Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης

Η συνθήκη για την προσθήκη 10 νέων μελών στην ΕΕ που υπογράφηκε χθες, αλλά και η αξιολόγηση του ξένου οίκου Moody’s για την Ελλάδα, βάσει της οποίας οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά το 2004 χαρακτηρίζονται ως αβέβαιες είναι τα κύρια θέματα που επισημαίνει ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης
Η συνθήκη για την προσθήκη 10 νέων μελών στην ΕΕ που υπογράφηκε χθες, αλλά και η αξιολόγηση του ξένου οίκου Moody’s για την Ελλάδα, βάσει της οποίας οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά το 2004 χαρακτηρίζονται ως αβέβαιες είναι τα κύρια θέματα που επισημαίνει ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης.

Συνθήκη Προσχώρησης: Ως πράξη γέννησης της νέας Ευρώπης χαρακτηρίζει η Ναυτεμπορική τη Συνθήκη Προσχώρησης που υπογράφηκε χθες, ενώ συμπληρώνει πως η συντακτική συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης θα ολοκληρώσει μέχρι τις 20 Ιουνίου την επεξεργασία του σχεδίου Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Η Εξπρές σημειώνει μεταξύ άλλων πως παραμένουν τα ερωτήματα για το μέλλον της ΕΕ καθώς οι περισσότερες χώρες πλέον έχουν ατλαντική απόκλιση, ενώ ήδη τρεις δεν έχουν αποδεχθεί το ευρώ, ενώ το Κέρδος συμπληρώνει πως μετά τη διεύρυνση, ζητούμενο είναι η ενιαία εκπροσώπηση. Η Ημερησία επισημαίνει επίσης το σκηνικό κρίσης που διαδραματίστηκε στην Άγκυρα για την ένταξη της Κύπρου.

Moody’s: Μακρινή παραμένει η προοπτική αναβάθμισης της αξιολόγησης της Ελλάδος από τον οίκο Moody’s όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική. Η Εξπρές επισημαίνει πως βάσει της αξιολόγησης του ξένου οίκου, η Ελλάδα παρέμεινε στην τελευταία θέση ως προς την πιστοληπτική ικανότητα. Το Κέρδος σημειώνει πως η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s αναβάλλεται, ενώ το Χρηματιστήριο αναφέρει πως τα μεγάλα αγκάθια είναι το ασφαλιστικό και το δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με την Καθημερινή οι αβέβαιες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά το 2004, σε συνδυασμό με το υψηλό δημόσιο χρέος απέτρεψαν την αναβάθμιση από τη Moody’s η οποία συνεχίζει να διατηρεί την Ελλάδα στην κατηγορία Α1. Το Βήμα αναφέρει πως η έκθεση της Moody’s σχετικά πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μακροπρόθεσμα θα στηριχθεί στην ικανότητά της να αυξήσεις τις ξένες άμεσες επενδύσεις, καθώς οι δύο κύριες πηγές επενδύσεων, οι Ολυμπιακοί και οι κοινοτικές θα πάψουν να υφίστανται το 2004 και το 2006 αντίστοιχα.

Σοφοκλέους: Συνεχίστηκαν και χθες στη Σοφοκλέους οι πιέσεις προς τη μικρή κεφαλαιοποίηση, τονίζει η Ναυτεμπορική. Το Χρηματιστήριο αναφέρει πως τα blue chips ”στηρίζουν” τη Σοφοκλέους, ενώ δεν ακολουθεί η μικρή και η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Πληθωρισμός: Ο ελληνικός πληθωρισμός μειώθηκε από 4,2% τον Φεβρουάριο σε 3,9% τον Μάρτιο, αλλά διατηρεί τη δεύτερη θέση τους τρεις υψηλότερους πληθωρισμούς των ”15”, επισημαίνει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Ιράκ: Ο αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζ. Στίγκλιτς ζητεί, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία να πληρώσουν οι ΗΠΑ για την καταστροφή του Ιράκ καθώς όπως υποστηρίζει αυτός που καταστρέφει, αυτός πρέπει να πληρώσει.

Δ’ ΚΠΣ: Η Ελλάδα θα έχει δυνατότητα να διεκδικήσει και να λάβει πολύτιμους πόρους από ένα τέταρτο κατά σειρά Κοινοτικό Πακέτο, ενώ μέχρι το 2008 θα συνεχίζεται απρόσκοπτα η χρηματοδότηση των προγραμμάτων του Γ’ ΚΠΣ από τα κοινοτικά κονδύλια, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, σύμφωνα με το Κέρδος.

Δάνεια: Για έξαρση αιτημάτων για μεσολάβηση στη ρύθμιση χρεών σε καθυστέρηση που προέρχονται απο προσωπικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες που δέχθηκε το γραφείο του Τραπεζικού Μεσολαβητή, κάνει λόγο το Βήμα.

Ευρώ: Στη νέα άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου αναφέρεται η Ημερησία, σημειώνοντας πως οι αρνητικές τάσεις που επικράτησαν στη Wall, ενέτειναν τις πιέσεις προς το αμερικανικό νόμισμα, το οποίο υποχώρησε σημαντικά.

Wall Street: Κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων κατέγραψαν τόσο η Microsoft όσο και η Intel στη διάρκεια του τρίτου και πρώτου τριμήνου χρήσης αντίστοιχα, αναφέρει η Εξπρές, ενώ η Ημερησία συμπληρώνει πως η αντίδραση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αμερικανικών τραπεζών και ετιαριών του τεχνολογικού κλάδου ήταν θετική.

Εθνική Τράπεζα: Η λήξη του ομολογιακού δανείου της ΔΕΚΑ τον προσεχή Ιούλιο δεν σηματοδοτεί καμία αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εθνικής, σύμφωνα με την Ημερησία.

ΟΤΕ: Σε βόμβα για τα δημόσια οικονομικά εξελίσσονται τα δύο μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια τετραετούς διάρκειας που συνήψε η ΔΕΚΑ διαδοχικά, το καλοκαίρι του 2000 και του 2001, με τη διάθεση πακέτου μετοχών του ΟΤΕ, κυρίοτητας του ελληνικού Δημοσίου, τονίζει η Καθημερινή.

Αγροτική Τράπεζα: Τη μη διανομή μερίσματος αποφάσισε χθες η γενική συνέλευση της Αγροτικής, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της

καθαρής της θέσης, σημειώνει το Κέρδος. Η Ημερησία προσθέτει πως αποφασίστηκε η επαναγορά ιδίων μετοχών, ενώ εφικτός κρίνεται ο στόχος της αύξησης των κερδών προ φόρων κατά 58% (150 εκατ. ευρώ).

Forthnet: Ξένες τράπεζες και θεσμικοί επενδυτές ίσως να κρύβονται πίσω από την εξαγορά του 21% της Forthnet, σχολιάζει το Κέρδος.

Αστήρ: Με την προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού θα πωλήσει η Εθνική Τράπεζα την Αστήρ Βουλιαγμένης, σύμφωνα με την Καθημερινή, ενώ το Χρηματιστήριο αναφέρει πως ξένοι μνηστήρες ”φλερτάρουν” με τον Αστέρα.

ΚΑΕ: Αύξηση 8,8% στις πωλήσεις και 30% στα κέρδη εμφάνισαν το πρώτο τρίμηνο του 2003 τα ΚΑΕ, σύμφωνα με την Εξπρές.

Ξιφίας: Αναβάλλεται για τις 14/05 ο πλειστηριασμός των παγίων της Ξιφίας, αναφέρει η Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v