Ενδιαφέρον για τράπεζες, κέρδη για Μεσαία;

Η αρχή έγινε με τη διανομή μιας δωρεάν μετοχής, συνεχίστηκε με την θετική έκπληξη στο τρίμηνο, και θα υπάρξει συνέχεια, σημειώνουν στελέχη της Εθνικής. Ανιχνευτικές επιχειρήσεις στην περιοχή των 1.650– 1.700 μονάδων, με απόλυτα δικαιολογημένη την προσπάθεια κατοχύρωσης ρευστότητας– κερδών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι θετικές εκπλήξεις για την αγορά, από τον όμιλο της Εθνικής δεν σταματούν στα χθεσινά αποτελέσματα. Ας το γνωρίζουν καλά αυτό όσοι επιχειρούσαν χθες να ”κάμψουν” την τάση με ανοιχτές πωλήσεις στον ΟΤΕ, στην Alpha και δευτερευόντως στην Eurobank.

Είναι προφανές στους παροικούντες τη Σοφοκλέους πως ο Όμιλος έχει μεθοδικά σχεδιάσει την αντεπίθεσή του, που ξεκίνησε με τη διανομή μιας δωρεάν μετοχής, συνεχίστηκε χθες με τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα και... έπεται συνέχεια.

Οι διστακτικοί δικαιολογημένα σημειώνουν πως η αγορά και βασικές μετοχές σηματωροί κινούνται πλησίον μεσοπρόθεσμων ”στηρίξεων”.

Δικαιολογημένη η επιφύλαξή τους αλλά μη διαφεύγει της προσοχής μας πως μετά από καιρό ”ανιχνεύεται” η περιοχή των 1.650– 1.700 μονάδων (όπου συσσώρευε η αγορά στις αρχές του χρόνου), προτού υποχωρήσει προς τις 1.465 μονάδες στο τέλος Μαρτίου.

Αρωγός στις προσπάθειες, όσων εκτιμούν πως η αγορά μπορεί να χτυπήσει τώρα τις 1.700 μονάδες, είναι η τεχνική εικόνα κυρίως της Νέας Υόρκης και δευτερευόντως των ευρωπαϊκών αγορών, με αιχμή το Γερμανικό χρηματιστήριο.

Θα πρέπει κατά συνέπεια σήμερα από την αρχή της συνεδρίασης να παραμείνει σε ισχύ η ανοδική τάση που φέρνει τον τραπεζικό δείκτη από την ”διπλή” χαμηλή τιμή των περίπου 2.050 μονάδων, προς τις 2.480 μονάδες.

Απαιτείται συντήρηση της τάσης κυρίως σε Εθνική με ”βοήθειες” από την τριάδα των Eurobank, Alpha, Εμπορικής.

Από τα πρώτα πρωινά στοιχεία διαπιστώνεται πως εφεδρείες σε ενδεχόμενη κίνηση ”πωλητών” υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι πως θα κινηθούν συγκεκριμένες μετοχές της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, ενώ παρατηρήθηκε μεν προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης συντονισμένη κίνηση κατοχύρωσης ρευστότητας, κερδών στην εν λόγω κατηγορία, πλην όμως ο τζίρος (δηλαδή οι καθαροί πωλητές) δεν ήταν τόσο αυξημένος, ώστε να φοβίζει.

Θα φανεί δηλαδή σήμερα εάν μετά από μια αρχική μικρή διόρθωση συνεχιστεί η αντίδραση ή εάν θα περιμένουμε να κλείσει το μεγαλύτερο μέρος του ”αέρα”.

Για τεχνικούς λόγους, η αυριανή και η αργία της Δευτέρας δικαιολογημένα οδήγησαν σε κλείσιμο θέσεων, πωλήσεις μετοχών, κατοχύρωση κερδών.

Και από Τρίτη βλέπουμε... ήταν η κοινή επωδός των περισσότερων.

Αντιθέτως, εκτιμάται πως μετοχές εταιριών που δεν έχουν ακολουθήσει το τελευταίο ”ραλάκι” και παρεμπιπτόντως εμφανίζουν (ή εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν ικανοποιητικά αποτελέσματα τριμήνου) μπορεί να αποτελέσουν το ”καύσιμο” για τη συνέχεια.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v