Το μυστικό της οδού Αιόλου!

Στην αγορά συμβαίνει κάτι σημαντικό. Πιθανότατα κάτω από την μύτη μας! Η συμπεριφορά της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας δεν είναι τυχαία. Ίσως κρύβει περισσότερα πράγματα από μία απλή άνοδο της τιμής της...

Το μυστικό της οδού Αιόλου!
Στην αγορά συμβαίνει κάτι σημαντικό. Πιθανότατα κάτω από την μύτη μας! Η συμπεριφορά της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας δεν είναι τυχαία. Ίσως κρύβει περισσότερα πράγματα από μία απλή άνοδο της τιμής της...

Η Εθνική έχει παίξει πολλές φορές στο παρελθόν τον ρόλο της ατμομηχανής της χρηματιστηριακής αγοράς. Να είναι αυτή, άραγε, μία ακόμη; Αυτό δεν το γνωρίζουμε. Μας προκαλεί, όμως, εντύπωση η μάχη εντυπώσεων που παίζεται εδώ και καιρό στο ταμπλό σε σχέση με τις κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Δεν είναι μόνο η ”ξαφνική” καλή συμπεριφορά της μετοχής της Εθνικής, αλλά και οι πωλήσεις market που παρατηρούνται σε μετοχές θυγατρικών της εταιριών από... ανταγωνιστές της!

Στις αγορές είναι πολύ εύκολο να αρχίσει κανείς τις υποθέσεις και τα σενάρια. Το επικίνδυνο είναι να εφεύρεις ένα πλαστό σενάριο και να το πιστέψεις με όλη σου την δύναμη. Όλοι μας την έχουμε πατήσει έτσι στο παρελθόν.

Από την άλλη πλευρά, όμως, το ταμπλό λέει σχεδόν πάντα την αλήθεια. Και το ταμπλό μας λέει ότι στην προκειμένη περίπτωση κάτι συμβαίνει!

Έχουμε βαρεθεί το σενάριο της Εθνικής και της Alpha Bank. Δεν είναι η πρώτη φορά που ”παίζεται” στην αγορά. Ποιος άλλος λόγος όμως μπορεί να υπάρχει για να αγωνιά κανείς για την χρηματιστηριακή του αξία αν δεν σκοπεύει να την χρησιμοποιήσει με κάποιον τρόπο;

Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουν δίκιο όσοι χαρακτηρίζουν ανούσια μία τέτοια κίνηση.

Τουλάχιστον όχι πριν λυθούν σημαντικά θέματα, όπως το εργασιακό. Υπάρχει κι ένα άλλο σενάριο, που μοιάζει να είναι πιο πιθανό. Και το οποίο συνδέει την χρηματιστηριακή συμπεριφορά της Εθνικής με το ομολογιακό δάνειο της τράπεζας και τους χειρισμούς που απαιτείται να κάνει σχετικά το ελληνικό δημόσιο το προσεχές καλοκαίρι.

Είναι βέβαιο ότι όταν συμβαίνει κάτι, κάποιοι το γνωρίζουν νωρίτερα από εμάς και πράττουν αναλόγως. Αν εσάς δεν σας παραξένεψε ο χειρισμός του θέματος της μείωσης της κερδοφορίας της τράπεζας στο πρώτο τρίμηνο, δεν θα συμφωνήσουμε μαζί σας.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Οι ξένοι οίκοι δεν βγάζουν τις αναλύσεις από το κεφάλι τους. Το –30% ή το –35% κάποιος το καλλιέργησε. Η διάψευσή του στην συνέχεια έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ξεχάσαμε όλοι το γεγονός της μείωσης των κερδών και δηλώσαμε ευχαριστημένοι για το ότι οι ζημίες ήσαν λιγότερες από εκείνες που περιμέναμε.

Αν πιστεύετε στην δύναμη του τυχαίου θα πρέπει να ξεκινήσετε να αγοράζετε λαχεία. Οι μετοχές, όμως, δεν έχουν σχέση με τα λαχεία. Ούτε η επιχειρηματικότητα...

Αυτό που δεν μπορούμε, επίσης, να μετρήσουμε είναι αν η κίνηση της Εθνικής είναι αρκετή για να δώσει ώθηση και σε άλλες τραπεζικές μετοχές. Ο χρόνος θα δείξει...

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v