Μπαϊράκι ανόδου από Εθνική και Κλωνατέξ

Με σημαντικές αγορές στη μετοχή της Εθνικής και εντυπωσιακή συνέχεια στην αντίδραση της Κλωνατέξ η αγορά συνεχίζει υψηλότερα των 1.605 μονάδων. Το ”συμμάζεμα” που λαμβάνει χώρα δεν μειώνει μόνον τις υποαξίες, αλλά περιορίζει και τις ... μουρμούρες στην αγορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με την Εθνική να οδηγεί στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και την Κλωνατέξ σηματωρό στην κατηγορία της, αντιδρά προς τις 1.615 μονάδες ο Δείκτης.

Μικρή μεν σε ποσοστό η άνοδος (+0,65%), ικανοποιητικότατη όμως από πλευράς συναλλαγών και πλούσια... σε ό,τι αφορά τις μετοχές που αντιδρούν.

Συνεχίζεται, η χαμηλού κόστους ”μόχλευση”, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς μας, τη στιγμή που στις ευρωπαϊκές αγορές σημειώνονται μικρές απώλειες.

Ιδιότυπης μορφής αυτονόμηση της Σοφοκλέους με τη συνολικότερη στήριξη παραγόντων της αγοράς, η οποία όπως σημειώνουμε από την προηγουμένη εβδομάδα, έχει πολλαπλούς ωφελημένους και αποδέκτες.

Η μετοχή της Εθνικής με κέρδη 2,5% κυμαίνεται στα 11,16 ευρώ, στα 11,14 ευρώ η Εμπορική, οριακά χαμηλότερα η Alpha και με χαμηλές συναλλαγές η Eurobank. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο τραπεζικός δείκτης προσεγγίζει τις 2.380 μονάδες, αντιδρώντας συνολικά μετά την καταγραφή ”διπλής χαμηλής τιμής” πέριξ των 2.040 μονάδων.

Οι συναλλαγές της Εθνικής περίπου στα 200.000 τεμάχια (11.45’) επιβεβαιώνουν την εκτίμηση πως ορισμένοι έχουν υποχρεωθεί να αγοράσουν από την υποκείμενη αγορά, μετοχές της Τράπεζας.

Με την Εθνική στα ηνία, θεωρείται απόλυτα δικαιολογημένη και αναμενόμενη η αντίδραση ενός σημαντικού ενεργού τμήματος της αγοράς.

Η Κλωνατέξ είναι μόνο η κορυφή, η βιτρίνα θα λέγαμε, καθώς ανάλογη κίνηση τις τελευταίες συνεδριάσεις εμφανίζουν Despec, Sanyo, Space, Spider και πλήθος άλλων μετοχών.

Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότερες των 60 μετοχών καταγράφουν κέρδη υψηλότερα του 30% από τις 31 Μαρτίου. Το ενθαρρυντικό για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση είναι πως ο σχετικός δείκτης (Mid Cap 40) ξεπερνά τη μεσοπρόθεσμη αντίσταση χωρίς να παρατηρείται αύξηση πωλήσεων, ρευστοποιήσεων.

Πρακτικά αυτό δείχνει, αν μη τι άλλο, διάθεση για συνέχεια. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Κλωνατέξ θα πρέπει να σημειωθεί πως πέραν όλων των άλλων υπάρχει σταθερή επιχειρηματική πολιτική από τον όμιλο τους τελευταίους μήνες, με την αμέριστη στήριξη και συνδρομή και τραπεζικών ομίλων.

Το σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση, όπως και σε αρκετές ακόμη, είναι πως μειώνονται σημαντικά οι υποαξίες χαρτοφυλακίων αλλά και αρκετών επιχειρηματιών.

Στην περίπτωση δε της Lantec εκτιμάται πως θα σημειωθεί αύξηση τζίρου στο κλείσιμο της φετινής χρονιάς, ενώ η πρόβλεψη για τα αποτελέσματα της Κλωνατέξ (στο πρώτο τρίμηνο) είναι πολύ κοντά σε αυτά της περυσινή περιόδου (κύκλος εργασιών 73 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο).

Με τον ΟΠΑΠ να περνάει τα 8 ευρώ, ξεπερνά τα 5 ευρώ η μετοχή της Intracom, με κέρδη συνεχίζει η Ιντρακάτ, ενώ η μετοχή της ΚΡΕ.ΚΑ. εμφανίζει απόδοση κοντά στο 12%.

Από τη μέχρι στιγμής πορεία της αγοράς φαίνεται να διαμορφώνεται ένα εύρος με ”στήριξη” στις 1.605 μονάδες και αντίσταση τις 1.620 μονάδες. Με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές που προϊδεάζουν ότι θα επιτευχθεί ο αρχικός στόχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v