Πλάτη από τράπεζες, χορεύουν τα ”κλωνάρια”

Οι τράπεζες αφομοιώνουν τις πιέσεις στον ΟΤΕ, ενώ ο Δείκτης, παραμένοντας κοντά στην υψηλή τιμή των 1.594 μονάδων, αποτυπώνει εύγλωττα τις προσδοκίες ορισμένων για υπέρβαση των 1.600 μονάδων στην περίπτωση που... γυρίσει θετική η Νέα Υόρκη. Νέο πάρτι στην περιφέρεια και ειδικότερα στα ”κλωνάρια”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε δέκα μονάδες έχει περιοριστεί το εύρος διακύμανσης του Δείκτη, με τις συναλλαγές να φτάνουν στα 60 εκατ. ευρώ (περίπου στις 14.00’). Το θετικό για τη Σοφοκλέους είναι πως με αιχμή τις τράπεζες (κόντρα στην πτώση του ΟΤΕ) συντηρούνται ο FTSE – 20 και ο Γενικός Δείκτης εγγύτατα των υψηλών τιμών τους.

Προφανώς και αναζητείται τάση είτε ανοδική είτε καθοδική, που θα μπορούσε να οδηγήσει ανάλογη την αγορά, πέραν των 1.600 μονάδων ή χαμηλότερα προς τις 1.545 μονάδες.

Διαπιστώνεται όμως ότι αυτή τη φορά ενισχύεται ο Mid Cap 40, με τη συνδρομή και στήριξη όμως του FTSE – 20 (ειδικότερα όμως των τραπεζών).

Συνεκτιμώντας την ανοδική φορά του δείκτη τσιμέντων (λόγω Τιτάνα) αρκεί ένα... κλικ της Νέας Υόρκης για να αντιδράσει ο Δείκτης διαδοχικά προς τις 1.594 μονάδες και προς τις 1.600 μονάδες.

Ένα ακόμα στοιχείο που αποκτά ιδιαίτερη σημασία αυτή την περίοδο αφορά στο χαμηλό κόστος μόχλευσης ορισμένων μετοχών. Πρακτικά ένα επενδυτικό σχήμα ή ακόμα και μια μεγάλη τράπεζα μπορούν χωρίς μεγάλο κεφάλαιο, να διαμορφώσουν ανοδική τάση, εν συνεχεία ζήτηση σε μια μετοχή με εύλογο το όφελος.

Αναμφίβολα το ότι η μετοχή της Κλωνατέξ συνεχίζει και σήμερα με 11%, προς τα 2,76 ευρώ η κοινή, και ακολουθούν Νάουσα, Fanco, Κλωνατέξ προνομιούχος και άλλες μετοχές αυτής της ευρύτερα εννοούμενης ομάδας, αποτελεί για αρκετούς ενεργούς παίκτες εχέγγυο.

Ας μη ξεχνάμε πως τις τελευταίες ημέρες το στενό εύρος διακύμανσης του Δείκτη δεν εμποδίζει μια ομάδα μετοχών να καταγράφει υψηλότατες, ακραίες ενίοτε, αποδόσεις.

Συναλλαγές αντίδρασης πραγματοποιούνται από το πρωί σε μετοχές όπως οι Ιατρικό Αθηνών, ΜΕΤΚΑ, Lantec, Δάριγκ, Μοχλός, Lannet, Ευρωσύμβουλοι, Γενική Τράπεζα, Γαλαξίδι, Μυτιληναίος και άλλων ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v