Ελεγχόμενη διόρθωση

Δικαιολογημένη και σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενη η πρώτη φάση ”διόρθωσης” στη Σοφοκλέους, με προφανή επιδίωξη την κατοχύρωση ρευστότητας– κερδών. Μετοχές εταιριών με ούτως ή άλλως ανοδική φορά θα είναι εκ των πρώτων που θα αντιδράσουν, μόλις επανεμφανιστούν αγοραστές σε Alpha, Εθνική και ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από Alpha, Εθνική και ΟΤΕ διαμορφώνεται η τάση στον FTSE– 20. Μέχρι και περίπου 18 μονάδες χαμηλότερα ο Δείκτης, έως τις 11.30’ με λογικές όμως συναλλαγές– πωλήσεις, σε ”κομβικές” μετοχές.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Εθνικής, όπου ο τζίρος στην πρώτη μισή ώρα δεν ξεπερνούσε τα 65.000 τεμάχια, με αποτέλεσμα να κινείται σταθερά υψηλότερα των 10 ευρώ η τιμή της μετοχής. Απόλυτα ελεγχόμενη και η προσφορά στη μετοχή του ΟΤΕ, περί τα 116.000 τεμάχια) με την τιμή να συντηρείται οριακά έστω υψηλότερα των 9 ευρώ.

Κάπως ευρύτερη η κατοχύρωση ρευστότητας κερδών στη μετοχή της Alpha (11,10 ευρώ), που δικαιολογείται όμως απόλυτα εάν συνεκτιμήσουμε την απόδοση της μετοχής σε σχέση με τον Δείκτη τις προηγούμενες ημέρες. Οριακές οι απώλειες για την Eurobank, μικρές στη Vodafone και οριακά κέρδη για την Coca – Cola.

Από τους κλαδικούς δείκτες, φαίνεται πως η επιθετικότερη κατοχύρωση ρευστότητας πραγματοποιείται σε κλάδους ”κλωστοϋφαντουργίας” και λιγότερο ”συμμετοχών”.

Μπορεί το ”κενό” (μεταξύ 1.541 – 1.570 μονάδες) να μην καλύπτεται μέχρι στιγμής εξολοκλήρου, αφού το σημερινό ”χαμηλό” είναι στις 1.562,5 μονάδες, κάτι τέτοιο όμως δεν εμπνέει ανησυχία. Μέχρι στιγμής δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της βραχυπρόθεσμα ανοδικής τάσης, που έχει διαμορφωθεί (και) στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τεχνικά δε θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της επαναπροσέγγισης του Δείκτη προς τις 1.571,9 μονάδες, στην περίπτωση που βεβαιωθεί αργότερα πως εξασθενούν οι πωλήσεις κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα ”γυρίσουν” και πάλι ορισμένοι αγοραστές, οι οποίοι θα επιδιώξουν να επανατοποθετήσουν μέρος της ρευστότητάς τους σε επιλεγμένες μετοχές.

Στην περίπτωση που δοθεί θετική αφορμή, φαίνεται πως σε μια ομάδα μετοχών με ήδη διαμορφωμένη ανοδική τάση, θα επικεντρωθεί και πάλι το αγοραστικό ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v