχει ωθήσει αρκετούς στη λήψη ανοιχτών θέσεων, δανεισμό μετοχών και την προσπάθεια πίεσης του FTSE – 20 μέσω αυτής.

Να μη διαφεύγει εξάλλου της προσοχής μας, πως η κεφαλαιοποίηση της Eurobank διαμορφώνεται στα 3,341 δισ. ευρώ, της δε Εθνικής στα 2,814 δισ. ευρώ. Έχει μειωθεί κατά περίπου 40% η ψαλίδα της χρηματιστηριακής αξίας των δυο ισχυρότατων τραπεζικών ομίλων.

Αυτό που μας καθιστά σχετικά αισιόδοξους είναι η προσεκτική επιχείρηση ”μόχλευσης” μέσω της μετοχής της ΔΕΗ, που στις επόμενες συνεδριάσεις θα φανεί ακόμη εντονότερη.

Ένα επιπλέον στοιχείο που ενισχύει την θετική μας προσέγγιση αφορά στη χθεσινή αξιοπρόσεκτη συμπεριφορά της Εμπορικής Τράπεζας. Η αποκοπή του μερίσματος (0,40 ευρώ) δεν επηρέασε την τιμή της μετοχής που έκλεισε με οριακά κέρδη.

Αποτελεί ίσως προοίμιο και για τις επερχόμενες αποκοπές μερισμάτων και το ”παιχνίδι” που θα επιχειρηθεί να παιχτεί γύρω από την Alpha και ενδεχομένως την Εθνική.

Μετοχές σηματωροί από τη μεσαία– χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση παραμένουν η σε ιστορικά υψηλά κυμαινόμενη Lantec, η Νάουσα, ο ΟΛΘ, ο καλός τεχνικά Ρόκας, το ΙΑΣΩ, η Σελόντα, ο Δρομέας, τα Πλαστικά Θράκης, η Σπύρου, η Spider και ορισμένες ακόμη περιπτώσεις.

Το ιδανικότερο για σήμερα θα ήταν ένα οριακό κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 1.650 μονάδων με συναλλαγές τουλάχιστον 75– 80 εκατ. ευρώ.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v