Σηματωρός τα αποτελέσματα της Εθνικής

Τα αυριανά αποτελέσματα της Εθνικής θα καθορίσουν εν πολλοίς, άμεσα την τάση στον τραπεζικό κλάδο. Η μετοχή της τράπεζας βρίσκεται ήδη σε περιοχή ”αντίστασης”, όπως και του ΟΤΕ. Θα μπορούσε να αναζητηθεί διέξοδος ”στήριξης” του Δείκτη μέσω ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και δυο– τριών ακόμη μετοχών του FTSE– 20.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θα θέλαμε να πιστεύουμε πως το ενδιαφέρον των ενεργών παικτών κατά τις επόμενες ημέρες θα παρέμενε επικεντρωμένο στην οικονομία. Στα αποτελέσματα τριμήνου, την αυριανή ανακοίνωση από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας, τις εξελίξεις από το μέτωπο της ΕΧΑΕ και άλλων σχετικών θεμάτων.

Καλώς ή κακώς όμως, έχει υπεισέλθει και πάλι στα της Σοφοκλέους ο ιός της σκανδαλολογίας με διαστάσεις που δεν είναι εύκολο να αποτιμηθούν, ακόμη.

Καθαρά χρηματιστηριακά, η αγορά μας βρίσκεται- ούτως η άλλως- σε σημείο καμπής, καθώς τεχνικά ζητεί την αφορμή για να κινηθεί, είτε προς τις 1.680 μονάδες, είτε προς τις 1.605 μονάδες σε πρώτη φάση.

Διαπιστώνεται ότι κυρίως η μετοχή της Εθνικής προσεγγίζει δύσκολη ”αντίσταση”, ενώ αμφιβολίες εκφράζονται για το κατά πόσο μπορεί να υπερβεί τα 10 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ. Αυτό πρακτικά επιδρά ανασταλτικά στον FTSE– 20 ( πρώτη στήριξη στις 781 μονάδες και αντίσταση στις 795 μονάδες).

Διαπιστώνεται όμως, πως μεθοδικά, στις προηγούμενες συνεδριάσεις προετοιμάζονταν μετοχές εταιριών όπως ΟΠΑΠ (ισχυρή στήριξη στα 8 ευρώ), ΔΕΗ (ισχυρή στήριξη στα 13,5 ευρώ) και ορισμένων ακόμη που μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στον FTSE – 20.

Το ενδιαφέρον όμως πέραν του Δείκτη, εστιάζεται στην υγιή μεσαία κεφαλαιοποίηση, τις μετοχές εταιριών με εμφανή αύξηση συναλλαγών τελευταία, και τους τίτλους εταιριών, όπου δίνεται μάχη να αποφύγουν το spread του 2,01%.

Η ανακοίνωση του Πλαισίου επιβεβαιώνει πως συντηρείται ο υγιής ιστός της αγοράς. Θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρίες, αυτό είναι σίγουρο.

Παρατηρείται επίσης μια μεθοδική μετακύλιση ρευστότητας προς μετοχές εταιριών του ”χαμηλότερου δημόσιου τομέα” (ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΕΥΑΠΣ), καθώς πρόκειται για οργανισμούς με σχετικά ικανοποιητική οικονομική διάρθρωση.

Τελευταία παρουσιάζουν αυξημένες συναλλαγές μετοχές εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης (ΚΑΕ, ΕΒΖ, Άκτωρ, Despec Συμμετοχών, ΑΛΤΕ, Forthnet, Intralot, Βάρδας, Μινωικές Γραμμές κ.α.) που προοιωνίζεται συντήρηση της φοράς.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν μετοχές εταιριών που μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχουν προσαρμόσει τη μέση διαφορά μεταξύ τιμής αγοραστή– πωλητή στο 2,01% και χαμηλότερα.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v