ΟΤΕ και Εθνική μπορούν να γυρίσουν την αγορά

Θα πρέπει σήμερα, το αργότερο αύριο, να επιβεβαιωθεί η ανθεκτικότητα υψηλότερης ”στήριξης”, προϋπόθεση για τον επόμενο ανοδικό γύρω. Παρά τη μεμψιμοιρία αρκετών θεσμικών, πολλοί ισχυρότεροί τους ”παίκτες” και παράγοντες επιθυμούν περαιτέρω βελτίωση του κλίματος.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ελέγχονται με ακραίο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τρόπο μεσοπρόθεσμες βάσεις στήριξης. Απαραίτητη όμως η επιβεβαίωσή τους, προτού κινηθούμε υψηλότερα.

Ο Δείκτης κυμαίνεται μεταξύ 1.620,9 – 1.637,9 μονάδων με τους τραπεζικό και τηλεπικοινωνιακό να συντηρούν γύρω στις 788 μονάδες τον FTSE – 20.

Η αλήθεια είναι πως η προσπάθεια ”εξαέρωσης” που επιχειρήθηκε χθες προς το κλείσιμο και σήμερα στην αρχή της συνεδρίασης, παραπέμπει σε άλλες εποχές που διώχνουν το μικρο-επενδυτικό κοινό, όσους ανενεργούς, μήνες τώρα θέλησαν να προσεγγίσουν και πάλι την αγορά.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι τονίζουν πως η τελευταία αντίδραση από τις 1.466 έως τις περίπου 1.650 μονάδες μπορεί να ωφέλησε, να ευνόησε την πλειονότητα των εμπλεκομένων, άφησε όμως ”εκτός παιδιάς” το μεγαλύτερο μέρος των θεσμικών διαχειριστών.

Με βάση στοιχεία που αφορούν στη ρευστότητα των Α/Κ μετοχικών εσωτερικού από τις 12 Μαρτίου έως και την περασμένη Παρασκευή, φαίνεται πως οι περισσότεροι έχουν μείνει εκτός της ανόδου.

Κατά συνέπεια, θα είχαν κάθε λόγο να μεμψιμοιρούν, να προσπαθούν να πιέσουν χαμηλότερα, να χαλάσουν το κλίμα που τείνει να διαμορφωθεί. Η αδυναμία να ”πιάνουν” τα μηνύματα της αγοράς, την τάση, είναι ένα θέμα, το οποίο, ουσιαστικά, όμως, αφορά όλους εμάς που κατά καιρούς έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι και διαφωνούντες με τις επιλογές τους.

Ξεκαθαρισμένη επίσης και η τάση στις διεθνείς αγορές όπως αυτή διαγράφεται από τη Νέα Υόρκη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το αργότερο αύριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η τρέχουσα φάση διόρθωσης στη Σοφοκλέους, προκειμένου να κινηθούμε και πάλι προς τις 1.650 μονάδες.

Με τη μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς ΟΤΕ και Εθνική, δευτερευόντως η Alpha μπορούν να διαμορφώσουν θετική τάση για την επόμενη ώρα.

Η μετοχή του Οργανισμού γιατί υπερέβη χθες την κρίσιμη ”αντίσταση” των 9,5 ευρώ, η Εθνική γιατί δείχνει ικανή να υπερβεί και πάλι τα 11 ευρώ. Δεν αποκλείεται στη διάρκεια της συνεδρίασης ο FTSE – 20 να αντιδράσει προς τις 791 μονάδες.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την εκ νέου ενεργοποίηση επενδυτικών σχημάτων σε μετοχές εταιριών κυρίως του Mid Cap 40 και δευτερευόντως του Small Cap 80.

Από την πρώτη κατηγορία παραμένει ενεργή η τάση για τις μετοχές των Alfa Alfa Holdings, Altec, Sex Form, Άβαξ (εκπλήσσει θετικά με την αυξημένη εμπορευσιμότητά του), Γερμανός, ΔΟΛ, Ηρακλής, Μινωικές Γραμμές, Ιατρικό Αθηνών, ΕΒΖ και βεβαίως Εθνική Ακινήτων.

Ειδικά για την περίπτωση της θυγατρικής του ομίλου Εθνικής θα πρέπει να αναφερθεί η διαφορά κεφαλαιοποίησης και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον μητρικό όμιλο.

Στις 12 Μαρτίου η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Ακινήτων δεν ξεπερνούσε τα 96 εκατ. ευρώ. Χθες προσέγγιζε πλέον τα 200 εκατ. ευρώ. Προφανή τα οφέλη από τις... υπεραξίες.

Στον μεγάλο πρωταγωνιστή, καλώς ή κακώς, των ημερών τον όμιλο Κλωνατέξ, αυτό που μετά βεβαιότητας μπορεί να ειπωθεί είναι, ότι ο βασικός μέτοχος δίνει στίγμα γραφής του μέσω της εταιρίας που ελέγχει σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Η συμμετοχή του στην Lantec προσεγγίζει το 66,77%, ενώ ένα άλλο 6,5% κατέχει η Eurobank. Συγκριτικά η συμπεριφορά της Lantec σε σχέση με αυτή της Κλωνατέξ ή της Νάουσας είναι μέχρι στιγμής πολύ πιο ήπια και προβλέψιμη.

Ενώ, στη μετοχή της Κλωνατέξ σημειώθηκαν και πάλι ακραίες μεταβολές (από το +8% στο – 9%), στη Lantec το εύρος διακύμανσης είναι σαφώς πιο περιορισμένο. Παρ’ ολ αυτά η μετοχή της Κλωνατέξ κυμαίνεται στα 3,5 – 3,6 ευρώ έχοντας καταγράψει χαμηλότατη τιμή στα 3,14 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v