Με τράπεζες (;) η προσέγγιση των 1.600 μονάδων

Χθες που... διαγνώστηκαν ενδείξεις κόπωσης για τον τραπεζικό δείκτη (οριακά υψηλότερα των 2.300 μονάδων) μας... προκύπτει η έκθεση της Moody’s και η διανομή δωρεάν μετοχών από την Εθνική Τράπεζα, ενώ οι εγχώριες ΑΧΕ εκτιμούν ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα παραμείνει ο τραπεζικός κλάδος.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ξεγέλασε τους απαισιόδοξους με το χθεσινό της ”κλείσιμο”, η Wall. Έξυπνα στημένο το παιχνίδι στη Νέα Υόρκη, καθώς στις αρχές της εβδομάδας δόθηκε η εντύπωση πως με αφορμή την κατάρρευση της Βαγδάτης, ακολουθεί διόρθωση.

Έσπευσαν, όπως το συνηθίζουν, οι ευρωπαϊκές αγορές να ανταποκριθούν ανάλογα, λαμβάνοντας θέσεις πώλησης.

Χθες όμως ο Dow μας έδωσε σχηματισμό που μπορεί να προοιωνίζεται αντίδραση και πάλι προς τις 8.520 μονάδες, ”εγκλωβίζοντας” ανοδικά αυτή τη φορά, τις ευρωπαϊκές αγορές. Ας το συνειδητοποιήσουμε πως οι επικυρίαρχοι κάνουν ότι θέλουν, όπως το θέλουν και για όσο το θέλουν.

Το θετικό είναι πως διαφοροποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, σαν πιο ”πονηρεμένοι”, όσοι δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Μικτές οι θέσεις στα συμβόλαια, αντιπαράθεση πωλητών και αγοραστών, περίπου 10% τα κέρδη από την αρχή του μήνα για τις τράπεζες, πάρτι στην περιφέρεια, αλλά- το σημαντικότερο- και συντήρηση του Δείκτη πολύ κοντά στην υψηλή τιμή της Δευτέρας, δηλαδή τις 1.594 μονάδες.

Εξίσου σημαντικό είναι πως χθες που... διαγνώστηκαν ενδείξεις κόπωσης για τον τραπεζικό δείκτη (οριακά υψηλότερα των 2.300 μονάδων) μας... προκύπτει η έκθεση της Moody’s και η διανομή δωρεάν μετοχών από την Εθνική Τράπεζα.

Αυτά, τη στιγμή που και στην Eurobank φέρονται αποφασισμένοι να ακολουθήσουν την προσπάθεια απεγκλωβισμού από τα 10 ευρώ, των Εθνικής και Εμπορικής. Η Alpha κρατά τα 11 ευρώ και ο Mid Cap 40 βρίσκεται σε διακύμανση πολύ κοντά στην ”αντίσταση” τριών μηνών των 175 μονάδων.

Ο συγκεκριμένος δείκτης από τις 31 Μαρτίου μέχρι χθες είχε ενισχυθεί κατά 8,8% και συνολικά από τις 12 Μαρτίου κατά 12,6%, έναντι 6,9% του Γενικού Δείκτη.

Κατά συνέπεια μετοχές σηματωροί πέραν των τραπεζικών, βεβαίως του ΟΤΕ, θα είναι για σήμερα τα ΕΛ.ΠΕ., Τιτάν, αλλά και ΟΠΑΠ στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Χαμηλότερα, η Lantec που αντέδρασε κατά 3% χθες, από τα 8 ευρώ, ο Σαράντης όπου εμφανίζεται αύξηση συναλλαγών, Αστήρ, Elmec, Rilken, Κλωνατέξ, Notos Com κ.α.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v