Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

2+3 οίκοι αναλύουν το τρίμηνο της ΕΤΕ (update 2)

Θετικές είναι στην πλειονότητά τους οι πρώτες εκτιμήσεις Ελλήνων και ξένων αναλυτών για το α΄ τρίμηνο της Εθνικής. Τι λένε UBS, HSBC, Marfin Hellenic, Ωμέγα και Εθνική ΑΧΕ, οι συστάσεις και οι τιμές-στόχοι.

2+3 οίκοι αναλύουν το τρίμηνο της ΕΤΕ (update 2)
Θετικές είναι στην πλειονότητά τους οι πρώτες αντιδράσεις Ελλήνων και ξένων αναλυτών για τα αποτελέσματα τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία σημείωσαν υποχώρηση πολύ μικρότερη των εκτιμήσεων της αγοράς.

Η εξέλιξη αυτή ωθεί τη UBS σε προς τα επάνω αναθεώρηση της τιμής-στόχου για τον τίτλο, ενώ οι Εθνική ΑΧΕ και Ωμέγα διατυπώνουν τη θετική τους έκπληξη. Θετική είναι η Marfin Hellenic τόσο στο πρωινό report της, όσο και σε ξεχωριστό flash note, στο οποίο διατηρεί σύσταση και τιμή-στόχο αμετάβλητες.

Εξάλλου, τη σύσταση για ”μείωση θέσεων” (reduce) διατηρεί και η HSBC.

Ειδικότερα, η UBS θέτει νέα τιμή-στόχο για την Εθνική τα 11 ευρώ (από 9,3 ευρώ) σε έκθεσή της με ημερομηνία 24/4, διατηρώντας ταυτόχρονα τη σύσταση για ”ουδέτερη θέση” (”neutral 2”).

Στην έκθεσή του ο οίκος επισημαίνει τα ανώτερα των προβλέψεών του αποτελέσματα του ιδρύματος για το α΄ τρίμηνο, αποδίδοντας την εξέλιξη στα βελτιωμένα επιτοκιακά έσοδα και έσοδα από συναλλαγές. Η UBS προέβλεπε ότι τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων του ομίλου θα διαμορφωθούν στα 89 εκατ. ευρώ, έναντι των 112 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η ελληνική τράπεζα.

H UBS εμφανίζεται θετική, επικαλούμενη την ανοδική αναθεώρηση κερδών, αλλά και τον βελτιωμένο ”στόχο” για τον πολλαπλασιαστή κερδών (στο 11 από 10 για το 2003).

Η αναθεώρηση αναφορικά με τον πολλαπλασιαστή κερδών, αναφέρουν οι αναλυτές της UBS, αντανακλά το μεγαλύτερο earnings growth και το μειωμένο premium σε ό,τι αφορά τον τίτλο.

Οι τάσεις στο κόστος, αναφέρεται, εμφανίζονται ελκυστικές, ως αποτέλεσμα της μείωσης του προσωπικού που επετεύχθη στο 2002.

Ακόμη, σε επίπεδο δανειακού χαρτοφυλακίου, δεν υπάρχουν ενδείξεις για χειροτέρευση της ποιότητάς του, είτε στον επιχειρηματικό κλάδο είτε στον κλάδο του retail.

Από την πλευρά της, η HSBC επισημαίνει ότι τα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη τριμήνου μπορεί να αποδίδονται στη βελτιωμένη επίδοση των χρηματοοικονομικών εσόδων, αυτό όμως δεν επηρέασε τον ρυθμό αύξησης του δανεισμού, ο οποίος ήταν χαμηλότερος των εκτιμήσεων, αλλά ούτε τα λειτουργικά έσοδα, τα οποία ανακοινώθηκαν ανάλογα των εκτιμήσεων.

Ακόμη, ο διεθνής οίκος τονίζει την αβεβαιότητα λόγω της εισαγωγής των ΔΛΠ, η οποία, όπως αναφέρει, αφορά τόσο στα αποτελέσματα όσο και τη μετοχή.



Παράλληλα, η Ωμέγα, στο πρωινό report της, αναφέρει ότι η έκπληξη στα αποτελέσματα τριμήνου οφείλεται στην ενίσχυση του επιτοκιακού αποτελέσματος. Εξάλλου, θετικά είδε η ίδια χρηματιστηριακή τη συγκράτηση των εξόδων διοίκησης του ομίλου, ενώ σημειώνει ότι στο τελικό αποτέλεσμα δεν συνεισέφεραν σημαντικά έκτακτα έσοδα.

Η Marfin Hellenic σε flash note για τη μετοχή, αν και δεν μεταβάλλει την τιμή-στόχο (στα 12,6 ευρώ) και τη σύσταση για ”διακράτηση”, χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα τριμήνου της Εθνικής ”ζέσταμα” για δυνατές επιδόσεις στο σύνολο του έτους.

Η δυναμική της κερδοφορίας αναμένεται βελτιωμένη τα επόμενα τρίμηνα, σχολιάζει η Marfin, δεδομένου και του γεγονότος ότι παραδοσιακά το α΄ τρίμηνο είναι το πλέον αδύναμο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη χορήγηση δανείων.

Ως αποτέλεσμα, η χρηματιστηριακή θεωρεί πιθανό να προχωρήσει σε προς τα πάνω αναθεώρηση της σύστασης και της τιμής-στόχου.

Εξάλλου, στο πρωινό σχόλιό της, η Marfin Hellenic αναφέρει πως σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα τριμήνου ήταν σημαντικά καλύτερα των προβλέψεων της αγοράς, συμπληρώνοντας πως η ποιότητα των εσόδων παρουσίασε σημαντική βελτίωση (με τα οργανικά κέρδη να αυξάνουν τη συνεισφορά τους στα κέρδη προ φόρων στο 71%, από 30% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).

Ωστόσο, η Marfin τονίζει πως παρά το γεγονός ότι η βελτίωση των περιθωρίων φαίνεται κάπως υπερβολική λόγω της χρονικής υστέρησης της αναπροσαρμογής επιτοκίων στην πλευρά του ενεργητικού σε σχέση με το παθητικό, η καλή πορεία της Εθνικής στο πρώτο τρίμηνο στις περισσότερες γραμμές εσόδων προδιαθέτει για καλύτερη της αναμενόμενης κερδοφορία στο σύνολο του έτους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το report της Marfin, τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου ανήλθαν στα 112 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 17,7%, σημαντικά κάτω τόσο από τις προβλέψεις της αγοράς όσο και από τις δικές της, οι οποίες προέβλεπαν υποχώρηση στα κέρδη της τάξεως του 36% και του 39% αντίστοιχα.

Η Marfin σημειώνει πως τα καλύτερα των αναμενόμενων μεγέθη οφείλονται κυρίως στα σημαντικά αυξημένα καθαρά έσοδα από τόκους, καθώς και στα υψηλότερα των προβλέψεων χρηματοοικονομικά έσοδα.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν κατά 15%, διαμορφούμενα στα 316 εκατ. ευρώ, 14% υψηλότερα των προβλέψεων της Marfin λόγω της σημαντικής βελτίωσης του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου στο 2,54% έναντι 2,34% του περυσινού πρώτου τριμήνου.

Τα έσοδα από προμήθειες κινήθηκαν ανοδικά κατά 5% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα 84 εκατ. ευρώ, ελαφρώς υψηλότερα των 80 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η Marfin, με τις προμήθειες λιανικής να αυξάνονται κατά 24% σε ετήσια βάση και τις προμήθειες διαχείρισης κεφαλαίων κατά 13% σε ετήσια βάση.

Αξίζει να σημειωθεί η προσδοκία της Marfin πως σε ανάλογο κλίμα αναμένεται να κινηθούν τα μεγέθη και άλλων τραπεζών.

Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της Εθνικής ΑΧΕ, η οποία αναφέρει στο ημερήσιο δελτίο της πως τα αποτελέσματα τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας ήταν υψηλότερα των προσδοκιών της αγοράς, με κύριους παράγοντες τα έσοδα από τις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες και τον έλεγχο των εσόδων.

Τέλος, η Εθνική ΑΧΕ αναφέρει πως τα έξοδα μειώθηκαν σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2002 κατά 3,85 και κατά 1,3% συγκρινόμενα με τον μέσο όρο των τριμήνων του περασμένου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v