Ανάσταση - Μεγαλοβδόμαδα - λόγω Εθνικής;

Χωρίς αμφιβολία, οι τράπεζες (3,89%) έκλεψαν σήμερα την παράσταση στη Σοφοκλέους, εξέλιξη που επισφραγίσθηκε από τα θετικότερα των εκτιμήσεων αποτέλεσματα της Εθνικής. Νέο πάρτι στην περιφέρεια, παρά την αποκόμιση κερδών στο κλείσιμο.

Μαζί, αλλά και... χώρια κινήθηκαν σήμερα Δείκτης και αγορά, καθώς ναι μεν επιτεύχθηκε άνοδος στο εύρος της χρηματιστηριακής αγοράς, με την αναλογία ανοδικών προς πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στην ίδια σχέση με χθες, δηλαδή στο 4 προς 1 υπέρ των πρώτων, αλλά ο Γενικός Δείκτης ήταν αυτός που παρείχε το ισχυρό ”φίνις”, κλείνοντας με κέρδη της τάξης του 1,.97% στις 1.673,5 μονάδες, εν αντιθέσει με την ευρύτερη αγορά όπου ιδιαίτερα στη Περιφέρεια η τάση αποκόμισης κερδών οδήγησε σε αποκλιμάκωση από τα υψηλά που καταγράφηκαν περίπου 2 ώρες μετά την έναρξη των συναλλαγών;

Ενίσχυση της διαθέσιμης ρευστότητας; Μεταστροφή σε τίτλους του τραπεζικού κλάδου σε μια απόπειρα εξασφάλισης πιο μικρών κερδών, αλλά και του μερίσματος;

Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο μέσος μικροεπενδυτής θα έπραττε κάτι τέτοιο, θα πρέπει όμως να συνυπολογιστούν δύο δεδομένα:

Πρώτον, ότι οι τράπεζες ”καλλωπίζοντας” την αποτίμηση των συμμετοχών τους, βελτιώνουν επί της ουσίας την ίδια την λογιστική τους απεικόνιση και συνεπώς την ελκυστικότητα τους, και κατά δεύτερον πως στο σύστημα υπάρχει ακόμα μπόλικος ”αέρας”.

Αέρας, που με βάση το Τ+3 και της επερχόμενης Αργίας του Πάσχα ”σώφρον” είναι να κλείσει, πόσο μάλλον όταν το τελευταίο διήμερο υπάρχουν πάνω από 30 τίτλοι που έχουν ενισχυθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%.

Υπάρχει φυσικά και η πτυχή των παραγώγων. Όπου εδώ, ουδείς πλέον πουλάει πάνω στο discount, η ”φθορά χρόνου” (time-decay) εξαναγκάζει σε εξορθολογισμό των τιμών, και συνεπώς οι έχοντες short θέσεις αντιμετωπίζουν μια κατάσταση όπου η υποκείμενη αγορά κινείται υψηλότερα, πλησιάζει ταχύτερα η μέρα λήξης λόγω των αργιών (Παρασκευή, Δευτέρα, Πρωτομαγιά) και οι πωλητές στερεύουν.

Ό,τι πρέπει δηλαδή για προστεθεί και η παράμετρος του short-squeeze.

Από την άλλη, υπάρχουν και μετοχές που δείχνουν ”σκασμένες”. Ο ΟΤΕ, ο οποίος ουσιαστικά ”γύρισε” 1,1 εκ. χαρτιά μέσα σε 10 σεντς χωρίς να μπορέσει να δοκιμάσει την διάσπαση των 10 ευρώ, αρχίζει και αντιμετωπίζει το πρώτο ουσιώδες τεστ κόπωσης.

Όσο για τις τράπεζες; Η ανακοίνωση προ λίγων λεπτών των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου της Εθνικής αποδεικνύουν ότι κάποιοι επιδόθηκαν σε ένα μεγαλοπρεπές front-running, δικαίως, όπως, αποδεικνύεται. Αν ακολουθήσουν και οι άλλοι οργανισμοί, τότε η άνοδος δύναται να καταστεί αυτοτροφοδοτούμενη. Ίδωμεν...

Με το τζίρο να εμφανίζει αύξηση 40% σε σχέση με χθες, διαμορφούμενος στα 113,3 εκ. ευρώ (6 εκ. σε πακέτα), είναι πασιφανές πως κάποιοι παίρνουν κέρδη, κι άλλοι ”μπαίνουν”. Θεσμικοί που έχασαν το πρώτο κομμάτι της ανόδου; Αλλοδαποί που ”κυνηγάνε” τα μερίσματα, με πλάτη την θετική τάση των διεθνών αγορών;

Βάσιμες αιτιολογίες, και το ταμπλό αυτό μαρτυρά. Πάντως, για πρώτη φορά εδώ και 18 μήνες περίπου, έχουμε τη πρώτη ουσιώδη φάση συγχρονισμού της τάσης σε αγορά και Δείκτη.

Κάποτε, ό,τι πουλούσες όπου κι αν το πουλούσες, σου έδινε κέρδος. Πλέον, ό,τι αγοράζεις, όπου κι αν το αγοράζεις, κέρδος σου δίνει.

Ίσως όχι μέσα σε μια μέρα, δύο ή και τρεις. Αλλά, σε εβδομαδιαία βάση. Αγοράζεις στα χαμηλά, δεν πουλάς στα υψηλά. Μεγάλη αλλαγή, διακριτική προς το παρόν, αλλά ουσιώδης….

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Λαντέκ που έκλεισε στα 11,82 ευρώ με κέρδη 3,32%.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Εσκιμό προνόμιο που έκλεισε στα 1,98 ευρώ με απώλειες 12%.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 113 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 48,68% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 5,95 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 2.000 μετοχών Sex Form στα 6,5 ευρώ, ένα πακέτο 65.000 μετοχών της Follie Follie στα 9,8 ευρώ, ένα πακέτο 10 μετοχών της Unisystems στα 1,99 ευρώ, ένα πακέτο 300 μετοχών της Ελληνικής Υφαντουργίας στα 3,3 ευρώ, ένα πακέτο 205 μετοχών της Hellas Can στα 4,82 ευρώ και ένα πακέτο 340 μετοχών της Sex Form στα 7,06 ευρώ.

Στη μετοχή του ΟΤΕ έγινε δύο πακέτα 70.000 και 75.000 μετοχών στα 9,96 ευρώ, τρία πακέτα 145.500, 100.000 και 120.000 μετοχών στα 9,98 ευρώ και ένα πακέτο 20.000 μετοχών στα 10,14 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v