Εβγαλε το μανδύα της επιφύλαξης το ΧΑ!

Με ”όχημα” τις τράπεζες η Σοφοκλέους άφησε κατά μέρος τις επιφυλάξεις και έσπασε το φράγμα των 1.535 μονάδων, ακολουθώντας τη θετική πορεία (τζόγο) των ευρωαγορών. Στο 4/1 η αναλογία ανοδικών προς πτωτικές.

Εσχάτως, η Σοφοκλέους έβγαλε το μανδύα της... επιφύλαξης, καθώς αν χθες, φάνηκε διστακτική στο να ακολουθήσει τις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, σήμερα σίγουρα δεν το έκανε.

Αντλώντας ενδογενείς δυνάμεις από το τραπεζικό κλάδο (3,34%), ο οποίος υπεραπόδωσε του Γενικού Δείκτη περισσότερο από δύο φορές, οδήγησε Δείκτη και αγορά σε ακόμα υψηλότερες αποτιμήσεις, δημιουργώντας το πρώτο ουσιώδες ”ράλι” του έτους.

Η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να αποδοθεί στην εντυπωσιακή πορεία των τίτλων της Alpha Bank και της Εμπορικής, που ενισχύθηκαν σε ποσοστό 3,6% και 5,5% αντίστοιχα, με την Alpha ενδοσυνεδριακά να ”χτυπάει” τα 11 ευρώ.

Από κοντά και η Εθνική (2,8%), με συνέπεια – ελλείψει ”προβληματικού” τίτλου στην υψηλή κεφαλαιοποίηση καθώς ΟΠΑΠ και ΟΤΕ κινήθηκαν εκ νέου ανοδικά – ο Γενικός Δείκτης να καταγράψει κέρδη 1,52%, διαμορφούμενος στις 1.541,12 μονάδες, και πάλι πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1.544 μονάδων.

Είχαμε προϊδεάσει από προχθές πως η στάση των traders διέφερε σημαντικά έναντι προηγούμενων ράλι, καθώς φαίνεται πλέον πως πέραν της εκτόνωσης, υπάρχει και σημαντική επανατοποθέτηση ρευστότητας, αν κρίνει κανείς από την διαμόρφωση και σήμερα του τζίρου σε σχετικά ”υψηλά” επίπεδα, και δη στα 84 εκ. ευρώ με μόλις 800 χιλ. ευρώ σε πακέτα.

Αν δε συνδυαστεί η εξέλιξη αυτή με τη νέα βελτίωση της σχέσης ανοδικών προς πτωτικών μετοχών στο εύρος της αγοράς (4/1 σήμερα από 3/1 χθες), καθίσταται προφανές πως ακόμα υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν στη διατηρησιμότητα της ανόδου.

Αυτό ακριβώς φαίνεται να τιμολογούν σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγώγων, οι οποίοι και αυτοί σήμερα δεν επέδειξαν τη χθεσινή διστακτικότητα στο να τιμολογήσουν περαιτέρω ανοδική κίνηση των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης στα ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE-ASE20 λήξης Απριλίου.

Πότε θα λήξει το... ράλι; Πιθανόν, όταν αντιστραφεί το κλίμα στις Ευρωαγορές. Συσσωρεύσεις και αποκομίσεις κερδών είναι εντός προγράμματος, απλά, για πρώτη φορά φέτος, η αγορά δείχνει να….τρικλίζει υψηλότερα, αντί χαμηλότερα.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Optima κλείνοντας στα 2,45 ευρώ με κέρδη 7,46%.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Follie Follie, της Ελφίκο και της Ρόκας προνόμιο.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Optima, της ΕΛΤΟΝ και της Παπαστράτος.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 83 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 18,57% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 877 χιλ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 75.000 μετοχών της 3Ε στα 11,7 ευρώ, ένα πακέτο 10 μετοχών των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών στα 4,94 ευρώ και ένα πακέτο 50 μετοχών της Unibrain στα 2,54 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v