Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

Στις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης στο δεύτερο εξάμηνο, στη χθεσινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους όπου πρωταγωνίστησαν ΟΤΕ, Cosmote και τράπεζες, αλλά και στα πρόστιμα ύψους 1,4 δισ. δολαρίων που επιβλήθηκαν σε επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ, αναφέρεται μεταξύ άλλων ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης
Στις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης στο δεύτερο εξάμηνο, στη χθεσινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους όπου πρωταγωνίστησαν ΟΤΕ, Cosmote και τράπεζες, αλλά και στα πρόστιμα ύψους 1,4 δισ. δολαρίων που επιβλήθηκαν σε επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ, αναφέρεται μεταξύ άλλων ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης.

ΕΚΤ: Σταδιακή βελτίωση της οικονομίας της ευρωζώνης αναμένει η ΕΚΤ, λόγω της ελαχιστοποίησης των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, ενώ ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος επανέλαβε χθες ότι η εκτίμηση παραμένει για μέτριο ρυθμό ανάπτυξης στο τρέχον εξάμηνο και σταδιακή επιτάχυνση στη συνέχεια, τονίζει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Η Ημερησία αναφέρει πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ στο άμεσο μέλλον παρά τις ισχυρές ενδείξεις υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ το Χρηματιστήριο σημειώνει πως η ΕΚΤ επιρρίπτει ευθύνες στις κυβερνήσεις για καθυστερήσεις στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών.

Το Βήμα συμπληρώνει πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ντούιζενμπεργκ θεωρεί ότι το μέλλον δείχνει χαμηλό πληθωρισμό και χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στις αρχές του 2003 οι μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν ήταν περιορισμένες. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική οι προοπτικές για τη σταθερότητα των τιμών το 2003 φαίνονται μάλλον ευνοϊκές, ενώ το Κέρδος χαρακτηρίζει ως έκπληξη μια νέα μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Μαΐου.

Χριστοδουλάκης: Ανεπαρκείς χαρακτηρίζει τους φορολογικούς ελέγχους η εφημερίδα Τα Νέα, σύμφωνα με την οποία δεν διασφαλίζεται η ανεξαρτησία των ορκωτών ελεγκτών από τις εισηγμένες εταιρίες, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρει πως πρόκειται για δυο από τα κενά της υφιστάμενης νομοθεσίας, την οποία επιχειρεί να αλλάξει η κυβέρνηση που αναζητεί λύση στο πρόβλημα. Ο υπουργός οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης μιλώντας στα Νέα προαναγγέλλει ότι με νέο νόμο θα ελέγχονται ακόμη και οι ελεγκτές.

Σοφοκλέους: Ανοίγει ο φάκελος με τις μετοχές ”φούσκες” σύμφωνα με την Καθημερινή, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως η κατηγοριοποίηση στη Σοφοκλέους βρίσκεται στην τελική ευθεία καθώς απομένουν δυο μόλις συνεδριάσεις. Αναφορικά με τη χθεσινή συνεδρίαση το Βήμα αναφέρει πως παρατηρήθηκαν ”τηλεκατευθυνόμενες πιέσεις”, καθώς οι μετοχές των ΟΤΕ και Cosmote βρέθηκαν στο στόχαστρο κινήσεων ξένων επενδυτών.

Η Ναυτεμπορική χαρακτηρίζει τη χθεσινή συνεδρίαση ”χαλασμένο τηλέφωνο” με τους λιγοστούς επενδυτές που βρέθηκαν στις συναλλαγές να άγονται και να φέρονται από πληροφορίες που αφορούσαν στον ΟΤΕ και στη Cosmote, ενώ σύμφωνα με την Εξπρές οι τράπεζες λειτούργησαν ως αντίβαρο στην υποχώρηση των τηλεπικοινωνιών.

Διεθνείς Αγορές: Με αισιοδοξία ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις στα χρηματιστήρια Ευρώπης και Αμερικής μετά την ανακοίνωση ευοίωνων επιχειρηματικών, κυρίως, ειδήσεων, αλλά τα κέρδη εξανεμίστηκαν γρήγορα καθώς οι επενδυτές έχουν αντιληφθεί ότι τα θεμελιώδη δεδομένα δεν συνηγορούν σε σταθερά ανοδικές τάσεις.

ΟΟΣΑ: Η Αμερική είναι η ατμομηχανή που θα τρέξει τη διεθνή οικονομία, όπως διαπιστώθηκε περίτρανα χθες στην υπουργική σύνοδο των χωρών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, σημειώνει η Καθημερινή. Το Βήμα συμπληρώνει πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ το ΑΕΠ στις ΗΠΑ θα αυξηθεί φέτος 2,5% και 4% το 2004, ενώ στην Ευρώπη η χλομή άνοδος του 0,8%-1% φέτος θα συνεχιστεί με διπλάσιους ρυθμούς το 2004.

Επενδυτικές Τράπεζες: Οι δέκα μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ αποδέχτηκαν πρόστιμα ”φωτιά” που επέβαλαν οι εισαγγελικές αρχές, σε συνεργασία με την εποπτεία της αγοράς, επισημαίνει η Καθημερινή. Το Βήμα κάνει λόγο για κάθαρση στη Wall Street, ενώ αναφέρει πως το σύνολο των προστίμων φτάνει στα 1,4 δισ. δολάρια.

Αεροπορικές Εταιρίες: Μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, οι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες της Ευρώπης δέχονται το ισχυρό πλήγμα από τον φόβο για τον ιό Sars, αναφέρει το Κέρδος.

Τουριστικές επιχειρήσεις: Καθορίστηκαν οι περιοχές της Επικράτειας για τις οποίες δεν ισχύουν τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου για επενδύσεις ίδρυσης και επέκτασης ξενοδοχειακών μονάδων, αναφέρει η Ναυτεμπορική. Το Κέρδος σημειώνει πως στην τουριστική αγορά οι ειδικοί αναμένουν επιχειρηματικές ανακατατάξεις.

Πληροφορική: Αυξημένες οι μετακινήσεις των διευθυντικών και ανωτάτων στελεχών παρατηρούνται στις εταιρίες πληροφορικής, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Morgan Stanley: Σε ισχύ τέθηκαν από σήμερα τα ξημερώματα οι νέες σταθμίσεις των επιμέρους μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI EAFE καθώς και οι σταθμίσεις των επιμέρους δεικτών MSCI αναφέρει η Εξπρές.

UBS Warburg: Σε τρεις εταιρίες της υψηλής κεφαλαιοποίησης που παρακολουθεί στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και στις ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ αναφέρθηκε χθες η UBS σε ενημερωτικά της σημειώματα όπως σημειώνει η Εξπρές.

Εθνική Τράπεζα: Στην τελική ευθεία για την εξαγορά της Banca Romaneasca βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με την Ημερησία η οποία αναφέρει πως έως τον Ιούνιο θα έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Cosmote: Στην πώληση του 9% (από το 18%) των μετοχών της Cosmote που κατέχει συνολικά θα προχωρήσει η νορβηγική Telenor μέχρι τις 14/05/2003 με διαδικασία book building, αναφέρει η Καθημερινή.

ΟΠΑΠ: Κατέθεσε αγωγή ακυρώσεως στο Εφετείο Αθηνών ο ΟΠΑΠ, κατά της απόφασης με την οποία είχε καταδικαστεί να καταβάλει στην Intralot το ποσό των 37 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο καθυστέρησης της εισαγωγής του ιπποδρομιακού και κυνοδρομιακού στοιχήματος, όπως αναφέρει το Βήμα.

ΕΛ.ΠΕ.: Στη διεκδίκηση της σερβικής Beopetrol προχωρούν τα ΕΛ.ΠΕ., ενώ άλλοι υποψήφιοι αναμένεται να είναι η Lukoil, η OMV και η MOL, σύμφωνα με το Βήμα.

Altec: Εξαγωγές σε εταιρία που πήρε ΑΦΜ το 2001 πραγματοποιούσε ο όμιλος Altec από το 2000, τονίζει η Καθημερινή. Στον διαχειριστικό έλεγχο που πραγματοποιείται στην Altec με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και στην παράταση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της αναφέρεται το Κέρδος, ενώ το Χρηματιστήριο αναφέρει πως η Altec είναι ικανοποιημένη από τον ορισμό των ελεγκτών.

Μπουτάρης: Για την τρέχουσα οικονομική χρήση ο όμιλος αναμένεται να εμφανίσει αύξηση 10% στις πωλήσεις, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Ericsson: Σε επιπλέον 7.000 απολύσεις προχώρησε η Ericsson σύμφωνα με την Καθημερινή.

BP: Υπερδιπλασιασμό των κερδών ανακοίνωσε η BP σύμφωνα με το Χρηματιστήριο, το οποίο αναφέρει πως τα κέρδη στο πρώτο τρίμηνο ανήλθαν στα 3,7 δισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v