Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στον κλάδο της Υγείας, τις προς τα κάτω αναθεωρήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζει η ναυτιλία στην ελληνική οικονομία, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στον κλάδο της Υγείας, τις προς τα κάτω αναθεωρήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζει η ναυτιλία στην ελληνική οικονομία, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης.

Πόλεμος – Ιράκ: Πυρετώδεις ρυθμούς προσλαμβάνουν πλέον οι διπλωματικές διεργασίες για την ”επόμενη ημέρα” στο Ιράκ, αφού ως φαίνεται η Βαγδάτη… εάλω και πιο πολύ από τον ”φαντομά” Σαντάμ, επισημαίνει το Κέρδος, ενώ σύμφωνα με την Εξπρές η πτώση του ιρακινού καθεστώτος φαίνεται να είναι γεγονός, ωστόσο όπως επισημαίνει υπάρχουν τεράστια ερωτήματα για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Υγεία: Τομές σε υγεία και επαγγελματική ασφάλιση προωθεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια αναπροσαρμογής της κοινωνικής ασφάλισης και διατήρησης της ”δυναμικής” του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου, αναφέρει η Καθημερινή. Το Βήμα επισημαίνει πως στους κλάδους Υγείας και Ταμείων, που αποτελούν τον ”μεγάλο ασθενή” του ασφαλιστικό που συστήματος στρέφει την προσοχή της πλέον η κυβέρνηση.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Τον κίνδυνο κατάρρευσης των τιμών στα ακίνητα αντιμετωπίζουν όσες χώρες έχουν την κτηματαγορά τους σε έξαρση, προειδοποιεί το ΔΝΤ, σύμφωνα με την Καθημερινή. Από την άλλη το Βήμα αναφέρει πως το ΔΝΤ στις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα λίγο πριν την πτώση της Βαγδάτης, αναθεωρεί προς τα κάτω όλες τις εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη.

Το Κέρδος αναφέρει πως η μείωση των φετινών προσδοκιών από το ΔΝΤ ανέρχεται στο 3,2% αντί προηγούμενων εκτιμήσεων 3,7%. Σύμφωνα με την Εξπρές στην εαρινή του έκθεση το ΔΝΤ προβλέπει υποτονική ανάπτυξη για όλο το 2003, ενώ μεταθέτει τις ελπίδες για ανάκαμψη το 2004, ενώ η Ημερησία αναφέρει πως το ΔΝΤ ζητεί νέα μείωση επιτοκίων από τη FED. Το Χρηματιστήριο επισημαίνει πως σύμφωνα με το ΔΝΤ ενισχύονται οι ΗΠΑ και Βρετανία, ενώ η ευρωζώνη είναι η πιο ευάλωτη οικονομία.

Χριστοδουλάκης: Τέσσερα μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, σύμφωνα με το Βήμα.

Ποντοπόρος Ναυτιλία: Ρόλο ”ναυαρχίδας” της ελληνικής οικονομίας κατέχει η ποντοπόρος ναυτιλία, αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, ενώ το Βήμα προσθέτει πως οι επιδράσεις της ανάπτυξης της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία θα είναι θετικές.

Η Ημερησία αναφέρει πως η ποντοπόρος ναυτιλία βρίσκεται σε ανάκαμψη συμπληρώνοντας πως βάσει της έκθεσης της Εθνικής Τράπεζας η αύξηση των ναύλων θα επιδράσει θετικά στην οικονομική ανάπτυξη.

Πληθωρισμός: Στο 3,4% διαμορφώθηκε τον Μάρτιο ο δομικός πληθωρισμός, παρουσιάζοντας υποχώρηση κατά 0,4 μονάδα σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Εξαγωγές: Τα ελληνικά προϊόντα χάνουν σταδιακά τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές και κατευθύνονται πλέον σε νέες ασταθείς αγορές, όπως σημειώνει η Οικονομική Ελευθεροτυπία, ενώ σύμφωνα με το Βήμα, οι ελληνικές επιχειρήσεις παράγουν ακριβότερα και εξάγουν λιγότερα χάνοντας συνεχώς αγορές και θέσεις απασχόλησης.

Τρόφιμα: Κατακόρυφη άνοδο 72,2% σημείωσε πέρυσι το έλλειμμα στο γεωργικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας υπερβαίνοντας τα 1,84 δισ. ευρώ και διαψεύδοντας ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Τσένι: Έρευνα για τις δουλείες της κυβέρνησης Μπους με τη Haliburton – επικεφαλής από το 1995 έως το 2000 ήταν ο Ντικ Τσένι – ζήτησαν από το Κογκρέσο δυο βουλευτές του δημοκρατικού κόμματος, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Ελ. Βενιζέλος: Η απουσία πολιτικής αερομεταφορών και τα επαχθή αεροναυτιλιακά τέλη που έχουν επιβληθεί από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έπληξαν καίρια την αεροπορική κίνηση του εσωτερικού το 2002, που υποχώρησε κατά 12%, αλλά και της εισερχόμενη και εξερχόμενη κίνηση εξωτερικού που μειώθηκε κατά περίπου 4%, επισημαίνει η Καθημερινή.

Ελληνικά Πετρέλαια: Τον πλήρη έλεγχο της ΟΚΤΑ αναλαμβάνουν τα ΕΛ.ΠΕ. σύμφωνα με την Καθημερινή.

Εθνική Τράπεζα: Υβριδικό κεφάλαιο εξετάζει να εκδώσει η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο, ώστε να καλύψει τα επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια.

EFG Eurobank: Ομολογιακό δάνειο 500 εκατ. ευρώ εκδίδει η EFG Eurobank, σύμφωνα με την Ημερησία, με στόχο την άντληση ρευστότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Emporiki Bank: Δυο νέα δανειακά προϊόντα προσφέρει η Emporiki Bank, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Vodafone: Από το ΙΚΑ έρχεται το πρώτο μεγάλο έργο του Γ’ ΚΠΣ, επισημαίνει η Καθημερινή.

Lukoil: Με προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια απειλεί η ρωσική πετρελαϊκή εταιρία Lukoil, στην προσπάθειά της να διασφαλίσει τα δικαιώματα από τις επενδύσεις στο Ιράκ, όπως αναφέρει η Εξπρές.

Ελληνική Τεχνοδομική: Αίτηση στη ΡΑΕ για την εξασφάλιση άδειας παραγωγής ενέργειας που θα κατασκευάσουν από κοινού στο νομό Βοιωτίας, υπέβαλαν η Ελληνική Τεχνοδομική και η Σιδενόρ του ομίλου Βιοχάλκο. Η Ημερησία σημειώνει πως η εταιρία προβλέπει άνοδο κερδών και τζίρου για το 2003.

Νηρεύς: Στα 0,30 ευρώ καθορίστηκε η κατώτατη τιμή επαναγοράς μετοχών, αναφέρει η Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v