Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

Η πράξη προσχώρησης των δέκα νέων μελών της ΕΕ που υπογράφεται σήμερα, η πτώση του πληθωρισμού τον Απρίλιο, η χθεσινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους, αλλά και η νέα ”κρατικοποίηση” της Εθνικής Τράπεζας είναι ορισμένα από τα θέματα που επισημαίνει ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης
Η πράξη προσχώρησης των δέκα νέων μελών της ΕΕ που υπογράφεται σήμερα, η πτώση του πληθωρισμού τον Απρίλιο, η χθεσινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους, αλλά και η νέα ”κρατικοποίηση” της Εθνικής Τράπεζας είναι ορισμένα από τα θέματα που επισημαίνει ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης.

Σύνοδος Κορυφής: Υπογράφεται σήμερα στην Αθήνα η Πράξη Προσχώρησης των δέκα νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική. Το Κέρδος τονίζει πως στην Αθήνα σφραγίζεται το μέλλον της Ευρώπης ενώ συμπληρώνει πως πρόκειται για μια ημέρα η οποία είναι ιστορική για την Ελλάδα, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με την Ημερησία, η ένωση υπογράφεται το ζητούμενο τώρα είναι η ισχύς, ενώ η Εξπρές αναφέρει σχετικά πως ορισμένοι χαρακτήρισαν την ευρωπαϊκή διεύρυνση φυγή προς τα εμπρός.

Πληθωρισμός: Ανάσα στην οικονομία πρόκειται να δώσει τον Απρίλιο η πτώση του πληθωρισμού, που δεν αποκλείεται όπως τονίζει η Καθημερινή να αγγίζει και το 3,5% από 4,1% τον Μάρτιο. Η Ημερησία προσθέτει πως αναλυτές της EFG Eurobank αναμένουν σημαντική αποκλιμάκωση του τιμάριθμου, λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Χριστοδουλάκης: Την εμμονή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε νέα νομοθετική παρέμβαση για τα πανωτόκια επανέλαβε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης αναφέρει το Κέρδος. Η Ημερησία σημειώνει πως σύμφωνα με βουλευτές της Ν.Δ. οι οφειλές από τα πανωτόκια ξεπερνούν τα 20 τρισ. δρχ., ενώ βάσει της κυβέρνησης φτάνουν το 1 τρισ. δρχ.

Σοφοκλέους: Σημειώνοντας άνοδο 10,2% από το τελευταίο χαμηλό στις 12 Μαρτίου, τη στιγμή που το 94% των μετοχών σημείωσε κέρδη έως 265,22%, η Σοφοκλέους περιόρισε χθες τα αρχικά σημαντικά της κέρδη, καθώς εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση βραχυχρόνιων κερδών, τονίζει το Βήμα, ενώ η Ναυτεμπορική αναφέρει σχετικά πως οι Έλληνες βιάστηκαν να ρευστοποιήσουν. Το Κέρδος σημειώνει πως οι διεθνείς αγορές κινούνται πλέον με την προσοχή εστιασμένη στα εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ενώ η Εξπρές χαρακτηρίζει τη χθεσινή συνεδρίαση ως ”διπρόσωπη”.

Χρηματιστήρια: Ανοίγει ο δρόμος για νέα χρηματιστήρια στην Αθήνα, σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία σημειώνει πως για πρώτη φορά γίνεται λόγος για χρηματιστήρια ενέργειας, εμπορευμάτων κ.α. Η εφημερίδα Χρηματιστήριο αναφέρει πως το Χ.Α. αυτονομείται και αποκτά ανταγωνιστές, ενώ ανοίγει και ο δρόμος για τα ιδιωτικά χρηματιστήρια.

Θεσμικοί Επενδυτές: Σημαντικές ανακατατάξεις στο τομέα της διαχείρισης χαρτοφυλακίων αναμένεται να επιφέρει η εναρμόνιση της χώρας μας με σχετική κοινοτική οδηγία, όπως σημειώνει το Βήμα.

Δείκτης βιομηχανίας και εμπιστοσύνης: Δυσοίωνα μηνύματα φέρονται να έρχονται και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού όσον αφορά στις οικονομικές εξελίξεις, τονίζει η Οικονομική Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με την οποία η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ μειώθηκε τον Μάρτιο κατά 0,5%, πάνω από την προβλεπόμενη μείωση κατά 0,2%, αν και τα νέα από την ευρωζώνη είναι κάπως πιο αισιόδοξα.

Πρόστιμα: Με ιδιαίτερη μυστικότητα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών τιμώρησε με πρόστιμο επιχειρήσεις οι οποίες παραβίασαν το καθεστώς εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ, σε χώρες όπως το Ιράκ, το Ιράν, η Λιβύη και η Βόρεια Κορέα όπως αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία, ενώ το Βήμα συμπληρώνει πως τα πρόστιμα επιβλήθηκαν σε 59 εταιρίες.

Ευρωπαϊκή αγορά: Για ένταση ανταγωνισμού και ευκαιρίες στην Ενωμένη Ευρώπη των ”25” κάνει λόγο το Βήμα, σύμφωνα με το οποίο η διεύρυνση αποτελεί για την Ελλάδα μεγάλη πρόκληση καθώς οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθυνθούν στη νέα αγορά για να διαθέσουν προϊόντα και υπηρεσίες.

Πετρέλαιο: Τη μείωση της παραγωγής εξετάζει ο ΟΠΕΚ, όπως επισημαίνει η Καθημερινή.

Τουρισμός: Από τη Μεγάλη Βρετανία ξεκινά η διαφημιστική καμπάνια του ΕΟΤ, σημειώνει η Καθημερινή, η οποία προσθέτει πως το τηλεοπτικό κανάλι Travel για ενάμιση μήνα – έως τα τέλη Μαΐου – θα εκπέμπει πρόγραμμα αφιερωμένο αποκλειστικά στην Ελλάδα. Το Κέρδος αναφέρει πως κάτι αρχίζει να κινείται στον τουρισμό, καθώς η μετοχή του TUI έφτασε να κερδίζει πάνω από 7% στην Φραγκφούρτη, οι Ευρωπαίοι άρχισαν πάλι να επισκέπτονται τα ταξιδιωτικά γραφεία, ενώ ξεκίνησε και η διαφημιστή καμπάνια του ΕΟΤ στη Βρετανία.

Εθνική Τράπεζα: Για νέα ”κρατικοποίηση” της Εθνικής Τράπεζας κάνει λόγο η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετές δεκαετίες το ελληνικό Δημόσιο επιστρέφει στην Εθνική ως βασικός μέτοχος, με ποσοστό που θα προσεγγίζει το 23% - 24% του μετοχικού κεφαλαίου.

ΟΤΕ: Τον ΟΤΕ φέρεται να μπλοκάρει η ΕΕΤΤ για τα νέα μειωμένα τιμολόγια, όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική. Ο Οργανισμός μειώνει κατά 25% τα τιμολόγια των διεθνών κλήσεων σύμφωνα με την Ημερησία.

Μπάρμπα Στάθης: Μονάδα στη Βουλγαρία αποκτά η Μπάρμπα Στάθης, αναφέρει η Καθημερινή.

Μινωικές Γραμμές: Αποχωρούν οι Μινωικές από τη Forthnet μέχρι τις 15/07/2003, όπως σημειώνει η Καθημερινή.

ΑΓΝΟ: Τέσσερις ελληνικές εταιρίες διεκδικούν την εξαγορά της ΑΓΝΟ και συγκεκριμένα οι Δέλτα Συμμετοχών, Κολιός, ΜΕΒΓΑΛ, και η Τυράς, αναφέρει η Καθημερινή, ενώ η Εξπρές χαρακτηρίζει την ΑΓΝΟ ως πολύφερνος νύφη.

Reds: Κέρδη ύψους 15,5 χιλιάδων ευρώ έναντι ζημιών 463 χιλιάδων ευρώ παρουσιάζει πλέον για την παρελθούσα χρήση η θυγατρική της Ελληνικής Τεχνοδομικής, όπως αναφέρει η Εξπρές.

Αθηνά: Κέρδη ύψους 16,3 εκατ. ευρώ προβλέπει η Αθηνά για φέτος, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο.

Telestet: Στα 2,6 εκατ. ανήλθε η συνδρομητική βάση της Telestet στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2003, όπως αναφέρει το Κέρδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v