Ενα ευχάριστο διάλειμμα - Απολαύστε το

Ισως κρατήσει μέρες, εβδομάδες, ίσως και μήνες. Το ”ντόπινγκ” αισιοδοξίας στις αγορές είναι εδώ. Απολαύστε το και μαζέψτε... δυνάμεις διότι ”τα δύσκολα” είναι ακόμη μπροστά. Η SARS δεν είναι η μόνη ασθένεια που απειλεί τις αγορές.

Ενα ευχάριστο διάλειμμα - Απολαύστε το
του Γιώργου Παπανικολάου

Aρχής γενομένης από τις ελαφρώς πιο ευνοϊκές εκθέσεις (για να μην παραμυθιαζόμαστε μόνοι μας ότι είναι θετικές) των ξένων οίκων και οργανισμών για τις ελληνικές τράπεζες, ορατά είναι τα σημάδια στον ορίζοντα ότι η Σοφοκλέους θα επιχειρήσει μια κίνηση προς ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα. Σε αυτό το στοίχημα άλλωστε έχει πατήσει και το άνευ λόγου ράλι στην περιφέρεια.

Διότι στην πραγματικότητα τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με πριν από ένα- δύο μήνες, για την ελληνική οικονομία, τα κέρδη των επιχειρήσεων και την ψυχολογία του επενδυτικού κοινού.

Ομοίως και στο εξωτερικό, οι ”ειδικοί” (βλέπε την είδηση για τη διάσκεψη των G-7) κάνουν λόγο για ανάκαμψη των οικονομιών, με βάση την άρση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και τη μείωση των τιμών του πετρελαίου.

Κι έτσι εμφανίζονται οι αναλυτές που βλέπουν ανάκαμψη στις αγορές, ιδίως εάν οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των επειχειρήσεων είναι ευνοϊκές για το επόμενο τρίμηνο.

Καμία αντίρρηση. Ενα ράλι εκτόνωσης μετά τις πιέσεις στο μεγαλύτερο μέρος του α΄τριμήνου θα είναι φυσιολογική, ακόμη και για ψυχολογικούς λόγους, ιδίως στις ΗΠΑ. Πιθανόν λοιπόν να ακολουθήσει έστω από... απόσταση και η Σοφοκλέους που έκανε το ένα χαμηλό μετά το άλλο εδώ και 7 μήνες.

Στην πορεία όμως θα διαπιστώσουμε ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, ιδίως στο εξωτερικό. Οι αμερικανοί προειδοποιούν ήδη τη Συρία, ενώ το ”μέτωπο” της Β. Κορέας παραμένει ανοικτό.

Η επιδημία SARS σαρώνει με επίκεντρο την Ασία και μάλιστα την Κίνα, τη μόνη ατμομηχανή που έχει απομείνει στη παγκόσμια οικονομία, ενώ η διεθνής αβεβαιότητα μάλλον αυξάνεται μετά την επιτυχία των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη σύγκρουση συμφερόντων με την ”παλαιά Ευρώπη” και τη Ρωσία.

Δεν είναι μόνον το μέλλον του ΟΗΕ που αμφισβητείται ανοικτά, το ΝΑΤΟ τελεί πλέον άνευ ουσιαστικού λόγου ύπαρξης, ενώ δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που θεωρούν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν στο εξής με γεωπολιτικά κριτήρια και την οικονομική ισχύ τους (”γίναμε μέλη του OPEC” γράφουν ήδη τα αμερικανικά ΜΜΕ μιλώντας για τα πετρέλαια του... Ιράκ!!!) πιθανότατα σε βάρος της Ευρώπης και των συμφερόντων της.

Είτε πρόκειται για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, είτε για τις υπό ένταξη χώρες, που δείχνουν ότι αν το σώμα τους επιθυμεί την ένωση με την Ευρώπη, η... ψυχή τους έχει ήδη πουληθεί στον υπερατλαντικό γίγαντα, οι πιέσεις για την γηραιά ήπειρο και την ευρωζώνη ενδέχεται να αποδειχτούν μεγάλες!!!

Στην ουσία υπάρχει κίνδυνος διάσπασης της περισσότερο ”συναγωνιστικής” παρά ανταγωνιστικής σχέσης που είχαν οι δύο όχθες του Ατλαντικού, υπέρ μιας αντιπαλότητας που θα θέσει σε κίνδυνο την πραγματική παγκοσμιοποίηση προς όφελος μιας (και) οικονομικής PAX AMERICANA.

Aπέναντι σε όλα αυτά η ελληνική πολιτική και οικονομία εμφανίζονται απροετοίμαστες για να μην πούμε... ανυποψίαστες, παντελώς ανέτοιμες να υποδεχθούν την κρίση που έτσι κι αλλιώς υποβόσκει για μας μετά το 2004.

Γι’αυτό απολαύστε το bear market rallie όσο κρατήσει και μαζέψτε δυνάμεις για το μέλλον!!! Το πιθανότερο είναι ότι θα τις χρειαστείτε!!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v