Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π&Κ : Τι προβλέπει για την αγορά και Εθνική

Άκρως επιφυλακτική για τα τεκταινόμενα στην αγορά εμφανίζεται η Π&Κ Χρηματιστηριακή, που δεν διστάζει να θίξει και το θέμα του ”τρελού ράλι” στην περιφέρεια. Εκτιμήσεις για μείωση κερδοφορίας 29,1% στην Εθνική, άνοδος στη λειτουργική κερδοφορία.

Π&Κ : Τι προβλέπει για την αγορά και Εθνική
Στο εβδομαδιαίο report της Π&Κ Χρηματιστηριακής που τιτλοφορείται ”Οι δυνάμεις των λόμπι είναι (ή ήταν) εκεί”, σχολιάζεται το γεγονός ότι η ελληνική αγορά κινήθηκε υψηλότερα από την ευρωπαϊκή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, κίνηση η οποία αποδίδεται στη σχετική ανατίμηση του τραπεζικού κλάδου σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές του που είχαν κινηθεί ανοδικά πρόσφατα.

Οι αναλυτές της Π&Κ τονίζουν ότι θα αποφύγουν τη συγκριτική αποτίμηση των τραπεζών με ξένες, λόγω των απολογιστικών και δομικών διαφορών που εμφανίζουν.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται για την εβδομάδα που πέρασε ότι οι ”διαβόητες μετοχές των γνωστών λόμπι” εύκολα κέρδισαν έδαφος με την αύξηση του όγκου συναλλαγών, ενώ άλλες μετοχές με έντονη κάλυψη από τους αναλυτές αγωνίστηκαν για να κερδίσουν ένα σεντ του ευρώ!

Αναφορικά με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, οι αναλυτές της Π&Κ προτιμούν την κινητή τηλεφωνία και πιο ειδικά τη μετοχή της Panafon, ενώ εκτιμούν ότι η μετοχή του ΟΤΕ θα παραμείνει ευμετάβλητη εξαιτίας των διοικητικών αλλαγών που προβληματίζουν τους επενδυτές.

Αναφορικά με την κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας, η Π&Κ εκτιμά ότι για το πρώτο τρίμηνο του έτους η Εθνική κατέγραψε πτώση της τάξεως του 29,1% στα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2002, ενώ εκτιμά ότι τα λειτουργικά κέρδη κινήθηκαν ανοδικά κατά 10,5% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους τα οποία εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 13,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2002.

Η Π&Κ τονίζει ότι προσδοκά μια θετική αντιστροφή στην κερδοφορία της ΕΤΕ, γεγονός το οποίο θα φανεί στα αποτελέσματα του 9μήνου.

Για την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής στις 9 Μαΐου και την πρόταση για την κεφαλαιοποίηση αποθεματικών με τη διανομή 1 μετοχής ανά 10 δωρεάν, οι αναλυτές της Π&Κ επισημαίνουν ότι δεν θα επηρεάσει την αποτίμηση της τράπεζας, αλλά θα βελτιώσει τον δείκτη Tier 1.

Τέλος, διατηρείται η σύσταση overweight για τις μετοχές της Ελληνικής Τεχνοδομικής και του Άκτωρα, ενώ για τη διάρθρωση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων προτείνεται η συμμετοχή 60% σε μετοχές. Εκ του ποσοστού αυτού συνιστάται η κατοχή ελληνικών μετοχών σε ποσοστό 50% και το υπόλοιπο σε ξένες αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v