Απότομη διόρθωση στη Σοφοκλέους (update)

Κύμα ρευστοποιήσεων εκδηλώθηκε στην τελευταία μισή ώρα της συνεδρίασης στη Σοφοκλέους με αποτελέσμα το σημαντικό περιορισμό των κερδών του Γενικού Δείκτη, παρά τη νέα ενίσχυση του ΟΤΕ. Ισχυρές πιέσεις στην περιφέρεια και σε μετοχές του ομίλου Λαναρά.

Κάποτε, θα γινόταν κι αυτό. Ο λόγος για το πολύ ”βίαιο” άδειασμα θέσεων προς το κλείσιμο, για το οποίο είχαμε προϊδεάσει στο χθεσινό μας σχόλιο όταν λέγαμε πως η αγελαία συμπεριφορά δημιουργεί εν γένει κινδύνους εγκλωβισμού...

Για του λόγου το αληθές, ξαφνικά βρεθήκαμε με 16 τίτλους να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 8%, μερικές εξ΄ αυτών να τερματίζουν τη συνεδρίαση χωρίς αγοραστές, καθώς οι έχοντες αντανακλαστικά, τα γρηγορότερα γαρ, δεν το πολυσκέφτηκαν προτού δώσουν τις εντολές πώλησης στην ανοιχτή αγορά.

Ερώτηση κρίσεως: Διόρθωση – απαραίτητη – μετά το πρόσφατο ράλι ή η αρχή μιας νέας πτωτικής κίνησης; Όσον αφορά τη Περιφέρεια, σίγουρα δεν μπορούμε ακόμα να ισχυριστούμε το δεύτερο, για έναν πολύ απλό λόγο.

Ακόμα, η αγορά βρίσκεται σε αγελαία φάση, κι αν αύριο η κατάσταση είναι πιο ευνοϊκή, είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε μια επανάληψη των μέχρι πρότινος τεκταινόμενων.

Παράλληλα, με το τραπεζικό κλάδο να κλείνει έστω και οριακά σε θετικό έδαφος, εξέλιξη που έδωσε ουσιαστικά τα κέρδη 0,31% (1.629,04 μονάδες), είναι προφανές πως ακόμα οι τίτλοι-σηματωροί δεν είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν στο πρότερο modus vivendi.

Ωστόσο, το κλείσιμο του Δείκτη κάτω από το επίπεδο των 1.630 μονάδων, το οποίο είχαμε επισημάνει χθες, καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη συσσώρευσης και αποκόμισης κερδών, με προφανές ”μελανό” σημείο τη σημαντικότατη αύξηση του τζίρου στα 146 εκ. ευρώ (2,9 εκ. μόλις σε πακέτα), χαρακτηριστικό της δυνητικής προσφοράς που δημιουργήθηκε προς το κλείσιμο.

Θα ήταν επιθυμητό να δούμε την αγορά, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος, να ανεβαίνει με 100 εκ. ευρώ και συσσωρεύει να συσσωρεύει με λιγότερα. Σήμερα δεν το είδαμε αυτό, συνεπώς εξάγουμε το συμπέρασμα πως έχουμε να κάνουμε με μια αγορά για traders και μόνο...

Πάντως, οι επενδυτές στο ΧΠΑ ολοένα και περισσότερο δείχνουν να τιμολογούν μια (επιτακτική) διόρθωση, εγκαταλείποντας σταδιακά την διστακτικότητα που τους διέκρινε ως προς τη λήψη θέσεων short. Ενόψει της δοκιμασίας των 1.600 μονάδων λοιπόν; Μάλλον, αν και με το volatility που υπάρχει, ποιος βάζει το χέρι στη φωτιά;

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Logismos και της Παπαστράτος.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 148 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 16,54% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 1,95 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 230.000 μετοχών της Μπαλάφας στα 2,64 ευρώ, ένα πακέτο 500 μετοχών της Informer στα 4,86 ευρώ, ένα πακέτο 450 μετοχών της Ελληνικής Τεχνοδομική στα 5,8 ευρώ, ένα πακέτο 243.000 μετοχών μετοχών της Εικόνα Ήχος στα 2,47 ευρώ και ένα πακέτο 135.000 μετοχών της Vodafone-Panafon στα 5,52 ευρώ.

Επίσης μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 422.400 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 2,25 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v