Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες τιμές-στόχοι από UBS για 5 τράπεζες (update)

Σε neutral (από underperform) αναθεωρεί τη σύστασή της η UBS για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Η έκθεση, με ημερομηνία 4 Απρίλιου, περιέχει εκτιμήσεις για τις Εθνική, Alpha, Eurobank, Εμπορική και Πειραιώς. Διαβάστε τις τιμές-στόχους και τις συστάσεις.

Νέες τιμές-στόχοι από UBS για 5 τράπεζες (update)
Σε προς τα επάνω αναθεώρηση της σύστασης για τον κλάδο των ελληνικών τραπεζών (από ”underweight” σε ”neutral”) προχωρά σε έκθεσή της η UBS, όπου εκτός από τη γενικότερη άποψη για τον κλάδο περιέχονται και επιμέρους εκτιμήσεις για τις Εθνική, Alpha, Eurobank, Εμπορική και Πειραιώς.

Στην έκθεση με τίτλο ”No longer Underweight” και ημερομηνία 4 Απριλίου η UBS αναφέρει πως ο λόγος για την υποαπόδοση των ελληνικών τραπεζών κατά 7,2% έναντι του Γ.Δ. πρέπει να αποδοθεί κυρίως σε προς τα κάτω αναθεωρήσεις τους για τη κερδοφορία των ιδρυμάτων.

Συνολικά, παραδέχεται η UBS, αναθεωρήσαμε προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών το 2002 κατά 48%, την ίδια στιγμή που για το μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών το ποσοστό ήταν στο –23%.

Οι παρούσες αποτιμήσεις, αναφέρεται, έδειξαν ότι η σύσταση underperform δεν ήταν πλέον η κατάλληλη. Το P/E των ελληνικών τραπεζών για το 2003 εκτιμάται στο 10,3, ενώ για το 2004 στο 9,4, κάτι που καταδεικνύει την ύπαρξη discount έναντι του κλάδου ευρωπαϊκών τραπεζών της τάξης του 13% για το 2003 και 15% για το 2004.

Ειδικότερα, η τιμή-στόχος για την Εθνική τίθεται στα 9,3 ευρώ από 12,8 ευρώ, ενώ για την Alpha Βank η τιμή-στόχος ορίζεται στα 10,20 ευρώ από 9,3 ευρώ.

Η τιμή για τη μετοχή της Eurobank ορίζεται στα 8,8 ευρώ από 10,5 ευρώ, ενώ για την Εμπορική η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 9,10 ευρώ από 9,3. Τέλος, όσον αφορά την Πειραιώς, η τιμή-στόχος ορίζεται στα 5,3 από προηγούμενη τιμή τα 5,5 ευρώ.

Για την Εurobank η σύσταση είναι ”neutral 1”, ενώ για τις υπόλοιπες 4, η σύσταση είναι ”neutral 2”. Υπενθυμίζεται ότι το neutral 2 σημαίνει μειωμένες πιθανότητες να επαληθευθεί η πρόβλεψη της UBS, ενώ το neutral 1 σημαίνει σχετικά αυξημένες πιθανότητες να επαληθευθεί η πρόβλεψη.

Αναφορικά με τις προβλέψεις για τα έτη 2003 και 2004, ο κλάδος αναμένεται να εμφανίσει κέρδη 799 εκατ. ευρώ το 2003 και 895 εκατ. ευρώ το 2004.

Για τη Eurobank, τα κέρδη προ φόρων αναμένονται στα 324 εκατ. ευρώ το 2003 και στα 366 εκατ. ευρώ το 2004. Για την Alpha οι προβλέψεις των ΚΠΦ είναι στα 311 και στα 352 εκατ. ευρώ, ενώ για την Εθνική στα 347 και 390 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Για την Εμπορική προβλέπεται ότι τα κέρδη προς φόρων θα διαμορφωθούν στα 110 εκατ. ευρώ το 2003 και στα 133 εκατ. ευρώ το 2004, ενώ για την Πειραιώς τα ΚΠΦ θα είναι στα 121 και 156 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Σε επίπεδο μετοχών, ο οίκος ξεχωρίζει τον τίτλο της Eurobank, καθώς, όπως αναφέρεται, ”η τράπεζα βρίσκεται στην πιο άνετη θέση από πλευράς κεφαλαίου και ταμειακών ροών”. Αντίθετα, στην πλέον δύσκολη θέση βρίσκεται κυρίως η Εμπορική Τράπεζα και δευτερευόντως η Τράπεζα Πειραιώς.

Αναλυτικότερα, για την Eurobank η έκθεση τονίζει ότι είναι η πλέον καλά τοποθετημένη (σε μια πολλά υποσχόμενη λιανική αγορά) ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες, ενώ κατέχει την καλύτερη σύσταση ενεργητικού (asset mix). Το σημαντικό κόστος δικαιολογείται από την τροχιά επέκτασης, αναφέρει η έκθεση.

Για την Εθνική Τράπεζα, η UBS τονίζει τη σημαντική διείσδυση σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, ενώ επισημαίνει το σημαντικό περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης της σύστασης του ενεργητικού. Στα ρίσκα αναφέρεται το υψηλό κόστος (που φαίνεται να επιμένει, παρά τη μείωση προσωπικού), η πιθανή νέα περικοπή επιτοκίων από την ΕΚΤ και η ενδεχόμενη συμπίεση στο margin της αγοράς των στεγαστικών δανείων.

Για την Alpha Bank υπογραμμίζεται η βελτίωση στα μερίδια αγοράς των στεγαστικών και η πιθανή παρόμοια εικόνα στον καταναλωτικό δανεισμό. Στα θετικά ακόμη περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η εστίαση στην περικοπή του κόστους και η συντηρητική δανειακή πολιτική, ενώ στα ρίσκα η αρνητική τάση στις ταμειακές ροές και η περιορισμένη μερισματική απόδοση.

Για την Εμπορική, ως θετικά σημεία αναφέρονται ο επαναπροσδιορισμός της θέσης στην εγχώρια λιανική τραπεζική, καθώς και η σειρά των joint ventures που επιχειρεί με το στρατηγικό της εταίρο, την Credit Agricole. Αντίθετα, στα αρνητικά τονίζονται μεταξύ άλλων το υψηλό λειτουργικό κόστος, το χαμηλό RoE και η αδυναμία στις ταμειακές ροές.

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς η έκθεση τονίζει το ισχυρό franchise στην καταναλωτική πίστη, τη στρατηγική συμμαχία με την ING (η οποία αναμένεται να βελτιώσει τις δραστηριότητες διαχείρισης ενεργητικού και να τονώσει τη διείσδυση σε ασφαλιστικές υπηρεσίες), αλλά και το ευέλικτο κόστος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v