Κατοχύρωση κερδών στη Σοφοκλέους

Κατοχύρωση κερδών, χωρίς ιδιαίτερες υπερβολές, σηματοδότησε τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, μετά το χθεσινό ανοδικό ξέσπασμα. Στο 2/1 η σχέση πτωτικών προς ανοδικές, ενώ ξεχώρισαν και σήμερα οι μετοχές του ομίλου Λαναρά.

Toυ Μιχαήλ Γελαντάλι

Τυπική διορθωτική συνεδρίαση με προφανή την επιδίωξη κατοχύρωσης ρευστότητας-κερδών.

Κατά 0,81% υποχώρησε ο δείκτης στις 1.566,51 μονάδες με συναλλαγές 86,2 εκατ. ευρώ. Είχαμε δηλαδή μια πτωτική συνεδρίαση σε εύρος τιμών (1.555,3 - 1574,7) με συναλλαγές λιγότερες των χθεσινών.

Ένδειξη που δεν... ακυρώνει τη βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση, ακόμη και της ελληνικής αγοράς.

Το ενθαρρυντικό μετά τη σημερινή διόρθωση είναι πως σε επαρκή βαθμό καλύφτηκε το χθεσινό ”ανοδικό” κενό.

Από πλευράς κλαδικών δεικτών, ο Τραπεζικός υποχώρησε κατά 0,94%, ο Τηλεπικοινωνιών 0,81%, ο Κλωστοϋφαντουργίας 0,56% ο δε Συμμετοχών κατά 0,84%. Ο μόνος με θετικό πρόσημο ήταν αυτός των Λύσεων Πληροφορικής (0,96%).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως οι ρευστοποιήσεις έγιναν κυρίως στην Alpha, στη ΔΕΗ, την Πειραιώς, της Ιντρακόμ, αλλά και πως η ρευστότητα επανακυκλώθηκε, εάν κρίνουμε από την κάλυψη δανεισμένων μετοχών (από τη χθεσινή συνεδρίαση). Δηλ. σε μεγάλο βαθμό... τα αντιδάνεια καλύφτηκαν σήμερα.

Από τις μετοχές που βρέθηκαν σε διαπραγμάτευση περί τις 109 έκλεισαν ανοδικά, διατηρώντας το λόγο προς τις πτωτικές στο 1 προς 2.

Ξεχώρισαν μετοχές των ΑΛΤΕΚ, Αττικής Fashion Box, Εικόνα Ήχος, Σαράντης, Ιντερτέκ , αλλά και Κλωνατέξ, Λαζαρίδης, Space, Seafarm, Ελγέκα, ΓΕΝΕΡ και άλλων αυτής της κατηγορίας.

Συμπεραίνεται, πως υπάρχει διάθεση που θα μεταφραστεί σε... άνοδο με την προϋπόθεση πως οι εξελίξεις από το μέτωπο της Βαγδάτης θα εξακολουθούν να θρέφουν την κερδοσκοπική διάθεση των traders.

Το σημαντικότερα από τα 3-4 πακέτα που πραγματοποιήθηκαν σήμερα αφορά στην μετοχή της Μπριτάνια, όπου στην τιμή των 0,65 ευρώ πραγματοποιήθηκε συναλλαγή 1,2 εκατ. μετοχών της εν λόγω εταιρίας.

Για τη συνέχεια η τάση μπορεί να παραμένει εύθραυστη στις διεθνείς αγορές, σε μέγιστο βαθμό εξαρτώμενη στις διεθνείς ορέξεις, πλην όμως η προεξόφληση δεν έχει ακόμη εισπραχθεί από όλους.

Πρακτικά αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει την επόμενη αντίδραση του DOW, υψηλότερα και πάλι των 8.500 μονάδων.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Σαραντής (κέρδη 7,29%), της ΕΛΓΕΚΑ (κέρδη 5,85%) (και της Λαντεκ (κέρδη 0,45%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Follie Follie και της Τιτάνας.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Σαραντής και της Λαντέκ.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 86 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 17,31% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 2,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 1.1888.000 μετοχών της Micromedia-Μπριτάνια στα 0,65 ευρώ, ένα πακέτο 500 μετοχών της Δούρος στα 2,18 ευρώ και δύο πακέτα 40.000 και 60.000 μετοχών της Βωβός στα 16,88 ευρώ το καθένα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v