Προέλαση... μετοχών

Την σημαία του... δολαρίου βιάζονται να υψώσουν οι traders στην κορυφή των χρηματιστηρίων. Με την συνδρομή κυρίως ξένων διαχειριστών και την ενεργή συμμετοχή επενδυτικών σχημάτων, προοιωνίζεται προσέγγιση- γιατί όχι και υπέρβαση – των 1.570 μονάδων στη Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο πνεύμα του Εγερτηρίου ”Τρέμε Πεκίνο”, κινούνται από το πρώτο κιόλας λεπτό οι ευρωπαϊκές αγορές.

Το εάν θα είναι η σημερινή συνεδρίαση ένας γύρος υπερβολής, είναι κάτι που δεν αφορά μεσοπρόθεσμα την αγορά. Ούτως ή άλλως στη Σοφοκλέους δεν έχει ”εκτονωθεί” από την αρχή του χρόνου, δεν έχει προεξοφληθεί θετικά το παραμικρό από αυτά που κινούν Ευρώπη και Νέα Υόρκη.

Έτοιμοι για όλα οι traders, όπως φάνηκε και από τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Μετακύλησαν έγκαιρα ρευστότητα σε τραπεζικές μετοχές, έλαβαν θέσεις σε μετοχές του κλάδου και έχοντας ως σύμβουλο τον ”σχηματισμό” διπλού χαμηλού, πέριξ των 2.050 μονάδων (για τον τραπεζικό δείκτη), προετοιμάζονταν για τα θετικότερα.

Εδώ και μέρες ποντάρουν άλλωστε, κυρίως στην Alpha, αλλά και στις Εθνική, Eurobank καθώς διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων σχεδιάζουν ένα ”πέρασμά” τους και από την ελληνική αγορά.

Δεδομένης της συγκυρίας, η προσέγγιση και η υπέρβαση ενδεχομένως, των 1.570 μονάδων δε θα πρέπει να θεωρηθεί αδύνατη σήμερα. Κάθε άλλο μάλιστα, καθώς η εκτίμηση μικρών και μεγάλων χρηματιστηριακών συγκλίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Προς την επίτευξη αυτού του στόχου άλλωστε, έχουν γίνει οι περισσότερες αγορές σε μετοχές και συμβόλαια στο διήμερο Πέμπτης – Παρασκευής.

Από τον πρώτο μέχρι το τελευταίο διαχειριστή, από τον δυνατότερο μέχρι τον ασθενέστερο επιχειρηματία, τον τραπεζίτη, τον βραχυπρόθεσμο παίκτη, τον ”λομπίστα”, το ίδιο το κράτος, όλοι θα διευκολύνονταν από μια βελτίωση των θέσεων τους.

Όπως σημειώναμε και την προηγούμενη εβδομάδα ο Απρίλιος είναι κατεξοχήν θετικός μήνας για τους Αμερικανούς (με μετρήσιμα στοιχεία από το 1950 και μετά), γεγονός που αναμφίβολα θα επηρεάσει τις αγορές.

Πέραν των τραπεζικών μετοχών που αντέδρασαν την Παρασκευή, αναμένεται κίνηση και στον ΟΤΕ εκτός των αγορών σε Vodafone και Cosmote.

Σημαντικές οι εσωτερικές υπεραξίες και για τον όμιλο της Πειραιώς, ενώ στην Intracom η τάση αντίδρασης έχει δρομολογηθεί εδώ και μέρες.

Ισχυρό, κυρίως όμως να είναι πειστικό, το παρόν του ευρύτερου ομίλου Κλωνατέξ και όσων ποντάρουν τα μέγιστα από μια ενδεχόμενη βελτίωση της θέσης του.

Για ορισμένους το στοίχημα, σήμερα, αφορά στο ποιος από τους βασικούς δείκτες θα εμφανίσει συγκριτικά τη μεγαλύτερη άνοδο. Ο FTSE – 20, ο Mid Cap 40 ή ο Small Cap 80;

Επί μέρους μετοχές, επανέρχονται στο προσκήνιο με βάση την διαμορφωμένη τάση της Παρασκευής. Θυγατρικές τραπεζικών ομίλων, εταιρίες συμμετοχών, σχήματα γενικότερα όπου έχουν εγγραφεί υποαξίες.

Επί μέρους κινήσεις σε μετοχές όπως οι Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Προμότα, Ιντρακάτ, Κανάκης, Βάρδας, Έμπεδος αλλά και πολλών ακόμη, θα πρέπει να προσεχθούν από την αρχή της συνεδρίασης.

Γύρω στις 11.15’- 11.20’ θα έχουμε σαφέστερη εικόνα για το ποιες μετοχές μπορούν να δώσουν αποδόσεις μεγαλύτερες του 6% - 8%.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v