Μέσω των blue chips η επόμενη άνοδος;

Ως θετικό κρίνεται το γεγονός ότι η αγορά δεν υποχώρησε προς τις 1.570-1.580 μονάδες, παρά τις ισχυρές πιέσεις στην περιφέρεια και την ασάφεια των τάσεων στις διεθνείς αγορές λόγω των αργιών. Ετσι δεν αποκλείεται μέσω των blue chips να επιχειρηθεί η προσέγγιση των 1.680 μονάδων.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αρκετά τα θετικά δείγματα γραφής που δόθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε, περιορισμένες οι διακυμάνσεις στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω και των εορτών συνέβαλαν και στην σταθεροποίηση του δείκτη σε επίπεδα άνω των 1.605 μονάδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενδοσυνεδριακά την Πέμπτη καταγράφηκε χαμηλή τιμή στις 1.607 μονάδες, ενώ το κλείσιμο υπερέβη την βραχυπρόθεσμη περιοχή στήριξης των 1.620 μονάδων.

Φαίνεται πως στη φάση αυτή και για τις επόμενες τρεις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το τέλος του μήνα αποφεύγεται το ενδεχόμενο υποχώρησης προς τις 1.570-1.580 μονάδες.

Εάν μάλιστα στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης ο δείκτης κατορθώσει και υπερβεί τις 1.640 μονάδες και στην καλύτερη περίπτωση κλείνει υψηλότερα αυτής της περιοχής το θετικό σενάριο θα κερδίζει και άλλο έδαφος.

Το διαφοροποιητικό στοιχείο αυτής της αντίδρασης είναι η χρησιμοποίηση δεικτοβαρών μετοχών και η περαιτέρω υποχώρηση της μεσαίας και της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Καταγράφεται δηλαδή μια κλασσική περίπτωση προσπάθειας μεταστροφής-μετατόπισης του ενδιαφέροντος σε συγκεκριμένη κατηγορία μετοχών.

Όλα αυτά συνεκτιμώμενα ενδέχεται να ισχυροποιήσουν περισσότερο αυτή την προσπάθεια, που από τη συνεδρίαση της Τρίτης καταβάλλεται.

Θα πρέπει βέβαια στη συνεδρίαση της Μ. Τρίτης να βρεθούν ανάλογες στηρίξεις για μετοχές σηματωρούς της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κάτι που εάν συμβεί μπορεί να αναστρέψει το κλίμα σε ένα ευρύτερο τμήμα της αγοράς.

Με αιχμή μετοχές του FΤ-20, ειδικότερα τις τραπεζικές, και με επιλεγμένους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα δρομολογηθεί ο επόμενος ανοδικός κύκλος (με πρώτη τιμή στόχο τις 1.680 μονάδες).

Το θετικό σενάριο έχει πιθανότητες να ευοδωθεί στην περίπτωση που το επιτρέψουν ξένες αγορές και οικονομικά αποτελέσματα εισηγμένων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v