Με Εθνική και ΟΠΑΠ μπορεί να αντιδράσει η αγορά

Δεν συντρέχουν λόγοι υποχώρησης της αγοράς χαμηλότερα των 1.570– 1.580 μονάδων. Παράπλευρες κινήσεις γίνονται σε μετοχές υγιών επιχειρήσεων, δεικτοβαρών τίτλων τη στιγμή που ξαναμοιράζεται η τράπουλα στα μεσαία. Με μοχλό Εθνική και ΟΠΑΠ η νέα προσπάθεια αντίδρασης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εάν δεν επιβαρυνθεί μεσοπρόθεσμα το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε υποχώρηση της αγοράς μας χαμηλότερα– στη χειρότερη περίπτωση των 1.570 – 1.580 μονάδων.

Με βάση τις συναλλαγές των τελευταίων τριών συνεδριάσεων επιβεβαιώνεται η εκτίμηση (συνήθως διορατικών) παραγόντων της αγοράς, πως μεγάλο μέρος της ρευστότήτας που είχε συμβάλει στη ”μόχλευση” από τα χαμηλά της 12/03 και 31/03 έχει κατοχυρωθεί και... δραχμοποιηθεί.

Υποστηρίζουν πως υπάρχει ρευστότητα, κεφάλαια ικανά να συντηρήσουν έναν δεύτερο ανοδικό γύρο, όπως αυτός διαμορφώνεται με τις εκ περιτροπής αγορές τους σε δεικτοβαρείς μετοχές.

Με ”κυκλικές” τοποθετήσεις ενισχύονται μετοχές, όπως η Εθνική, Εμπορική, Cosmote, ΟΠΑΠ, συντηρείται ο FTSE – 20 και ο Γενικός Δείκτης υψηλότερα των 1.600 μονάδων, ενώ εξαερώνεται η περιφέρεια και η υγιής μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Τις τελευταίες δυο ημέρες θα πρέπει να έχει επανασυγκεντρωθεί μεγάλο μέρος ”χαρτιών” που είχαν ρευστοποιηθεί σε υψηλές τιμές προς τα μέσα της Δευτέρας.

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες που διορθώνει η αγορά, παρατηρούμε ότι επανεργοποιούνται δεικτοβαρείς μετοχές με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του ΟΠΑΠ, συντηρείται η ανοδική φορά στην Εμπορική, επιχειρείται να βρεθούν αγοραστές υψηλότερα των 9,5 ευρώ για τον ΟΤΕ και ”εγκλωβίζει” τους πωλήσεις η Εθνική.

Την ίδια περίοδο σημειώνεται επίσης μια επιλεκτική στροφή ενός δυο- θεσμικών προς μετοχές υγιών επιχειρήσεων (όπως συμβαίνει με ΟΛΘ και ΕΥΑΘ). Παράλληλα μετοχές εταιριών που δεν είχαν αντιδράσει ούτε στην πρώτη περίοδο, μετά τις 12/03, αλλά ούτε και στη δεύτερη μετά την 31η Μαρτίου επαναπροσελκύουν με βάση την αύξηση των συναλλαγών τους, το ενδιαφέρον ”παικτών” της αγοράς.

Δεν είναι τυχαίο πως δημοσιοποιείται θετική έκθεση της Εθνικής Χρηματιστηριακής για τον Γερμανό, προσεγγίζει τα 19 ευρώ ο Παπαστράτος, ”βλέπει” τιμή στόχο τα 12,3 ευρώ για τον ΟΠΑΠ η Εγνατία ΑΧΕ και γενικά φαίνεται να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο. Από υψηλότερη βάση στήριξης– εκκίνησης, για ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς.

Σημείωση: Επιεικώς περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην ευρύτερη αγορά μας. Από τις προχθεσινές δηλώσεις- κεραυνούς του ΥΠΕΘΟ κατά επιχειρηματιών, τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργείου για μη ”επανακρατικοποίηση” της Εθνικής, μέχρι και το νέο πρόβλημα που προκύπτει για τις αρχές μετά το θετικό πρώτο τρίμηνο της REDS.

Η πρώην Καμπάς εμφανίζει θετικό τρίμηνο και δικαιούται (;) με βάση το προηγούμενο της Olympic Catering να αιτηθεί η διοίκησή της την άρση της επιτήρησης. Θα τριτώσει το... κακό, μετά της Θεμελιοδομή και ΟΛΚΑΤ;

Διαψεύδει κατηγορηματικά το υπουργείο πως υπάρχει θέμα επανακρατικοποίησης της Εθνικής. Ενδιαφέρον το χθεσινό θέμα της Καθημερινής (της συναδέλφου Κλεοπάτρας Κοντονίκα) για το ποσοστό που είχαν λάβει ξένοι μέσω ομολογιακού και που λήγει τον Ιούλιο τρέχοντος.

Θα μπορούσε η Εθνική να αγοράσει το ποσοστό αυτό και να διαγράψει στη συνέχεια τις μετοχές, επιβαρύνοντας όμως τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου. Αυτή η λύση εξαρχής είχε εγκαταλειφθεί. Μπορεί να ανανεώσει εκ νέου τα ομόλογα η ΔΕΚΑ τα οποία θα είναι σε ευθέτο χρόνο και πάλι μετατρέψιμα σε μετοχές.

Βαπτίζει δηλαδή το κρέας ψάρι και τρώει ο... ηγούμενος, για να μην κολαστεί μέρες που είναι. Επιθετικός ο αρμόδιος υπουργός προχθές, φαίνεται πως είτε έχει ασθενέστατη μνήμη, είτε επιδιώκει τώρα να ενδυθεί τον μανδύα του... Δον Κιχώτη. Πολύ αργά για αυτοκριτική, καθώς ήταν εκ των βασικών πρωτεργατών της περιβόητης προεκλογικής – μέσω ΔΕΚΑ, στήριξης του χρηματιστηρίου τον Απρίλιο του 2000.

Ας μην υποτιμά ο αρμόδιος υπουργός περαιτέρω τη νοημοσύνη τον δεκάδων χιλιάδων καθημαγμένων μικροεπενδυτών που και με τη συμμετοχή του – συνενοχή του βρίσκονται στην τωρινή δεινή θέση. Εκτός και αν προετοιμάζεται για ηρωική έξοδο.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v