(Ανά)σταση!

Το εύρος και τη διάρκεια της διόρθωσης των ξένων αγορών πρωτίστως, αλλά και δευτερευόντως το πώς θα χειριστούν οι ”παίκτες” το θέμα των μερισμάτων (ειδικότερα για τις τραπεζικές μετοχές) είναι οι παράγοντες που αναμένεται να δώσουν την τάση στη Σοφοκλέους την εβδομάδα που έρχεται.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από το εύρος της διόρθωσης κυρίως στη Wall Street, θα εξαρτηθεί η τάση στη Σοφοκλέους. Εάν την Τρίτη το πρωί, έχει ολοκληρωθεί η βραχυπρόθεσμη διόρθωση των ξένων χρηματιστηρίων θα πρέπει να αναμένονται μόνο μικρές πιέσεις σε επιμέρους δεικτοβαρείς μετοχές στην αγορά μας.

Σε αυτή την περίπτωση, η ”στήριξη” των 1.650 μονάδων αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας. Λίγο χαμηλότερα στις 1.640, διαμορφώνεται μια δεύτερη ζώνη άμυνας- σαφώς ανθεκτικότερη. Όμως το κλειδί της τάσης είναι ο FTSE 20, καθώς δοκιμάζεται– ανεπιτυχώς μέχρι τη συνεδρίαση της Πέμπτης- η διάσπαση μακροπρόθεσμων τιμών αντίστασης.

Έχει 2- 3 ακόμη ευκαιρίες για να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι εφικτή η υπέρβαση των 1.700 μονάδων που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με την συντήρηση της ανοδική τάσης στα πέντε τραπεζικά χαρτιά, τον ΟΤΕ, αλλά και την εφεδρεία της ΔΕΗ.

Αναμφίβολα, από το πρωί της Τρίτης όμως χρειαζόμαστε τουλάχιστον μία τραπεζική μετοχή σε ρόλο ”μπροστάρη”. Ένα ακόμη στοιχείο προς διερεύνηση είναι αυτό που αφορά τα μερίσματα των τραπεζικών χαρτιών, η ενδεχόμενη επίπτωση που μπορεί να υπάρξει το κίνητρο για ανοικτές πωλήσεις στις μετοχές της Alpha και εν συνεχεία άλλων τραπεζών.

Τα μερίσματα, η αποκοπή τους και το ενδεχόμενο να σορταριστούν δεικτοβαρείς μετοχές φαίνεται να ενισχύει τη θέση των ”πωλητών”.

Από την άλλη όμως, μέχρι την Τρίτη- το αργότερο την Τετάρτη- δικαιολογείται τεχνικά η ολοκλήρωση της τρέχουσας διόρθωσης των διεθνών χρηματιστηρίων, που ενδέχεται να ακολουθηθεί από έναν επόμενο ανοδικό κύκλο, αυτή τη φορά προς ακόμη υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Σε αυτή την περίπτωση, η αγορά γέρνει υπέρ των αγοραστών. Σε αυτό το ενεχόμενο θα πρέπει απαραιτήτως να διασπαστούν οι 1.700 μονάδες, να ενεργοποιηθεί η ΔΕΗ, να βρεθούν και πάλι αγοραστές σε επίπεδα υψηλότερα των 10 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ.

Είναι γνωστό άλλωστε σε όλους, πως τις τελευταίες 2- 3 συνεδριάσεις, η αγορά μας κινείται σε κομβική περιοχή, καθώς ενδεχόμενη παραιτέρω άνοδος μπορεί να μεταβάλει τη μεσομακροπρόθεσμη τάση.

Κατά συνέπεια σε πολύ μεγάλο βαθμό, το τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα εξαρτάται από το εύρος και τη διάρκεια της διόρθωσης των ξένων αγορών. Δευτερευόντως δε, από το πώς θα χειριστούν οι ”παίκτες” το θέμα των μερισμάτων (ειδικότερα για τις τραπεζικές μετοχές).

Σημείωση: Μονάκριβη, όσο και πανάκριβη η υγεία του καθενός μας και η ευτυχία όλων μας. Ας είναι αυτά που θα μας φέρει η Ανάσταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v